E 412 - Guármagliszt

Egyéb elnevezések

guár, guárliszt

 

Leírás

A guárnövény magjának endospermiumnak nevezett része főképp hosszú szénláncú szénhidrátokat tartalmaz, amelyek jellegzetes módon mannózból és galaktózból állnak. Ennek a résznek az őrleménye a guármagliszt.

Hosszú láncú szénhidrogénjei nagyon nagy mennyiségű vizet tudnak felvenni; már kis mennyiség elegendő a folyadékok besűrítéséhez. Más anyagokkal együtt a guármagliszt alkalmas gélek kialakítására is. Erős mechanikai behatásra, például rázásra vagy keverésre, az anyag átmenetileg híggá válik.  A cukor tartósan csökkenti sűrűségét. A guármagliszt más növényi sűrítőanyagok hatását is jelentősen erősíti; gyakran használják szentjánoskenyérmag-liszttel (E 410) együtt is.

Fagylaltgyártás során a guármagliszt csökkenti a jégkistályok képződését, és javítja az olvadékonyságot. Emellett a sűrítőanyagot gyakran használják energiaszegény élelmiszerekben, ahol alacsony kalóriaérték mellett kell krémes, tejszínes állományt kialakítani.

Előállítás

A guármaglisztet a guárfa magjából állítják elő. A magból elkülönítik a csíra körül található tápanyagszövetet (endospermium), majd ezt az endospermiumot őrlik és hőkezelik.

Használat

A guármagliszt az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók. Nem alkalmazható továbbá szárított élelmiszerekben sem, amelyek elfogyasztáskor megduzzadnak.

Egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Péksütemény (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Levesek és szószok (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Dzsem, lekvár és zselé (max. 10 g/kg)
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Fagylalt, desszertek és tejitalok (mennyiségi korlátozás nélkül)

Biztonság

A gyanúk szerint a  guármagliszt elősegíti az allergia kialakulását, és maga is képes allergiás reakciót kiváltani. Vannak jelzések arra vonatkozóan, hogy a szójaallergiában szenvedőknél a guármaglisztre keresztallergia alakulhat ki.

Nagy mennyiségben fogyasztva gyomorgörcsöt és felfúvódást okozhat.

Figyelem!

  • ALLERGIA: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztása az arra érzékenyeknél allergiás vagy allergia-szerű tüneteket okozhat.
  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)
  • BIO: Ez az adalékanyag felhasználható feldolgozott ökológiai élelmiszerek előállításához. (forrás: vonatkozó jogszabályok)
  • KOCKÁZAT: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi problémák, kellemetlen hatások merülhetnek fel.

Ezekbe a típusokba tartozik



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében