fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Nem a ruha teszi a sztárt

| Tudatos Vásárló

A Zanzibar együttes énekesnője Terecskei Rita igazán tudatos lány, aki odafigyel magára és környezetére is. Az énekesnővel a karácsony ürügyén beszélgettünk, de egyáltalán nem csak a karácsonyról.

„Van, aki vásárolni jár, én inkább kirándulni szeretnék”- mondja Rita, aki éppen a napokban beszélgetett ismerőseivel az ünnep előtti vásárlási dömpingről. „Arra jöttem rá, hogy a karácsony rettenetesen elanyagiasodott, pedig nem erről kellene szólnia. A családok hitelt vesznek fel a karácsony miatt, az emberek idegesen tolonganak az üzletekben és gondolkodás nélkül mindent össze-vissza megvásárolnak. Nekem az ünnep nem ezt jelenti. A családommal gyertyát gyújtunk és azokra emlékezünk, akik már nem lehetnek velünk. Eszünk és örülünk annak, hogy együtt lehetünk.”

Rita egyébként sem áll nagy vásárló hírében. „Ha szükségem van valamire, elmegyek, veszek belőle egyszerre kettőt, aztán addig hordom, amíg szét nem megy. Szeretem a second hand shopokat, a kedvenc kertészgatyám is turkálós. Azt írták rólam, az Arany Zsiráf díjkiosztó gálán, hogy legrosszabbul öltözött sztár. Nos, semmiből nem a legjobbat veszem meg, de azért a minőségre odafigyelek, pontosabban a megfizethető minőségre.”

Ruhaüzletek helyett Rita szívesebben tölti állatmenhelyeken az idejét. Az énekesnőnek két befogadott kutyája van. „Útszéli gyerek” mindkettő, de Rita semmi pénzért nem válna meg tőlük. „Az utat mindig sasszemmel figyelem, előfordult, hogy találtam kutyát, akinek aztán a gazdáját is sikerült előkeríteni. Szívem szerint a saját otthonomból is menhelyet csinálnék, volt már olyan, hogy a sajátjaim mellett három másik kutya is vendégeskedett nálam. Az állatmenhelyek nyílt napjaira is eljárok egyébként, egyszer majdnem lekéstem a saját koncertünket emiatt.”

Rita tapasztalatai szerint sajnos elég elterjedt ma Magyarországon az állatkínzás, emiatt egy időben azt fontolgatta, hogy iskolákban tanítaná meg a gyerekeknek az állatokkal való helyes bánásmódot. Szerinte ugyanis a kegyetlenségek mögött sokszor egyszerűen meggondolatlanság és tudatlanság áll. Tanításra egyenlőre nem jutott ideje az énekesnőnek, ugyanis rengeteget koncertezik.

Ilyen életvitel mellett meglehetősen nehéz feladat az egészséges táplálkozásra ügyelni. „A zenekarral járjuk az országot, a családom pedig vidéken él, így elég sokat utazom. Régebben talán ezért sem igen figyeltem oda arra, hogy mit eszem, sokszor a benzinkúton egy háromszög szendvics is be-becsúszott. Ma már más a helyzet, igyekszem odafigyelni az egészséges táplálkozásra, ha tehetem, egyre többet főzök magamnak. A főzelékek a kedvenceim, ezen belül mindenevő vagyok, jöhet spenót, sóska, tök, bármi. A zöldségek közül újabban a karfiol a kedvencem.”

Rita egyébként meglenne hús nélkül is, de egyelőre még nem száműzte étrendjéből, igaz főleg szárnyasokat fogyaszt. Újabban bioételeket is egyre gyakrabban vásárol. „Kedvencem a tönkölybúza kenyér, de a gabonakolbászt is nagyon kedvelem, egy baj van vele, ahogyan a legtöbb bioélelmiszer, ez is elég drága.”  

A gyakori koncertezés miatt Rita nagy országjáró is, ám mivel a fellépések este vannak, keveset tud megnézni a helyekből. „Nagy szívfájdalmam, hogy minden mellett csak elmegyek, nincs idő megállni. Ha nagyon meg akarok valamit nézni, sikítok a fiúknak, aztán vagy megállnak, vagy nem.”

Az énekesnő hetente háromszor jár alakformáló és állóképesség-növelő edzésekre, és ha teheti, biciklizik is, nem csak szárazföldön: a vizibiciklit is imádja, ahogyan a kenut, a csónakot is – egész vízpart-mániás.

A sporton kívül az alakjáért semmi mást nem tenne. „Plasztikai sebészhez nem mennék, nem is szeretnék ‘tökéletes’ lenni”. Eljárok edzeni, bringázom, jól vagyok, nincsen lelkiismeret furdalásom, és nem fáj a hátam. Ennyi nekem elég. Azt vallom, hogy mindenki éljen minőségi életet, olyat, ami neki megfelel.”

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok