
| Tudatos Vásárló
Olajcsere
Kedvezőbb élettani hatású sütőolajra cserélte az eddig használtat az egyik magyarországi gyorsétterem-lánc, amivel gyakorlatilag nullára csökkentette készételeinek transz-zsírsav tartalmát.
Ez itt nem a reklám helye. Továbbra is igyekszünk mindenkit lebeszélni: ne gyorséttermekben táplálkozzon, hanem éljen inkább egészséges, friss, csomagolásmentes, a helyi táplálkozási hagyományokat inkább követő táplálékkal (éljen az élelmiszerdiverzitás!). Mindazonáltal példaértékűnek tartjuk, hogy a McDonald’s magyarországi éttermeiben októbertől olajcserét hajtott végre, amivel drasztikusan csökkentette termékeinek transz-zsírsav tartalmát.
A transz-zsírsavak a növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületek, amelyek a telítetlen zsírsavakból keletkeznek. A hidrogénezés célja, hogy az olajok bizonyos tulajdonságait megváltoztassák, ezáltal a zsiradék hasonló lesz az állati zsírokhoz, például szobahőmérsékleten szilárd marad, kevésbé hajlamos az avasodásra, és hosszabb az eltarthatósági ideje.
Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet összeállítása szerint tudományos vizsgálatok mutatnak rá arra, hogy napi öt gramm transz-zsírsav bevitel 25%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
A transz-zsírsavak károsabbak az egészségre az állati eredetű zsírokban található telített zsírsavaknál is, mert nemcsak megnövelik a vérben a rossz (LDL) koleszterin arányát, hanem csökkentik a jó (HDL) koleszterinszintet.
A McDonald’s új olajkeveréke magas olajsavtartalmú repcemag-olajból és magas olajsavtartalmú napraforgóolajból készül. Az olajkeverékben a transz-zsírsav tartalom maximum 2%, miközben a telített zsírok aránya sem éri el a 12%-ot.
Forrás: MTI
Kép [cc] Paul Goyette, Bethany L King