fbpx

PEFC

Értékelésünk: Keresd!
Címkézett termék szolgáltatás típusa: Bútor, dizájn, dekor, Otthon és Iroda, Papír, írószer
Címke célja: könyezetvédelem, társadalom
Itthon: rendszeresen látjuk
Tanúsító szervezet: PEFC Notified Certification Bodies

A Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes (PEFC) felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványrendszer. A minősítés szavatolja, hogy az erdőgazdaságok, faipari üzemek, bútorgyárak betartják a szervezet szabványait és előírásait, s az általuk forgalmazott termékek megfelelnek a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek. A fakitermelés és az erdő(újra)telepítés során érvényesülnie kell a biológiai fajgazdagság és az ökológiai egyensúly fenntartásának, az érintett területeken biztosítani kell a dolgozók és a lakosság jogainak és érdekeinek érvényesülését is.

A minősítés során figyelembe vett szempontok közé tartozik például, hogy gyártásához nem üldöztek el őshonos erdőlakókat, nem pusztítottak el természetvédelmi területeket, nem használtak veszélyes növényvédő szereket, és nem termeltek génmódosított fafajtákat sem. A kitermelés során betartottak minden törvényt és szabályt, a kivágott fák helyére újakat telepítettek. Az előírások igazodnak a nemzeti, helyi sajátosságokhoz. Az alapanyagokat feldolgozó üzemek nem szerződtek illegális fakitermelőkkel vagy ilyen forrásból származó alapanyagokkal dolgozó beszállítókkal, továbbá a gyártás, illetve kereskedelem során is követték az PEFC szabványait és előírásait.

Az PEFC jelölés megtalálható papír termékeken, kiadványokon, csomagoló anyagokon, bútorokon.

A termékeken két jelölés található:

  • PEFC Certified – legalább 70%-ban PEFC minősített erdőből származó termék, újrahasznosított alapanyagot tartalmaz, vagy hasonló ellenőrzött forrásból származó összetevőt tartalmaz;

  • PEFC Certified & Recycled – legalább 70%-ban úrhasznosított PEFC minősített termékből anyagból készült, vagy hasonló ellenőrzött forrásból származó összetevőt tartalmaz.

                  

A PEFC jelöléshez hasonló rendszert működtet a Forest Stewardship Council (FSC).

Kapcsolódó linkek

http://www.pefc.org

Hasonló címkék

FSC
SFI

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás