• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Indulhatnak az energiahatékonysági beruházások!

2010.01.22. /
Némi kezdeti bizonytalanság után immár valóban kiírásra került a Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon pályázata, ami a lakossági energiahatékonyság javítását tűzi ki célul. Indulhat a felújítás!

Újra igényelhető állami támogatás otthonaink energiahatékonyságának javítására. A KvVM Klímabarát Otthon Energiahatékonysági Alprogramjában a hagyományos technológiával épült lakások, társasházak felújítására, illetve energiahatékony új otthonok építésére lehet pályázni.


A pályázat olyan energetikai korszerűsítéseket támogat, amelyek valós széndioxid-megtakarítást eredményeznek az adott lakóingatlannál, így az elavult fűtési és vízmelegítő rendszerek korszerűsítését, az ablakok hőszigetelését vagy cseréjét, az épület külső hőszigetelését, vagy akár napkollektorok felszerelését. A támogatás mértéke alapesetben 30%, maximális értéke beruházás típusonként változik. Új építésű lakások esetében akkor kaphat valaki támogatást, ha az ingatlanja eléri az A+ energiaosztályt.


Új elem a pályázati kiírásban, hogy ezúttal - a jogszabályoknak megfelelően - energetikai tanúsítványt is be kell nyújtani a dokumentáció részeként. A tanúsítvány nem csak az állam számára fontos dokumentum, hiszen ezzel bizonyítható, hogy adott korszerűsítés tényleges energia-megtakarítással jár-e, de a tulajdonosnak is segít eldönteni, mitől várhatja a leggyorsabb megtérülést, milyen beruházásba érdemes belevágnia.

Az energiatanúsításról bővebben a www.lakcimke.hu oldalon olvashatsz. Itt továbbra is ingyenesen igényelhető a Lakcímke kiadvány, és számtalan ötletet találhatsz a hatékony otthoni energiafelhasználással és a beruházással kapcsolatban.

Szintén újdonság, hogy azoknál a beruházásoknál, amelyek eredményeképpen az épület B vagy ennél jobb kategóriát ér el, az elérhető támogatás aránya is nő. Ha például D energiaosztályú házunkat alapos és mindenre kiterjedő korszerűsítéssel A+ kategóriáig sikerül felhoznunk, az állami támogatás mértéke akár 60% is lehet.


A pályázaton hagyományos építésű családi házak vagy lakások tulajdonosai, illetve hagyományos építésű társasházak akár közösen is indulhatnak. A leadási határidő ezúttal meglehetősen hosszú: 2010. október 30-ig lehet pályázni, hacsak a keret hamarabb ki nem merül. A kiírás letölthető a KvVM, vagy a pályázatot kezelő szerv, az Energia Központ Nonprofit Kft honlapjáról.

 

A családi házak hőszigetelése hozza a legtöbb megtakarítást

Az épületenergetikai munkacsoport jelentése szerint egy átlagos magyar lakás energiafogyasztásának a három- negyedét a fűtés teszi ki. A meleg víz előállítására fordítódik az energia 11, míg főzésre a 7 százaléka. Az arányokból látható, hogy legtöbbet a fűtési energiából lehet megtakarítani, amelynek legfontosabb eszköze a hőszigetelés.

A több, mint 4 milliós lakásállomány több, mint kétharmada a családi ház. Miután ezek lehűlő felülete a legnagyobb, hőszigeteléssel ezeknél takarítható meg a legtöbb energia. Az 1975 előtt épült családi házak a legrosszabbak energetikailag, és jónak csak a 2007 után épültek mondhatók. Az iparosított technológiával épített lakások száma 800 ezer. Az építéskori kivitelezési hibák és az elöregedés miatt ezek a lakások háromszor annyi energiát fogyasztanak, mint a jelenlegi követelmény. A harmadik halmaz az olyan hagyományos techno- lógiájú (tégla) épületek, amelyekben több lakás található. Ezekben a gépészeti berendezések és a kémények használódtak el leginkább, illetve ablakokat kellene cserélni rajtuk. 

(Forrás: KvVM)

 

Forrás: Energia Klub

Kép [cc] harlan  bansam  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében