fbpx

| Tudatos Vásárló

Csökkentsd a szemetet!

„Minden általunk fogyasztott terméknek van egy rejtett története, összetevőinek, erőforrásainak és hatásainak íratlan leltára. A termékhez hozzátartozik a használata és eldobása folytán keletkező szemét is.”
[Paul Hawken, környezetvédelmi szakértő]

Az utóbbi években drasztikusan megnőtt a termelt hulladék mennyisége. A fejlett országokban élő emberek átlagosan 1 kg szemetet dobnak el naponta.

Ez az átlag nem jelenti azt, hogy a szeméttermelés és -lerakás egyenlően oszlik el a Földön. Az európaiak például évente kb. 2 000 millió tonna szemetet termelnek, ráadásul ebből több mint 40 millió tonna veszélyes hulladéknak számít. Az utóbbi években termelt szemét mennyisége évente átlagosan 10 %-kal nőtt.

Egyértelmű, hogy meg kell állítanunk, sőt vissza kell fordítanunk ezt a tendenciát, ha nem akarunk pár év múlva szemétben fürdeni. Hosszú távú megoldásokat kell találnunk a szemét termelődésének megakadályozására három alapvető és nyomós okból kifolyólag:

– minél több mindent állítunk elő, annál több nyersanyagot, energiát, természeti erőforrást használunk fel, és ez aztán mind megy a szemétbe,
– ha több a szemét, nagyobb a környezetszennyezés esélye, 
– a hulladék jelentős része nem szemét, s ezeknek az újrahasznosításával sok pénzt lehetne megtakarítani.


Hozzávetőleg 113 milliárd poharat, 39 milliárd evőeszközt és 29 milliárd tányért használnak és dobnak el évente az USA-ban – és ezek fele műanyagból készül. Indiában összesen 4,5 millió tonna műanyag hulladék keletkezik évente. Magyarországon egy átlagos napon 1,3 millió db nylonzacskót viszünk haza a boltokból. Ezek általában polietilénből készülnek, ami több mint 100 év alatt bomlik le.

Félre a műanyaggal! Kövesd te is az új-delhi fiatalok példáját!

Új-Delhi lakosai a világ legnagyobb műanyagzacskó-fogyasztói közé tartoznak. Az indiai hadsereggel együttműködésben a Panchavati Zöld Mozgalom kampányt indított (The Quit India Polybag) a műanyag zacskók használatának csökkentéséért. Diákok ismertetik a helyi eladókkal és kereskedőkkel a műanyag zacskók környezeti hatását. A családokat a zacskók ismételt használatára, sőt, ami még jobb, textil zacskókkal való helyettesítésére biztatják.

A Panchavati erőfeszítéseinek köszönhetően Új-Delhi összes katonai kantinjában és szállodájában megtiltották a műanyag zacskók használatát. A Közigazgatási Vállalat is csatlakozott a Panchavatihoz, és elköteleződött amellett, hogy a várost műanyagzacskó-mentes zónává tegye.

Még a számítógépek is…

…amelyeket általában az fenntartható fogyasztást elősegítő eszközként tartanak számon, idővel káros hulladékká válnak. Tekintve, hogy 18 havonta megduplázódik a számítógépek teljesítménye, napjainkra 315 millió elavult és feleslegessé vált számítógép gyűlt össze a Földön. Az amerikai Szilikon-völgyi Toxikus Koalíció (Silicon Valley Toxic Coalition) szerint ezek 600 millió kg ólmot, 1 millió kg kadmiumot és 200 000 kg higanyt tartalmaznak – csupa mérgező fémet.

Fehér szemét

Kína városaiban az emberek nap mint nap rákényszerülnek az eldobható tárgyak széles skálájának – műanyag poharak, edények, fésűk, fogkefék, golyóstollak és evőpálcikák – használatára. Kína az eldobható, egyszer használatos termékek legnagyobb piaca: évente milliárdszámra használnak ilyet. A „fehér szemét” hatalmas mennyisége ellen médiakampányt szerveztek, hogy a kínaiakat rábírják szemetelési szokásaik megváltoztatására. Sok városban helyi rendelettel szabályozták a műanyag csomagolás mennyiségét. Zhejiang tartomány fővárosa, Hangzhou az első kínai város, amely betiltotta a műanyag csomagolást. Az embereket fűzfa- és szalmakosarak, anyagzacskók és más, papírlemezből, szalmából vagy keményítőből készült természetbarát edények használatára ösztönzik. Vajon melyik magyarországi város fogja követni a példájukat?


Hogyan tudjuk újragondolni a szemetet?

Először is, fogyassz kevesebbet! Másodszor, vedd figyelembe a termék tulajdonságait! A hulladék minimalizálása vagy akár megszüntetése érdekében a termékek újratervezése szintén megoldást jelenthet.

A Földön jelenleg az erőforrások fogyasztásának csökkentése az egyik legnagyobb kihívás. Más szavakkal: nem szabad többé úgy gondolnunk a Föld természeti erőforrásaira – a fosszilis tüzelőanyagokra, vízre, természetes gázokra vagy fákra – mint soha el nem fogyó készletre. Itt játszik döntő szerepet az újrafeldolgozás.

Bár nem a környezetvédők feladata, hogy mások után összeszedjék a szemetet, különböző civilszervezetek évről évre szerveznek erdőtakarítási akciót. Az utóbbi években a Rügyecskék Alapítvány többször is szervezett ilyen programot, de a www.greenfo.hu és a www.nonprofit.hu internetes oldalakon is rendszeresen olvashatunk ezekről az eseményekről.
Komoly esztétikai és környezetvédelmi károkat okoznak az illegális hulladéklerakók is. Az útszélekre, erdőkbe hordott szemétkupacok felszámolására indította a  Hulladék Munkaszövetség Tájsebészet elnevezésű programját, amihez csatlakozhatsz Te is, ha szeretnél részt venni az illegális szemétlerakók felderítésében.

Ha nem akarjuk kimeríteni természeti erőforrásainkat, akkor a javításnak, az újra-használatnak és az újrafeldolgozásnak általánossá kell válnia a gazdasági és a mindennapi életben. Ez elősegíti azt, hogy:
– minimalizáljuk és megelőzzük a további környezeti károkat;
– ne használjuk feleslegesen természeti erőforrásainkat; 
– energiát takarítsunk meg, és csökkentsük a szennyezést.

Az újrafeldolgozás a szilárd hulladékok csökkentésében is komoly szerepet játszhat, hiszen új termékek gyártásához használják fel őket. Az újrafeldolgozott papír minden tonnája 17 fát és 21 000 liter vizet kímél meg. Ráadásul a légszennyezés 30 kg-mal csökken, és 2,3 m³-rel kevesebb szemét kerül szemétlerakóba.

Néhány jó tipp

Az általunk termelt szemét mennyiségét egyszerű módszerekkel csökkenthetjük:
– Utasítsd vissza a felesleges csomagolást, és bátorítsd arra a gyártókat (írj levelet nekik), hogy hagyják abba termékeik túlcsomagolását. Vásárlásaidra készülj fel: legyen nálad vászon szatyor (nem csak környezetbarát, de jobban is áll mint a műanyag zacsi)
– Amikor csak tudod, váltsd vissza az üvegeket és az újratölthető edényeket; vásárolj mindenből visszaválthatót. Ha nem kapható, tedd szóvá, jelezd, hogy szeretnél ilyet vásárolni. Az alumíniumba csomagolt italokat egyszerűen felejtsd el.
– Használj és tölts újra, amennyit csak tudsz. Az olyanok, mint boríték, palack, műanyag zacskó, mind újrahasználhatók. A már nem használt ruhákat, könyveket, játékokat add jótékonysági szervezeteknek – így másokat hasznos és számukra értékes dolgokhoz juttathatsz.
– Az elromlott dolgokat javítsd meg ahelyett, hogy kidobnád.
– Járulj hozzá a papír, a fémdobozok, az üvegek és a műanyagok újrafeldolgozásához: vidd őket a helyi szelektív hulladékgyűjtőkbe. Komposztáld a szerves háztartási hulladékot.

Mindennapi vásárlási szokásaidnak tedd természetes részévé az újrafeldolgozott termékek felkutatását. Újrafeldolgozott papírból például termékek sora készül, többek között ruhák, bútorok, írószerek és játékok is.

 

A cikk eredetije a youthXchange című kiadványban olvasható.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás