fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A ftalátok hatása

| Levegő Munkacsoport

A vegyi anyagok szabályozása eleinte csak az akut hatások kivédésére koncentrált, majd a rákkeltő vegyületek kerültek a figyelem középpontjába. Az utóbbi évek vizsgálati eredményei szerint a kutatók egyre fontosabbnak tartják az egyes vegyületek hormonháztartásra gyakorolt hatását is. A hormonháztartást megzavaró vegyületek közül különös aggodalomra adnak okot a ftalátok, mivel hatásuknak folyamatosan ki vagyunk téve.

Ezek a vegyületek megtalálhatóak a PVC padlóban, a mosóporban, a testápoló szerekben, a műanyag használati tárgyakban és élelmiszereinkben is, ahová a feldolgozáskor vagy a csomagolóanyagból kioldódva kerülhetnek. A ftalátok az anyatejben is megtalálhatók, sőt a magzatba is bejutnak.

Egy uniós vizsgálat során megfigyelték, hogy azokban a fiúcsecsemőkben, akik az anyatejjel nagyobb mennyiségű ftalátot vesznek szervezetükbe, kevesebb nemi hormon termelődik. A vizsgálat során 6 ftalátvegyület koncentrációját vizsgálták 130 anya tejében, majd a gyermekek vérét 3 hónapos korukban elemezték, mivel a fiúkban ebben az életkorban kezd növekedni a nemi hormonok koncentrációja. A vizsgált anyatejekben található ftalátok mennyisége a megengedett szint alatt volt.

Meg kell említeni, azonban, hogy az anyatej csak az egyik forrása a ftalát szervezetbe kerülésének. A kutatók megemlítették, hogy nem zárható ki, hogy más a ftaláthasználattal összefüggő tényezők állnak az alacsonyabb nemi hormon szint hátterében. abban is egyetértettek, hogy az eredményeik nem lehetnek érvek az anyatejes táplálás ellen, hiszen ezek a vegyületek megtalálhatók a lehetséges tápszerekben is.

Az Európai Bizottság a ftalátok veszélyeinek napvilágra kerülése után betiltotta ezek használatát a gyerekjátékokban, azonban azok még mindig fellelhetők egyes gyermekjátékokban (a hazánkban emiatt letiltott játékok listája a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség oldalán érhető el). Ha a gyártók betartják a szabályozást a gyermekek még akkor ki lesznek téve ezen vegyületek veszélyeinek, hisz használatuk a többi termékben továbbra is engedélyezett.

Más vizsgálatok szerint azonban a nők sem érezhetik magukat biztonságban ezen vegyületektől, hisz a ftalátok kapcsolatba hozhatóak a mellrákkal is.

Az Environmental Health Perspectives alapján. A teljes tanulmány itt tölthető le.

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelében. Feliratkozás: reach@levego.hu.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok