fbpx

könyezetvédelem

DIVAT, ETIKUS KERESKEDELEM, KONYHA-KERT

Fairtrade

Fairtrade védjegy a méltányos kereskedelemből származó termékeket minősítő védjegy. A méltányos kereskedelem lényege, hogy az általános világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg a résztvevők, amely valóban kifejezi az előállítók anyagi és munkaráfordításait. A méltányos kereskedelemben részt vevő felek minden esetben egyedi árat alakítanak ki, figyelembe véve a mindenkori gazdasági és szociális, sőt, ökológiai körülményeket. […]

ZÖLD OTTHON

PEFC

A Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes (PEFC) felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványrendszer. A minősítés szavatolja, hogy az erdőgazdaságok, faipari üzemek, bútorgyárak betartják a szervezet szabványait és előírásait, s az általuk forgalmazott termékek megfelelnek a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek. A fakitermelés és az erdő(újra)telepítés során érvényesülnie kell a biológiai fajgazdagság és […]

DIVAT, ZÖLD OTTHON

FSC

Az Forest Stewardship Council felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványrendszer. A minősítés szavatolja, hogy az erdőgazdaságok, faipari üzemek, bútorgyárak betartják a szervezet szabványait és előírásait, s az általuk forgalmazott termékek megfelelnek a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek. A fakitermelés és az erdő(újra)telepítés során érvényesülnie kell a biológiai fajgazdagság és az ökológiai egyensúly fenntartásának, az érintett […]

KONYHA-KERT

Delfinbarát | NOAA

Tonhalakból készült élelmiszerkészítményeken lehet feltüntetni a Delfinbarát (Dolphin-safe) címkét. Az 1980-as években döbbenten tapasztalták, hogy a tonhalak kifogása során évente több mint százezer delfin pusztult el. Fogyasztói nyomásra terjedtek el a delfinbarát tonhalhalászati módszerek, és a amerikai szövetségi előírások betartásának tanúsítására született meg a címke. Több „delfinbarát” címke is jelen van a piacon, mert több […]

ZÖLD OTTHON

80 Plus

A 80 PLUS címke igazolja, hogy a számítógépek és a szerverek áramforrásai 20%-os, 50%-os és 100%-os terhelés mellett is legalább 90 százalékos hatékonysággal dolgoznak.  Azaz a felvett energia legalább 90 százalékát hasznosítják, és csak a maradék távozik hő formájában. Korábban a legalább 80%-os hatékonyságot várták el, innen címke elnevezése. Az átlagos tápok − különösen alacsony […]

ZÖLD OTTHON

EU energia címke

Az európai energiahatékonysági címke olyan tájékoztató lap, amely tartalmazza a háztartási elektromos gépek (hűtő, fagyasztó, automata mosógép, háztartási szárítógép, tűzhely, mosogatógép, fényforrás) azonosítására szolgáló adatokat, az energiafelhasználás, valamint más lényeges segédanyag-felhasználás hatékonyságára vonatkozó adatokat, a kiegészítő adatokat és azok értékelését. A címkén az alábbi adatoknak kell szerepelnie: A gyártó neve, védjegye A készülék típusa Energiaosztály: […]

ZÖLD OTTHON

Energy Star

Kapcsolódó linkek http://www.energystar.govhttp://www.eu-energystar.org Hasonló címkék 80 Plus

ZÖLD OTTHON

TCO

Svéd irodai dolgozók kezdeményezésére indult a TCO Development minősítő és címkézési program. Az irodisták felismerték, hogy az irodai elektronikai eszközök betegségek forrásai lehetnek, és jelentős környezetterhelést is okoznak, ezért olyan megoldást kerestek, amely egyszerre tájékoztatja a vásárlókat a lehetséges kockázatokról, és segíti a jobb választást. A TCO Development a Svéd Irodai Dolgozók Szövetségének tulajdonában lévő […]

KONYHA-KERT, SZÉPSÉG-EGÉSZSÉG

EU Organic

A természeti környezetre kedvező módon, jogszabályban rögzített körülmények között előállított élelmiszerek kaphatják meg a bio minősítést. A szigorú követelményeknek való megfelelést független szervezetek tanúsítják, a folyamatos ellenőrzések biztosítják a fogyasztó számára, hogy valóban ökológiai termesztésből/termelésből származó (köznapi néven bio) zöldséget, gyümölcsöt, fűszert, húst vagy belőlük készült terméket vásárol.  Biotermesztés szabályai az egész Európai Unióban egységesek, […]

KONYHA-KERT

HU-ÖKO-02: bio termék

A természeti környezetre kedvező módon, jogszabályban rögzített körülmények között előállított élelmiszerek kaphatják meg a bio minősítést. A szigorú követelményeknek való megfelelést független szervezetek tanúsítják, a folyamatos ellenőrzések biztosítják a fogyasztó számára, hogy valóban ökológiai termesztésből/termelésből származó (köznapi néven bio) zöldséget, gyümölcsöt, fűszert, húst vagy belőlük készült terméket vásárol Magyarországon két szervezet jogosult igazolni, hogy a […]

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok