fbpx

EU Organic

Értékelésünk: Keresd!
Címkézett termék szolgáltatás típusa: Bio, Étel-ital, Hús, vegetáriánus, Testápolás, tisztálkodás, Zöldség-gyümölcs
Címke célja: könyezetvédelem
Itthon: rendszeresen látjuk
Tanúsító szervezet: Nemzeti szervezetek és hatóságok

A természeti környezetre kedvező módon, jogszabályban rögzített körülmények között előállított élelmiszerek kaphatják meg a bio minősítést. A szigorú követelményeknek való megfelelést független szervezetek tanúsítják, a folyamatos ellenőrzések biztosítják a fogyasztó számára, hogy valóban ökológiai termesztésből/termelésből származó (köznapi néven bio) zöldséget, gyümölcsöt, fűszert, húst vagy belőlük készült terméket vásárol. 

Biotermesztés szabályai az egész Európai Unióban egységesek, a szabályok betartását és a tanúsítványok kiállítását nemzeti szervezetek végzik minden tagállamban. Az egységes követelmények mögött nemzeti tanúsítószervezetek állnak. 

Az EU Organic jelölését minden olyan előre csomagolt bio, ökológiai termelésből származó terméken feltüntethető, amelyet az Európai Unió területén állítanak elő, és megszerzni a szükséges tanúsítványt. A nemzeti jel mellett az EU Organic jelölés vizuálisan is megjelenítheti, hogy Európa szerte egységes elvárások, szabályok vonatkoznak mindenen bio termelőre.

Fotó: Unplash

A logo mellett fel kell tüntetni annak a szervezetnek a betűjelét, amely a követelményeknek való megfelelést ellenőrzi, és a tanúsítványokat kiállítja.

Ez áll az ország betűjeléből, bio-eco-org szócska valamely variációjából és egy számból. (Például HU-ÖKO-O2, GR-BIO-08, de EU-n kívüli szervezetek is jogosultak tanúsítvány kiállítására, például CA-ORG-011.)

Kapcsolódó linkek

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/consumer-confidence/logo-labelling_hu

Hasonló címkék

HU-ÖKO-01: bio termék
Eco Garantie
Bio Suisse

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás