fbpx
Kipróbáltuk: így házi folyékony mosószer vadgesztenyéből

| Tudatos Vásárló Ekler Éva

Recept: így készíts folyékony mosószert vadgesztenyéből

Ha ősz, akkor gesztenye. Gesztenyét gyűjteni mindenki szeret, de mit kezdjünk vele? Hasznosíthatjuk úgy, hogy a háztartásunk vegyszermentesebb legyen: készítsünk belőle környezetbarát folyékony mosószert házilag. A receptet Ekler Éva Ökonagyi, a Tudatos Vásárlók Tiszta Otthon ÖkoKöreinek szervezője próbálta ki.

Ekler ÉvaHa gesztenye, akkor készülhetnek a kis gallyakból, gesztenyéből álló kis figurák, amiknek a gyerekek úgy örülnek – az évszakváltás ikonikus gesztenye arcai. De a gesztenyének az öko-tudatos háziasszonyok is örülnek. Hogy miért? Mert végre feltankolhatnak az egyik népszerű, könnyen elkészíthető és hatékony színes mosószer alapanyagából.

Tavaly én is részt vettem az  öko-mosás kihívásban. Kishíján lemaradtam az egész eseményről, mert a környékünkön alig találtam már gesztenyét. Ilyenkor is jó, ha sok barátod és ismerősöm van, én is tőlük kaptam végül annyi gesztenyét, hogy kipróbálhattam a gesztenyéből házilag készíthető folyékony mosószert. Némileg jártas vagyok már a takarítószerek, tisztítószerek házilag készítésében: a Tiszta Otthon ÖkoKörökben készítettünk már mosogatógép tablettákat és néhány egyszerűbb takarítószert is házilag. Nem fogott ki rajtam ez a szer sem. Mondom a receptet.

Hozzávalók:

 • 6 db vadgesztenye (lehetőleg friss, mert azzal könnyebb dolgozni)

Elkészítés:

A gesztenyéket hámozd meg, vágd föl 1. A gesztenyéket vágd ketté, pucold meg és vágd apró darabokra. Ha friss gesztenyéből készítjük a főzetet, az óriási szerencse, mert nem kell annyit kínlódni a kis fejek meghasításával vagy szétvágásával.

Áztasd be, hogy könnyebb legyen dolgozni vele

2. Ha régebbi a gesztenye is érdemes egy kis időre beáztatni, mert így megpuhul a héja, és könnyebben jut a termés belsejébe.

Tedd fel főni

3. Tedd lábosba 1,2 liter vízben, és a forrástól számítva 10 percig főzd kis lángon. Van olyan recept, ahol a héjával együtt főzik a gesztenyét, de én leszedtem a kemény külsejét és konyhai szeletelővel apró daraboltam a belsejét, így teszem fel főni a recept szerinti vízben.


4. Én a főzés végén még botmixerrel is pürésítem a már habzó főzetet, így egy sárgás színű, a víznél sűrűbb állagú folyadékot kapok. Hagyjuk kihűlni.

5. Ha kihűlt, leszűrjük, használatig hűtőben tároljuk.

folyekony_mososzer_vadgesztenye_apritas

6. A fölösleget aprítsd föl gépben és szárítsd ki.

Tippjeim:

 • Érdemes max. 10 nap alatt elhasználni, a bolti mosógélekhez hasonló adagolásban, hogy ne menjen tönkre. Ha sok gesztenyét szedtünk, érdemes a megmaradó készletet összedarálni és kiszárítva eltenni – ezt később kisebb adagokban fel lehet használni gél készítésre.
 • Kiváltja a mosódiót. Én korábban mosódiót használtam a színes ruhák mosásához, de mivel itthon nem terem meg, és többezer kilométert utazik óriási öko-lábnyomot hagyva maga után, így örülök, hogy kipróbálhattam ezt a helyi alapanyagot. Az olcsóságáról nem is beszélve: ingyen hozzájuthatunk, ha szedünk gesztenyét magunknak.
 • Főleg színes mosáshoz ajánlom, és ha koszosabbak a ruhák az átlagosnál, akkor a foltokat érdemes marhaepe szappannal vagy folttisztító sóval előkezelni, ahogyan azt a Tiszta Otthon ÖkoKörökben is megtanulják a résztvevők. Nekem bevált ez a recept, egy próbát mindenképpen megér. Kisgyerekekkel még vidám közös kaland is lehet a gesztenye szedés és előkészítés. A kicsikkel pedig jutalmul elkészülhet a család gesztenye figurákba öltöztetett modellje is. <3 Gesztenye kalandra fel, kicsik és nagyok!

Az ecet a baktériumok 99,99%-át elpusztítja

 

Képek: freepik.com

 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

533
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


367
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás