fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Így válassz TV-t!

| Tudatos Vásárló

Ha TV vásárlás előtt állsz, érdemes néhány szempontot végiggondolnod. Összeállításunk segít ebben. 
 

Mit tud a készülék?

Képernyőnagyság

A képernyő méretnél mindenképp vedd figyelembe, hogy mekkora szobában helyezed el. Ne vásárolj túl nagy televíziót, mert zavaró lesz a látvány. A televíziótól való távolságnak a képátló mintegy 3-szorosának kell lennie. Vagyis például egy 100 cm-es képátlónál a fotelednek kb. 3 méterre kell lennie a TV-től. A Blue Rayes filmeknél a képernyőtől való távolság kisebb is lehet, kb. a 2-szerese a képátlónak. Számold ki, hogy kb. milyen messze fogsz ülni a TV-től, és ez alapján számold vissza, hogy legfeljebb mekkora átmérőjű készüléket érdemes venned.

Látószög

Síkképernyős TV-nél gyakori negatívum, hogy csökken a kontraszt, ha oldalról nézzük, így a kép gyengébb minőségű lesz. Ez a probléma mindaddig nem merül fel, amíg egyedül vagy ketten nézitek a TV-t, hiszen ilyenkor többnyire a készülékkel szemben ültök. Viszont, ha egy nagy család ül le tévézni, vagy gyakran átjönnek a haverok meccset nézni, már vitát okozhat, hogy ki nézze oldalról a TV-t.

Áramfogyasztás

A TV-ért nem csak akkor kell fizetni, amikor megvesszük, hanem használat során az energiafogyasztás is jelentős összeget emészthet fel. Az energiafogyasztás függ a képernyő méretétől is. Hiába tartozik ugyanabba az energiaosztályba (pl. A+) két különböző méretű képernyő, a nagyobb méretű valószínűleg többet is fogyaszt. Az energiafogyasztás függ a HD felbontástól is. Egy Ultra-HD készülék többet fogyaszt, mint egy ugyanakkora méretű HD.

Kattints a képre, nézd meg a TV tesztünket,
és szűrj a saját szempontjaid szerint több mint 58 termék laboratóriumi teszteredményei között! 

 

Képminőség

Ha gyakran nézel TV-t nappali fényviszonyok mellett, ajánlott LCD készüléket választanod, mivel ezeknél a képernyő kevésbé tükröződik. Újnak tekinthetők, és nem olcsók az úgynevezett OLED-TV-k, amelyek nagyon jó képminőséggel, erős színkontraszttal rendelkeznek még akkor is, ha oldalról nézzük. További előnyük, hogy a plazmatévékhez képest jóval kisebb az áramfogyasztásuk.

Full-HD

A Full-HD TV-k 1920 x 1080 pixeles képfelbontással rendelkeznek, ami jobb minőségű képet ad, mint a HD. Minél közelebb ülünk a készülékhez, annál nagyobb képfelbontás javasolt. Viszont kis átmérőjű TV-nél nem feltétlenül szükséges ekkora többletköltségbe verni magunkat: 66 cm-nél kisebb képátlójú TV-nél elég a HD-ready (1366 x 768pixel) felbontás is.

UHD (Ultra-HD) 

A Full-HD-nál négyszer nagyobb (3840 x 2160 pixel) képfelbontást jelent, ami részletgazdagabb, kontrasztosabb képet eredményez. Hátránya, hogy a TV adások egyelőre nem sugároznak UHD-t. UHD filmek jelenleg leginkább internetes videotárakban (pl. Netflix) vagy Blu-rayen érhetők el.

HDR (High Dynamic Range)

Ezzel a technikával az erősebb kontraszt és a finomabb színátmenet miatt részletesebb kép érhető el. A HDR-t egyelőre csak UHD TV-be építik be.

 

Mire figyeljünk az üzletben?

Filmek

A boltokban lévő televíziókban látható filmek kifejezetten a nagyfelbontású TV-re készülnek. A Serengeti részletgazdag képei könnyen vásárlásra csábítanak. Legyél kritikus!

Hírek

Kérd meg az eladót, hogy kapcsoljon egy hírműsorra. Figyeld meg, hogy természetesnek hat-e a bemondó arca? Elmosódik vagy ugrál-e a képernyő alján lévő hírfolyam vagy más szöveg?

Kép

Elég világos-e a kép, anélkül, hogy a fényerőt és a kontrasztot a maximumra állítanád? Oldalról is éles-e a kép?

Eladó

Ha az eladó nem elég segítőkész a fenti kérdésekben, válassz másik üzletet.

Mire figyelj otthon?

Távolság a TV-től

Ne ülj túl közel a TV-hez, mert nem lesz élvezhető a kép. A TV-től javasolt távolság a képátló háromszorosa. Ha egy 100 cm-es átmérőjű készüléked van, legalább 3 métere érdemes tenned a fotelt.

Hang

Sok televíziónál csak akkor kapunk megfelelő hangzást, ha az eszközt egy stereo,- vagy házimozi rendszerhez csatlakoztatjuk. Az elöl lévő hangszóróknak a televízió mellett bal és jobb oldalon kell állnia, különben nem illeszkedik egymáshoz a kép és a hang. Alternatívaként javasolt egy közvetlenül a televízió előtt elhelyezett hangszórórendszer (soundbar vagy sounddeck).

Fény

Ne legyen teljesen sötét a tévénézős szobában. Helyezz el egy indirekt fényforrást, de ne a televízióval szemben, mert akkor tükröződik a képernyőben. Az ívelt képernyős TV-nél a fényforrásnak a TV mögött kell lennie, mivel a hajlított képernyőfelület mindent zavaróan visszatükröz.

 

Köszönjük a köreműködést Cservenák Kittinek és Mayer Barbarának!

Forrás: Stiftung Warentest

Kép: pixabay.com

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok