fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Recept: így készíts folyékony mosószert vadgesztenyéből

| Tudatos Vásárló Ekler Éva

Kipróbáltuk: így házi folyékony mosószer vadgesztenyéből

Ha ősz, akkor gesztenye. Gesztenyét gyűjteni mindenki szeret, de mit kezdjünk vele? Hasznosíthatjuk úgy, hogy a háztartásunk vegyszermentesebb legyen: készítsünk belőle környezetbarát folyékony mosószert házilag. A receptet Ekler Éva Ökonagyi, a Tudatos Vásárlók Tiszta Otthon ÖkoKöreinek szervezője próbálta ki.

Ekler Éva ökonagyi kipróbáltuk Ha gesztenye, akkor készülhetnek a kis gallyakból, gesztenyéből álló kis figurák, amiknek a gyerekek úgy örülnek – az évszakváltás ikonikus gesztenye arcai. De a gesztenyének az öko-tudatos háziasszonyok is örülnek. Hogy miért? Mert végre feltankolhatnak az egyik népszerű, könnyen elkészíthető és hatékony színes mosószer alapanyagából. Tavaly én is részt vettem az  öko-mosás kihívásban. Kishíján lemaradtam az egész eseményről, mert a környékünkön alig találtam már gesztenyét. Ilyenkor is jó, ha sok barátod és ismerősöm van, én is tőlük kaptam végül annyi gesztenyét, hogy kipróbálhattam a gesztenyéből házilag készíthető folyékony mosószert. Némileg jártas vagyok már a takarítószerek, tisztítószerek házilag készítésében: a Tiszta Otthon ÖkoKörökben készítettünk már mosogatógép tablettákat és néhány egyszerűbb takarítószert is házilag. Nem fogott ki rajtam ez a szer sem. Mondom a receptet. Hozzávalók:
  • 6 db vadgesztenye (lehetőleg friss, mert azzal könnyebb dolgozni)
Elkészítés: A gesztenyéket hámozd meg, vágd föl 1. A gesztenyéket vágd ketté, pucold meg és vágd apró darabokra. Ha friss gesztenyéből készítjük a főzetet, az óriási szerencse, mert nem kell annyit kínlódni a kis fejek meghasításával vagy szétvágásával. A gesztenyét áztasd be, hogy puhább legyen, hámozd meg, vágd föl 2. Ha régebbi a gesztenye is érdemes egy kis időre beáztatni, mert így megpuhul a héja, és könnyebben jut a termés belsejébe. Tedd lábosba 1,2 liter vízben, a forrástól számítva 10 percig főzd kis lángon 3. Tedd lábosba 1,2 liter vízben, és a forrástól számítva 10 percig főzd kis lángon. Van olyan recept, ahol a héjával együtt főzik a gesztenyét, de én leszedtem a kemény külsejét és konyhai szeletelővel apró daraboltam a belsejét, így teszem fel főni a recept szerinti vízben. A fölösleget aprítsd föl gépben és szárítsd ki 4. Én a főzés végén még botmixerrel is pürésítem a már habzó főzetet, így egy sárgás színű, a víznél sűrűbb állagú folyadékot kapok. Hagyjuk kihűlni. 5. Ha kihűlt, leszűrjük, használatig hűtőben tároljuk. Tippjeim: Érdemes max. 10 nap alatt elhasználni, a bolti mosógélekhez hasonló adagolásban, hogy ne menjen tönkre. Ha sok gesztenyét szedtünk, érdemes a megmaradó készletet összedarálni és kiszárítva eltenni – ezt később kisebb adagokban fel lehet használni gél készítésre. A fölösleget aprítsd föl gépben és szárítsd ki Kiváltja a mosódiót. Én korábban mosódiót használtam a színes ruhák mosásához, de mivel itthon nem terem meg, és többezer kilométert utazik óriási öko-lábnyomot hagyva maga után, így örülök, hogy kipróbálhattam ezt a helyi alapanyagot. Az olcsóságáról nem is beszélve: ingyen hozzájuthatunk, ha szedünk gesztenyét magunknak. Főleg színes mosáshoz ajánlom, és ha koszosabbak a ruhák az átlagosnál, akkor a foltokat érdemes marhaepe szappannal vagy folttisztító sóval előkezelni, ahogyan azt a Tiszta Otthon ÖkoKörökben is megtanulják a résztvevők. Nekem bevált ez a recept, egy próbát mindenképpen megér. Kisgyerekekkel még vidám közös kaland is lehet a gesztenye szedés és előkészítés. A kicsikkel pedig jutalmul elkészülhet a család gesztenye figurákba öltöztetett modellje is. <3 Gesztenye kalandra fel, kicsik és nagyok!
Az ecet a baktériumok 99,99%-át elpusztítja

Képek: freepik.com

 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára