
E 948 – Oxigén
Leírás
Az oxigén színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőben a második legnagyobb arányban előforduló gáz. A legtöbb élőlény számára többek között a légzéshez létfontosságú.
Az élelmiszeriparban az oxigént folyadékok tartóedényből való kipréselésére alkalmazzák. Emellett legtöbbször szén-dioxiddal (E 290) és/vagy nitrogénnel (E 941) együtt védőgáznak is használják friss húskészítmények esetében. Ebben az esetben az oxigén arra szolgál, hogy stabilizálja a hús piros színét, és megakadályozza az anaerob mikroorganizmusok növekedését. Pálinka előállításánál az oxigén segíti az érlelési folyamatot.
Előállítás
Az oxigént folyékony levegőből nyerik.
Használat
Az oxigén valamennyi élelmiszerhez mennyiségi korlátozás nélkül engedélyezett.
Biztonság
Az oxigén veszélytelennek számít.