
E 421 – Mannit
Leírás
A mannit kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozó vegyület, a szénhidrát-anyagcsere köztes termékeként a természetben sok gyümölcsben és algában megtalálható. Körülbelül fele olyan édes mint a kristálycukor, és vele ellentétben az emberi szervezetben való lebontásához nem szükséges inzulin, ezért diabetikus készítményekhez alkalmazható. 2,4 kcal/kg energiatartalma csak kevéssel alacsonyabb, mint a cukoré. Cukorhelyettesítőként nem idéz elő fogszuvasodást.
Előállítás
A mannitot enzimek segítségével mannózból, vagy gyömölcscukorban gazdag invertcukorszirupból nyrik. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges.
Használat
A mannit bizonyos élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül engedélyezett.
Ezek közé tartoznak többek között:
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes deszertek, fagylalt
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes édességek és rágógumi
• Szószok
• Mustár
• Táplálékkiegészítők
Mannit ezen kívül aromák és vitaminok hordozóanyagaként is használható.
Biztonság
A mannit veszélytelennek számít.
Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, gyomorgörcsöt, hányást okozhat. Ezér azokon az élelmiszereken, amelyek 10%-nál több cukorhelyettesítőt tartalmaznak, a „túlzott mennyiségű fogyasztása hashajtó hatású” figyelmeztetést kell feltüntetni.