alap kinézet

System Messages

Egyéb elnevezések: 

szorbitán-zsírsavészter

A szorbitán-monolaurát az úgynevezett szorbitán-zsírsavészterekhez tartozik, amelyek a szorbit (E 420) különféle zsírsavakkal alkotott észterei. A vegyületek emulgeáló hatással rendelkeznek, továbbá stabilizálják a zsírok kristályszerkezetét. A szorbitán-zsírsavészter javítja az élelmiszerek légmegtartó képességét, így gyakran gondoskodik a habok laza állományáról.

Előállítás

A szorbitán-zsírsavészter többlépcsős kémiai reakcióban képződik zsírsavakból és a szorbit cukoralkoholból. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat használnak erre a célra.

 

Használat

A szorbitán-monolaurát csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ide tartozik többek között:
• Sütemény, kekszek, levelestészta (max. 10 g/kg)
• Gyümölcszselé és lekvár (max. 25 mg/kg)
• Fagylalt (max. 0,5 g/kg)
• Desszertek és cukortermékek (max. 5 g/kg)
• Kávékrémpor (max. 5 g/kg)
• Sütőélesztő (mennyiségi korlátozás nélkül)

Biztonság

A szorbitán-zsírsavészterek veszélytelennek számítanak, a bélben zsírsavakra és szorbitszármazékra bomolva hasznosulnak.

ADI: 

25

Megjegyzés: 

az összes szorbitán-zsírsavészterre vonatkoztatva


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink