fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Teszt: eperjégkrém

| Tudatos Vásárló

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 13 gyümölcs (eper) jégkrémet tesztelt a termékcímke alapján. Vizsgálták a termékek gyümölcs- és cukortartalmát, valamint, hogy tartalmaznak-e aromát és egyéb adalékanyagot.

Összesen 13 gyümölcs vagy gyümölcsös jégkrém adatait dolgoztuk fel. Olyan termékeket vásároltunk szupermarketben vagy néztük meg a gyártói oldalon, amelyek nevük vagy a csomagoláson lévő kép alapján azt a látszatot keltik a fogyasztóban, hogy gyümölcs tartalmú terméket vesznek. Amelyik márkánál nem találtunk csak epres terméket, ott csokis/vaníliás és gyümölcsös kombinációjú vegyes jégkrémet vettünk.

A termékeket több szempont alapján értékeltük. Pontoztuk a termékek gyümölcstartalmát és cukortartalmát. Aromák és stabilizátorok jelenlétét is vizsgáltuk, habár egyik sem jelen nagyobb egészségügyi kockázatot, de jelenlétük esetleg hiányuk a termék minőségére utal.

 

 

Szerettük volna megvizsgálni a csokis jégkrémeket is kakaótartalom alapján. Sajnos az általunk vizsgált jégkrémek termékcímkéjén nehéz volt eligazodni, ugyanis volt, ahol csokoládé tartalmat, máshol pedig kakaótartalmat tüntettek fel, ill ezeknek különböző variációit. Vagyis az a rossz hír, hogy fogyasztóként termékcímke alapján nem tudjuk kideríteni, hogy mennyi az adott termék kakaó szárazanyag tartalma, tehát nem is tudjuk összehasonlítani őket. 

A jégkrémekkel kapcsolatos előírásokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza. Az előírások alapján a gyümölcsjégkrémeknek legalább 15%-ben kell tartalmaznia a gyümölcsöt. Az ennél kisebb gyümölcstartalmú jégkrémet csak gyümölcsös jégkrémnek nevezhetik. Viszont azt a terméket, amelyiknél csak aroma adja a gyümölcsízt, „gyümölcs ízű” jégkrémnek kell nevezni. Az általunk vizsgált termékeknél a gyártók megfelelően használták az elnevezést, az már más kérdés, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e az elnevezések közötti különbséggel, és figyelembe veszik-e ezt vásárlásnál.

A teszt részletes eredményeit itt olvashatod >>>

Eredmények

A legmagasabb pontértéket (17p) a Haagen dazs Epres jégkrém kapta, mivel az egyik legmagasabb gyümölcstartalmú termék volt, 21% eperrel, viszonylag alacsony cukortartalommal és adalékanyagok nélkül. 16 ponttal szorosan mögötte az Unilever terméke a Carte d’Or Classic Eper valamint 15 ponttal a Grycan Eper jégkrém. 23-24%-os gyümölcstartalmukkal győztek, de pontot is veszítettek mesterséges aroma ill. potenciális allergizáló adalékanyag miatt.

A lista végén 3 ill. 4 ponttal az Unilevertől a Viennetta Vanília jégkrém és eper ízű jégkrém, valamint a Lidl saját márkás terméke a Ballino Vaníliás, eper ízű, csokoládés jégkrém végzett. Azért veszítettek pontot, mert egyáltalán nem tartalmaznak gyümölcsöt csak aromát, viszont annál több cukrot ill. sok nem kívánatos adalékanyag van bennük. Érdekesség, hogy a Lidl jégkrémjében lévő csokis rész UTZ kakaóból készült, de ezt most nem értékeltük, mivel az epres részre fókuszált a teszt.

Az ár alapján elmondható, hogy az olcsóbb termékek (350-800Ft/liter) a lista végére kerültek az alacsony gyümölcstartalom és sok adalékanyag miatt. A lista élén végzett három termék viszont mind drágább egységáron kapható: 1250Ft/liter és 4.000Ft/liter között.

A teszt részletes eredményeit itt olvashatod >>>

 

Köszönjük a közreműködést Gajdos Emesének és Pál Jánosnak!


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


       Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok