fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Termékteszt: banán

| Tudatos Vásárló

Tizenöt különféle matricával ellátott (márkázott), áruházláncokban, bioboltokban vagy biopiacon kapható banán növényvédőszer-maradék tartalmát vizsgálta meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Hét termék bio, ezek közül három Fairtrade minősítésű volt.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 9 a banántermesztésben használt hatóanyag csoport jelenlétét vizsgálta laboratóriumban.

Eredmény

Összesen a 15 termékből 8 esetben volt kimutatható vegyszermaradvány, de mindegyiknél messze a határérték alatti értékek szerepeltek. A vizsgálat során egyértelműen a Fairtrade és a bio minősítésű termékek szerepeltek a legjobban. A több nagyobb szupermarketben is kapható, Rainforest Alliance minősítésű termékek rosszabb helyezést értek el, mert ilyen jelölésű terméknél kimutatható volt vegyszermaradvány.

 

Első helyen 3 Fairtrade és egyúttal bio minősítésű termék végzett 14 ponttal: Ecoké organic (Bio ABC), Ekooké (Culinaris) és a Fairglobe (Lidl), mivel plusz pontot szereztek a bio és fairtrade minősítésért, és nem volt bennük kimutatható szermaradvány.

A lista végén 8 ponttal a Diarén (Penny) és a Costa verde (Spar) termékek végeztek, mivel nem rendelkeztek független minősítéssel, és mindkettőben kétféle szermaradvány is kimutatható volt.

A hét biotermék közül csak egynél találtunk kimutatható növényvédő szert.

A nyolc, nem bio banánnál hét esetben kimutatható volt valamely hatóanyag. Ezek között szerepel két Rainforest minősítésű termék is.

Pozitívum, hogy ezek koncentrációja jellemzően csak kis mértékben haladta meg a kimutatási határt.

Többféle hatóanyag együttes kimutatására ugyanabban a termékben csak két esetben került sor – a Costa Verde (SPAR) és a Dairén (Penny Market) márkájú banánok esetén.

A teljes tesztet itt olvashatod >>>

Miért banán? 

Hektáronként évente több mint 40 kg növényvédő szert (gyomirtót, gombaölőt, rovarirtót, féregirtót) használnak az intenzív banánültetvényeken .  Ez tízszer több az európai burgonyatermesztésben használt mennyiségnél, pedig a nagyüzemi burgonya az egyik legtöbb vegyszert igénylő növény

Május 13-án szombaton, a Méltányos Kereskedelem Világnapján egy interaktív programon megismerkedhetünk az un. konfliktusos ásványokkal, megtudhatunk mindent a fairtrade aranyról, fairtrade gyűrűket is nézegethetünk, és egy játék keretében megtapasztalhatjuk, hogy milyen is egy bányában dolgozó élete.
 További információ és regisztráció itt.

A gyümölcstermesztés során használt növényvédő szerek gyakran az emberi egészségre is kockázatot jelentenek. A vegyszerek hatása eltérő, függ a mennyiségtől és más anyagok jelenlététől is.

Korábbi kutatások alapján sok esetben a következő kockázatokat jelenthetik: magzatkárosító, rákkeltő hatás; a szaporodási képesség, a hormonrendszer illetve az immun- és idegrendszer megfelelő működésének megzavarása.

káros hatások leginkább a banántermelő munkásokat érintik . De ilyen döbbenetes mennyiségű vegyszerezés láttán ez tényleg nem hagy nyomot a gyümölcsben? Nem esszük meg?

 

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg. 

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok