fbpx

| Tudatos Vásárló

Országos vizsgálat a háztartási gépek energiacímkézéséről

A Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerülő legtöbb háztartási gépen kötelező elhelyezni az energiacímkét. A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) novemberben országos felmérést végzett a háztartási gépeken található – jogszabályok által megkövetelt – energiacímkék használatáról, tartalmáról és az ehhez kötődő vásárlási szokásokról.

A Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerülő legtöbb háztartási gépen kötelező elhelyezni az energiacímkét. Jogszabályaink és az uniós szabályozás is meghatározza, milyen háztartási gépen milyen adattartalommal kell tájékoztatni a vásárlókat az energiafelhasználásról, valamint egyes esetekben a vízfelhasználásról, zajterhelésről és természetesen a termék környezetbarát mivoltáról.

Hazánk energiaszükségletének 40%-a a háztartásokban kerül felhasználásra. Egy átlagos háztartás energiaköltségének 30%-át a háztartási gépek által felhasznált energia díja teszi ki. A környezetvédelmi megfontolásokon túl már csak ezért is érdemes a háztartási gépek vásárlásánál is szem előtt tartani az energiatakarékosságot.

A Kötháló vizsgálatának céljai között szerepelt a jogszabályokban meghatározott energiahatékonysági címkék használatának kontrollja, a reklámújságokban található adatok összehasonlítása a háztartási eszközökön található valós adatokkal, és annak felmérése, hogy a fogyasztók mennyire tartják szem előtt vásárláskor az energiatakarékosságot.

Az ország 24 településének 150 üzletében végzett felmérés során 7239 háztartási gépet, köztük 3050 hűtőt és fagyasztót, 2389 mosógépet, villanytűzhelyeket, mosogatógépeket, mosó-szárítógépeket, és légkondicionáló berendezéseket vizsgáltak. A felmérést végzők a legnagyobb százalékban a légkondicionáló berendezések (mintegy 70%-ban) és a villanytűzhelyek esetében (mintegy 25%-ban) nem találtak egyáltalán energiacímkét a terméken. A kritikus termékkategóriákon kívül, a többi háztartási gép 10-15%-nál nem található meg a címke.

A felmérés során vizsgálták azt is, hogy az eladók mennyire tudják tájékoztatni a vásárlókat a háztartási gépek energiahatékonyságáról, műszaki adatairól, mennyire tájékozottak a címke tartalmáról. Általánosságban megállapítható, hogy az eladók tájékozottak ezen a téren, ami fontos a vevő szempontjából is. A „multik” eladóiból hiányzik a kereskedői szellemiség és sok esetben a szakértelem is, míg a kisboltok esetén segítőkészebbek, tájékozottabbak az eladók (akik sok esetben egyben maguk a tulajdonosok).

A felmérések során néhány érdekességgel is találkoztak a Köthaló munkatársai. Az ország nyugati felén előfordult, hogy euróban volt az ár feltüntetve, és a felmérést végzőt németül szólították meg. Volt olyan eset, ahol nem engedték a felmérés elvégzését. Sok esetben volt látható, hogy a biankó címkére ráragasztott adatok elcsúsztak, így megtévesztőek lehetnek a rajta feltüntetett adatok.

A kutatás alapján megállapítható, hogy csak az üzleten múlik, hogyan vannak felcímkézve a termékek. A címke viszont önmagában édeskevés ahhoz, hogy korrekt tájékoztatást kapjon a vevő. Mi az, hogy szabványos teríték? Hány tagú családra vonatkozik? Miért van ott a címkén, hogy a tényleges energiafogyasztás a feltüntetett értéktől eltérő?

A magára maradt fogyasztót segíti a tájékozódásban az Energia Klub energiacimkézésről szóló kiadványa.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás