fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Olajcsere

| Tudatos Vásárló

Kedvezőbb élettani hatású sütőolajra cserélte az eddig használtat az egyik magyarországi gyorsétterem-lánc, amivel gyakorlatilag nullára csökkentette készételeinek transz-zsírsav tartalmát.

Ez itt nem a reklám helye. Továbbra is igyekszünk mindenkit lebeszélni: ne gyorséttermekben táplálkozzon, hanem éljen inkább egészséges, friss, csomagolásmentes, a helyi táplálkozási hagyományokat inkább követő táplálékkal (éljen az élelmiszerdiverzitás!). Mindazonáltal példaértékűnek tartjuk, hogy a McDonald’s magyarországi éttermeiben októbertől olajcserét hajtott végre, amivel drasztikusan csökkentette termékeinek transz-zsírsav tartalmát.

A transz-zsírsavak a növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületek, amelyek a telítetlen zsírsavakból keletkeznek. A hidrogénezés célja, hogy az olajok bizonyos tulajdonságait megváltoztassák, ezáltal a zsiradék hasonló lesz az állati zsírokhoz, például szobahőmérsékleten szilárd marad, kevésbé hajlamos az avasodásra, és hosszabb az eltarthatósági ideje.

Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet összeállítása szerint tudományos vizsgálatok mutatnak rá arra, hogy napi öt gramm transz-zsírsav bevitel 25%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A transz-zsírsavak károsabbak az egészségre az állati eredetű zsírokban található telített zsírsavaknál is, mert nemcsak megnövelik a vérben a rossz (LDL) koleszterin arányát, hanem csökkentik a jó (HDL) koleszterinszintet.

A McDonald’s új olajkeveréke magas olajsavtartalmú repcemag-olajból és magas olajsavtartalmú napraforgóolajból készül. Az olajkeverékben a transz-zsírsav tartalom maximum 2%, miközben a telített zsírok aránya sem éri el a 12%-ot.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] Paul Goyette, Bethany L King

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok