E 162 – Betanin
Egyéb elnevezések
céklavörös
Leírás
Ez a piros színezék a cékla természetes összetevője. Vízoldható, hő és fény hatására kevéssé stabil.
Előállítás
A betanin préseléssel és vizes kivonással nyerhető ki a céklából.
Az izolált színezék helyett lényegesen gyakrabban használják a céklalé-koncentrátumot. Ez akkor használható fel színező élelmiszerként, ha a benne lévő betanin mennyiségét célzottan nem növelték. Bár a céklasűrítménynek nincs E-száma, az összetétellistán fel kell tüntetni.
Használat
A betanin az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek, valamint azok a termékek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
Az E 162-t főként az alábbi termékekben használják:
-
Reggeli gabonapelyhek (max. 200 mg/kg)
-
Fagylalt (mennyiségi korlátozás nélkül)
-
Gyümölcsjoghurt és desszert (mennyiségi korlátozás nélkül)
-
Rágógumi (mennyiségi korlátozás nélkül)
-
Levesek és szószok (mennyiségi korlátozás nélkül)
-
Kolbász, pástétom (mennyiségi korlátozás nélkül)
A színezék kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett.
Biztonság
A betanin veszélytelennek számít.