fbpx

| Ethical Consumer - Tudatos Vásárló

Játékidő! (6. rész)

A közelmúltban az Ethical Consumer a játékgyártókat tette vizsgálatának tárgyává: mennyire etikus termékek a legelterjedtebb játékok?

Magyar játékpiaci információk

Györgyi Erzsébet, a Kiss Áron [Magyar] Játék Társaság elnöke. Az iparművészeket is tömörítő civil szervezet a saját készítésű játékokra esküszik: ez nem csupán a találékonyságot fejleszti, de igazi együttlétet is teremt szülő és gyermeke között. A babakészítő klubok mellett rendszeresen bemutatkozó kiállításokat is szerveznek, ahol a természetes anyagok kerülnek előtérbe: a porcelán, a nemez, a textil. Vagy a fajátékok, amelyek a megszokott körülmények között nem is kerülhetnének a gyermekek elé, hiszen többször a megmunkálatlan nyersanyag maga többe kerül, mint egy csillogó-villogó műanyag játéka csomagolással együtt. (Népszabadság, 2005. december 9.) Megkerestünk számos magyar játékkészítő vállalkozást, hogy képet nyerjünk, milyen fenntartható játékokat ajánlhatnánk olvasóink figyelembe. Arra kértünk választ tőlük, hogy

 

 • hol (milyen országban, településen) készülnek játékaik;
 • fajáték esetén szerves oldószereket (pl. benzol, formaldehid, petróleum, ammónia) tartalmazó festéket/lakkot, vagy vízalapú, ill. növényi anyagokból (pl. méhviasz, lenolaj) készült festéket/lakkot használnak a fajátékok felületének kezelésére;
 • fa esetén honnan származik a játék készítéséhez használt faanyag, s hogy rendelkezik-e beszállítójuk FSC (Forest Stewardship Council) minősítéssel;
 • egyéb játékok esetén milyen anyagokat tartalmaz a játék;
 • műanyag összetevők esetén pontosan milyen típusú műanyagból készülnek játékaik?

 

Sajnos válaszra nem mindenki méltatott minket, és nem vállalkozhattunk egy ethiscore-jellegű pontozásra sem. A következő lista azonban így is a tudatos játékvásárlók segítségére siethet.

 

Pianura Kft.

A Fauna márkájú fajátékok gyártó cég a székelyföldi Baróton és Budapesten termel. Alapanyagaikat részint Erdélyből, részint a Mecseki Erdészeti Zrt-n keresztül szerzik be. Utóbbi erdészet rendelkezik FSC tanúsítvánnyal. Felületkezelésre egy kifejezetten fajátékokra kifejlesztett vizes alapú lazúr festéket használnak, valamint kísérletezik egy csupán természetes alapanyagú, narancsolaj hígítású festékkel is. A felületkezelésnél a vizes alapú lakk mellett egy speciális méhviasz – karnauba viasz keverék is felhasználásra kerül.

 

FÉBÉ Kht. fajátékok

A piliscsabai cég fajátékokat gyárt hazai forgalmazású faanyag és rétegelt lemez felhasználásával. A felületkezelésre len- és parafinolajat, vizes bázisú festékeket és lakkot használnak. Megváltozott munkaképességű dolgozókat is foglalkoztat.

 

Nyisztor Játékgyártó Egyéni Cég

A Biohárs márkájú fajátékokat a cég Dombóváron készíti. Bár a festékeket, kezelőanyagokat illetően nem kaptunk információt, a faanyagot a Dél-Dunántúl erdeiből szerzik be.

 

Metalcar

A műanyag és fém játékokat gyártó vállalkozás Dunakeszin működik. Játékaik műanyag részeit polietilénből és polipropilénből készítik.

 

Boyonex

A Boyongolyó műanyag építőjátékot készítő cég budapesti, kecskeméti és nyíregyházi telephelyein készíti ABS típusú műanyagból játékait.

 

Diafilm

A cég által készített diafilmek generációkat összekötő élménnyel ajándékozhatnak meg. A celluloid (cellulóz-acetát) alapú filmek Budapesten készülnek.

 

Megkeresésünkre nem reagáltak, mindazonáltal a figyelmünket felkeltették a következő játékkészítők:

 

A továbbiakban is szívesen adunk tájékoztatást a környezet-, az egészség- és a helyi társadalom szempontjából előnyösebb, fenntarthatóbb játékokról. Amennyiben tudomásod van ilyenekről, és nem találod készítőjüket listánkon, küld el a játék adatait és a készítő elérhetőségét szerkesztőségünknek! Ugyancsak örülünk, ha megírod tapasztalataidat egyes játékokkal kapcsolatban a honlap fórumán.

 

 

A cikk eredeti változata az Ethical Consumer 2006. november-decemberi számában jelent meg. A cikkünkben felhasznált részeket Németh István fordította. Átdolgozva és közzétéve a kiadó engedélyével.

 

Előző oldal <<< x

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás