fbpx

FSC

Értékelésünk: Keresd!
Címkézett termék szolgáltatás típusa: Bútor, dizájn, dekor, Otthon és Iroda, Papír, írószer, Ruházat
Címke célja: könyezetvédelem, társadalom
Itthon: rendszeresen látjuk
Tanúsító szervezet: Accreditation Services International / FSC

Az Forest Stewardship Council felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványrendszer. A minősítés szavatolja, hogy az erdőgazdaságok, faipari üzemek, bútorgyárak betartják a szervezet szabványait és előírásait, s az általuk forgalmazott termékek megfelelnek a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek. A fakitermelés és az erdő(újra)telepítés során érvényesülnie kell a biológiai fajgazdagság és az ökológiai egyensúly fenntartásának, az érintett területeken biztosítani kell a dolgozók és a lakosság jogainak és érdekeinek érvényesülését is.

A minősítés során figyelembe vett szempontok közé tartozik például, hogy gyártásához nem üldöztek el őshonos erdőlakókat, nem pusztítottak el természetvédelmi területeket, nem használtak veszélyes növényvédő szereket, és nem termeltek génmódosított fafajtákat sem. A kitermelés során betartottak minden törvényt és szabályt, a kivágott fák helyére újakat telepítettek. Az előírások igazodnak a nemzeti, helyi sajátosságokhoz. Az alapanyagokat feldolgozó üzemek nem szerződtek illegális fakitermelőkkel vagy ilyen forrásból származó alapanyagokkal dolgozó beszállítókkal, továbbá a gyártás, illetve kereskedelem során is követték az FSC szabványait és előírásait.

Az FSC jelölés megtalálható papír termékeken, kiadványokon, csomagoló anyagokon, bútorokon, és kapható már FSC minősítésű gumikesztyű is.

Termékeken három típusú jelöléssel találkozhatunk:

  • FSC 100% – a termék FSC tanúsított erdőgazdálkodásból származó alapanyagot tartalmaz, megfelel az FSC környezetvédelmi és szociális követelményrendszerének.

  • FSC Mix – a termék tartalmaz FSC tanúsított erdőgazdálkodásból származó alapanyagot, újrahasznosított anyagot, vagy más ellenőrzött forrásból származó összetevőt

  • FSC Recycled – a termék újrahasznosított alapanyagból készült, de tartalmazhat némi első felhasználású összetevőt is.

 

Az FSC jelöléshez hasonló rendszert működtet a Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes (PEFC).

Kapcsolódó linkek

https://ic.fsc.org/

Hasonló címkék

PEFC
SFI

RTRS

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás