fbpx

| Tudatos Vásárló

Tudatos Vásárló Fesztivál – Esztergom

És még mindig Tudatos Vásárló Fesztivál…. de immáron Esztergomban. Szeptember utolsó szombatján szeretettel várunk minden érdeklődőt. Lesznek finom falatok helyi termelőktől, zene, valamint sok-sok játék kicsiknek és nagyoknak.

Esztergomban rendezzük meg az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület segítségével az idei harmadik Tudatos Vásárló Fesztivált. A székesfehérvári és a győri fesztivál nagy sikerrel zajlott, a finom terményekről, helyi ételekről készült fotókat megtaláljátok a fesztivál oldalán. Célunk lehetőséget nyújtani a látogatóknak arra, hogy megismerjék a környékbeli termelőket, személyes kapcsolatot alakítsanak ki velük, megkóstolják azok termékeit, ezáltal érdekessé, vonzóvá váljon a helyi termékek vásárlása, a piacra járás.

A helyi termék fogyasztás népszerűsítésére már 2 hete állnak a városban, a Rákóczi téren és a fesztivál majdani helyszínén a répa szobrok. Hatalmas, kosárból font répa áll ki a földből, üzeni a vásárlóknak: “húzd a répát, keresd a kofát!” A fesztivál előtt a városban kalandos kincskereső játékot is tartunk. A kalandoroknak a Zöld Térkép helyeit kell majd játékos fejtörő alapján megtalálniuk, majd további megfejtésekkel juthatnak kincseikehez (A kincskeresésre még lehet jelentkezni az ekoku[kukac]zpok.hu email címen).

Az esztergomi fesztiválnak gyönyörű helyszínt választottunk: a nagy Duna melletti ligetes, parkos területet.  Az egész napos vásárt kiegészítik gyermekprogramok és kézművesfoglalkozások, a felnőtteknek bemutatjuk, hogyan lehet házilag gyümölcsaszalót készíteni (de legalábbis összerakni), lesz vegetáriánus ételkóstoló, helyi sör és termelői borok, a vásáron beszerzett alapanyagokból gasztronómiai bemuató és látványkonyha Bencze Lacival.

S még egy fontos hír: egyik kedves önkéntesünk, Hajdú Marcsi, aki régóta segíti a TVE munkáját, ez alkalommal mutatkozik be elsőként egész napos műsorvezetőként!

Ahogy a két másik vidéki fesztiválon, Esztergomban is lesz Zöld Köves játék. A rendezvény kijelölt pontjain a helyi termék fogyasztáshoz kapcsolódó játékokkal, vagy az árusoktól érkező kvíz kérdésekre válaszolva lehet majd csillogó zöld kavicsokhoz jutni, majd tombolaszelvényre váltani. A délutáni sorsolás fődíja egy mountain bike kerékpár!

A rendezvény után, szeptember 29-én workshopot tartunk arról, hogy hogyan kell a gyakorlatban bevásárló köröket szervezni. Bemutatjuk a közvetlenül a termelőtől való csoportos vásárlás szervezési módszereit, valamint gyakorlati példákat, melyek Esztergomban már megvalósultak (“Kolbászfüst a panelből”, “Excel tábla helyett répatábla” ).

Az alábbi Szatyor kisfilmhez hasonló kezdeményezést szeretnénk elindítani Esztergomban is.

 

A fesztivál helyszínének biztosítását nagyon köszönjük az Rugby Club Hotel-nak!

 

Időpont:       2011. szeptember. 24.   (szombat)   9-19 óra

Helyszín:      Esztergom, Rugby Club Hotel szabad tér, Nagy-Duna sétány 1.

Szervezők: Tudatos Vásárlók Egyesülete, Esztergomi Környezetkultúra Egyesület

 

Program

A fesztiválokról bővebben itt olvashatsz >>>

9:00 Megnyitó                        

9:30 Helyi termék standok bemutatkozása

10:00 Bóbita Zenekar gyermekkoncertje                   

A győri és a székesfehérvári fesztivál képeit megtekintheted itt >>>

11:00 KITALÁLÓS KINTORNAZENE GYEREKEKNEK Rózsár Brigitta műsora

Szakmai program:

 • 11:00 Nyíri Zsuzsanna: Háztartások kémiája – workshop
 • 11:30  dr. Munkácsy Béla: Energiahatékony otthon – beszélgetés
 • 12:00 Sasvári Zoltán: Gyümölcsaszaló-összerakó – workshop
 • 12:30 ételkóstoló, gasztronómiai bemutató

14:00 TÖPÖRTYŰ és BILLENTYŰ –  a Malom Műhely zenés gasztronómiai kalandozása

15:00 Vásár Java – Gasztronómiai bemutató, látvány konyha a vásári forgatagból Bencze Lászlóval

16:00 In Diretta Light koncert 1. felvonás (50 perc)

17:00 Zöld Térkép Kincskereső játék eredményhirdetése, tombolasorsolás

17:30 – 18:30 In Diretta Light koncert 2. felvonás (50 perc)

20:30 – 23:00 Memory Band

A fesztivál ideje alatt szomjoltó és éhség elűző italok és étkek: kemencés lepény, börzsönyi húsételek, házi szörpök, házi csapolt sör és fröccs.

Gyermekprogramok:

 • Termésállat készítés – kézműveskedés;
 •  Hallod-e, látod-e? – érzékenyítő játékok;
 • Nagy Zöld Játék – szabadtéri környezetvédelmi társasjátékok;
 • Mászófal, kötélpálya.

 

 

A programról

A Tudatos Vásárló Fesztiválok a “Helyi termék vásárlást népszerűsítő kampány”című KEOP-2009-6.1.0/B/09-2010-0096 jelű pályázat keretében valósulnak meg. 

Közreműködő szervezet: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Irányító hatóság: Energia Központ Nonprofit Kft.

Helyi termék vásárlást népszerűsítő kampány célja, hogy népszerűsítse a helyi termékeket, és gyakoribbá tegye a közvetlenül a termelőtől történő vásárlást; kedveltté tegye a piaci ős- és kistermelőktől történő gyakoribb vásárlást; elősegítse a fogyasztó és a termelő közötti közvetlen kapcsolat kiépítését, a termékkel kapcsolatos információáramlást, ebből adódóan a termék előállításával kapcsolatos ellenőrizhetőséget, azok környezetkímélőbb előállítását; valamint lehetőség teremsen arra, hogy az érdeklődők olyan helyi termelőket valamint hasonló érdeklődésű fogyasztókat ismerjenek meg, akikkel közösen vásárlói köröket alakíthatnak ki. 

 

 

 

 

  

 

 

 

      

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás