E 494 - Szorbitán-monooleát

Egyéb elnevezések

szorbitán-zsírsavészter

 

Leírás

A szorbitán-monooleát az úgynevezett szorbitán-zsírsavészterekhez tartozik, amelyek a szorbit (E 420) különféle zsírsavakkal alkotott észterei. A vegyületek emulgeáló hatással rendelkeznek, továbbá stabilizálják a zsírok kristályszerkezetét. A szorbitán-zsírsavészter javítja az élelmiszerek légmegtartó képességét, így gyakran gondoskodik a habok laza állományáról.

Előállítás

A szorbitán-zsírsavészter többlépcsős kémiai reakcióban képződik zsírsavakból és a szorbit cukoralkoholból. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat használnak erre a célra.

Használat

A szorbitán-monooleát csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ide tartoznak többek között:
• Sütemény, kekszek, levelestészta (max. 10 g/kg)
• Fagylalt (max. 0,5 g/kg)
• Desszert és cukortermékek (max. 5 g/kg)
• Kávékrémpor (max. 5 g/kg)
• Sütőélesztő (mennyiségi korlátozás nélkül)

Biztonság

A szorbitánzsírsavészterek veszélytelennek számítanak, a bélben a zsírsavakra és szorbitszármazékra bomlanak és hasznosulnak.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

25 mg/kg az összes szorbitán-zsírsavészterre vonatkoztatva

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében