fbpx

| Ethical Consumer - Tudatos Vásárló

Játékidő! (3. rész)

A közelmúltban az Ethical Consumer a játékgyártókat tette vizsgálatának tárgyává: mennyire etikus termékek a legelterjedtebb játékok?

Környezetvédelmi kérdések

Műanyagok

A játékokat tekintve több környezetvédelmi problémával is szembesülünk. Először is a gyártás során felhasznált anyagokat kell megvizsgálni. Bár a műanyagok tartósak, környezetvédők szerint több szempontból problémásak. Környezetvédelmi szempontból a műanyagok költségesek, mivel a gyártás folyamán nem megújuló erőforrások kerülnek felhasználásra.

Különösen a PVC használata aggályos, mivel gyártása során mérgező vegyületek, úgynevezett dioxinok keletkeznek és szabadulnak fel. A műanyagok az égetéssel történő megsemmisítés során is gondot jelentenek (ismét különösen a PVC), mivel káros vegyületek szabadulnak fel belőlük, és tovább szennyezik a környezetet. A műanyagok és a PVC újrahasznosítása bonyolult, ezért ezeknek az anyagoknak jelentős része lerakókba kerül, ahonnan idővel a káros vegyületek a talajba mosódnak.

A műanyagokban megtalálható vegyületek a termékek életciklusa során is problémát jelenthetnek. Egy 2005-ös Greenpeace tanulmány kimutatta, hogy számos játék nagy mennyiségű káros ftalátot és más „nemkívánatos vegyületet” tartalmaz, többek között szerves ón-vegyületeket és nonylphenolt. Kimutatták, hogy a PVC játékokból veszélyes vegyületek juthatnak a gyermekek szervezetébe is, ha azok a szájukba veszik a játékokat. Leginkább a ftalátok használata aggasztó, amit gyakran arra használnak, hogy a PVC-t puhává tegyék. Az ilyen vegyületek közül több is hormonális zavarokat okoz, állatoknál és embernél egyaránt, felhalmozódik a testünkben és a környezetben. További egészségügyi problémaként jelentkezhet vese- és májkárosodás, termékenységi problémák és asztma.

Számos vitát követően 200. januártól több ftalát is az EU tiltólistájára került. 0,1%-ot meghaladó koncentrációban nem használhatók többé gyermekjátékokban és gyermekgondozási cikkekben, három ftalát típus pedig nem használható olyan gyermekjátékokban, amelyeket a gyermekek a szájukba vehetnek.

Martin Hojsik, a Greenpeace európai szervezetének munkatársa „felelőtlennek” nevezi a fenti irányelveket, mivel „a gyerekek szinte mindent megpróbálnak a szájukba venni.” Úgy véli, hogy megelőző intézkedéseket kell tenni, és ezt a három ftalátot teljes mértékben tiltani kell minden játékban. Hojsik rámutatott, hogy a mostani tiltás összességében nem szab gátat a PVC használatának, a tiltott ftalátokat pedig nem tiltottakkal fogják helyettesíteni. A gyártóknak szerinte kötelezettséget kellene vállalni a PVC használatának teljes mellőzésére.

Kollégája, Nadia Haiama-Neurohr arra figyelmezteti a szülőket, hogy ha biztosra akarnak menni, gyermekeik védelmében kerüljenek minden PVC-ből vagy vinylből készülő terméket.

A Playmobil és a Lego irányelveikben egyaránt elkötelezték magukat a PVC-mentes gyártás mellett, mint ahogy néhány más, kevésbé szigorú etikus alternatívát is követnek. Az Early Learning Centre (Korai Tanulási Központ – készségfejlesztő játékokat forgalmazó üzletlánc) azt vizsgálja, miként lehetne a termékeiben megtalálható veszélyes vegyületek számát csökkenteni. A Bandai és a Chicco szintén keresik a PVC-használat csökkentésének lehetőségeit.

 

Fa

Bár természetes anyaga miatt a fa megfelelőnek tűnik, fontos, hogy az alapanyag fenntartható forrásból származzon, hogy a gyártók FSC-minősített forrásból (FSC – Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa), vagy fenntartható módon kezelt erdőkből származó fát használjanak. Számos cég gyárt játékot gumifából, ezeket a termékeket is pozitívan értékeljük. A gumifából nyerhető ki a latex, de körülbelül 25 év után a fák hozama drasztikusan visszaesik. Az ültetvényesek az elöregedett fákat kivágják, helyettük újakat ültetnek, az így kitermelt fa pedig felhasználható.

Mindemellett előfordul, hogy egyes fajátékokat veszélyes anyagokkal, festékekkel és lakkokkal kezelik, bár számos játékgyártó cég állítja, hogy nem mérgező, vízbázisú anyagokat használ a fa kezelésére, pácolására, festésére vagy épp lakkozására.

 

Környezetbarát anyagok

A plüssjátékokat és más, textilből készülő játékokat tekintve egyéb környezetvédelmi kérdések merülnek fel. Bár nincs túl nagy kínálat biopamut termékekből, a WWF plüssjátékok ÖKO-Tex tanúsítvánnyal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy gyártásuk során nem használtak veszélyes vegyszereket.

 

Előző rész <<< x >>> Következő rész

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás