fbpx

| Gulyás Emese

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Ki dugta el a kenyeret?

Miért található a tej és a kenyér az üzletek legeldugottabb pontjain? Miért helyeznek el kis értékű árukat a pénztárok körül? Miért a bejárat körül találhatók az akciós áruk csoportjai?

Természetesen ez nem véletlen, ma már az áruk üzleten belüli elhelyezésének is megvannak a jól bevált praktikái. Mindezeket érdemes megismerni, hiszen ezek is olyan trükkök, amelyek sokszor nem is kívánt termékek vásárlására bírnak rá minket.

 

Az eladással foglalkozó szakemberek számára ismert tény, hogy mi, vásárlók, bevásárlásaink során általában ugyanazokat a jellemző útvonalakat járjuk be az üzletekben. Például a legtöbb esetben az óramutató járásával ellentétes irányban, a falak mentén haladunk, általában a tőlünk jobbra elhelyezett árukat vesszük figyelembe. A megfigyelések eredményeként ma már szinte minden üzleten belül feltérképezhetők a jellemző közlekedési vonalak, a vásárló természetes mozgásának célpontjában lévő helyek.

 

Emellett megfigyelhetők azok a termékek, amelyeket legtöbb esetben minden rábeszélés nélkül megveszünk, mert ezek a mindennapi életünk részét képezik, mindenképpen szükségünk van rájuk. Ilyen áru például a tej, tejtermékek, a kenyér, az alapvető higiénés áruk, mint a szappan, vécépapír stb.

 

 

Mi következik ebből? Természetesen az, hogy az általában nehezen eladható árukat a természetes közlekedési útvonalak közelébe helyezik, ahol könnyebben ráesik a tekintünk, szemünk elé kerülhetnek olyan termékek is, amelyeket egyébként nem jutna eszünkbe megkeresni az üzleten belül. A mindennapi, gyakran vásárolt árukat pedig a bolt kevésbé forgalmas pontjaira teszik, tudván, hogy ezeket amúgy is „mindenáron” megkeressük.

 

 

Érdemes tehát ezekre odafigyelni, hiszen ez megint csak segítségünkre lehet abban, hogy pontosan azt vegyük meg, amiért bementünk az üzletbe és ne vásároljuk felesleges, szükségtelen, vagy éppen csak drágább árukat.

 

Mire figyeljük oda tehát? Hol keressük a mindennapi szükségleteket kielégítő termékeket? Melyek azok a pontok, amelyek az üzleten belüli természetes közlekedési útvonalunkba esnek, és gyakran olyan árukat helyeznek el a közelükben, amelyek vásárlását eredetileg nem terveztük?

 

 

A kevésbé kívánatos áruk elhelyezési helyei:

 

Az üzletben kialakított közlekedési csatorna jobb oldala

A falak menti polcok

Az alapvető élelmiszerek (tej, kenyér) és az akciós termékek vonzáskörében lévő területek

A kialakuló soroktól karnyújtásnyira lévő tárolók (pl. hentes vagy sajtpult közelében, pénztárnál)

Sarkok

A polcok szemmagasságban lévő zónái

A polcok kézzel elérhető zónái

 

 

Azokat a termékeket, amelyek általában a hétköznapi élet kellékei és értük a boltokban az eldugottabb helyeket is felkeressük, a következő helyekre teszik:

 

A közlekedési csatornák bal oldala

A jellemző útvonal szerint a pénztár után következő területek

A falaktól távolabb eső területek, pl. tárolók, polcok közötti területek, zsákutcák

Az alapvető élelmiszerektől, az akciós termékektől távolabb eső területek

A bejárat környéke

Konténeres tárolók

A polcok legfelső és legalsó zónái

 

 

…és persze soha ne feledjük el, ha felesleges, igazából szükségtelen termékeket vásárolunk, az a felhalmozódó szemétmennyiség miatt plusz terhelés a környezetnek és felesleges pénzkidobás is.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás