Találat a #, #gyerekmunka, #multik, #Nagylátószög, #Ruházat, #sweatshopok címkére
Cikkek rendezése
DIVAT, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
A hazai ruhagyárakban pokoli hőségben dolgoznak, minőségi élelmiszerre nincs pénzük
A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2016-ban kutatást végzett a magyarországi felsőruházati szektorban dolgozók munkakörülményeiről és a bérviszonyokról. Három nagy gyár összesen 30 dolgozójával készítettünk interjút, ahol nagy világmárkákat gyártanak.
DIVAT, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Még négy évet kell várnunk a kevésbé véres aranyra
Az arany a jólét, a hatalom és a szerelem szimbóluma – a világ gazdagabb felén. Azoknak viszont, akik kitermelik, valóságos földi pokol az élete. Reményt adhat, hogy az USA után az EU is szigorít az arany és a többi konfliktus-ásvány beszerzésén.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Se ivóvíz, se orvos nem jut annak, aki a banánodat szedte
- #Emberi jogok, esélyegyenlőség
- #Étel-ital
- #Gazdasági egyenlőtlenségek
- #Kereskedelem, Fair Trade
- #Nagylátószög
2 millió ember, napi 11 óra megfeszített munka az ültetvényen, rendszeres mérgezésnek kitéve, ivóvíz- és orvosi ellátás nélkül. A nálunk kapható banán nagy része ecuadori, ezért nem mellékes a magyar fogyasztóknak, milyen körülmények között élnek és dolgoznak azok, akik a gyümölcsöt termesztik.
DIVAT, FOGYASZTÓ
Így építs fel egy kapszula ruhatárat
A költség-és időhatékony gardróbépítés trükkje a “kapszula elmélet”, vagyis az egymással jól párosítható ruhatár. Ha egyszer megérted az alapelvét, képes leszel átvenni az irányítást a ruhásszekrényed felett. Molnár Tímea stílustanácsadó tippjei.
DIVAT, FOGYASZTÓ
Így állíts össze egy alap ruhatárat!
Tele van a szekrény, mégse tudsz rendesen felöltözni? Molnár Tímea stílustanácsadó elárulja, mire figyelj egy alap ruhatár összeállításánál, hogy elkerüld a fölösleges pénzkiadást és a frusztrációt.
DIVAT, FOGYASZTÓ
Hogy készül a cipőd? – Nem csak „Made in China”
A világszerte feldolgozott marhabőr több mint 50%-át cipőgyártásra használják. Miközben a boltokban kapható cipők nagy része a fejlődő országokban készül, az értékesítésből származó bevétel nem ezt tükrözi. Cikksorozatunk 8. részében ezt a kérdést járjuk körül.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Fairtrade: leggyakoribb kérdések és válaszok a szkeptikusoknak
Vegyünk banánt vagy sem? Ki felelős a banán- vagy kávéültetvényeken uralkodó embertelen viszonyokért? Ehhez hasonló kérdésekre szedtük össze a választ ebben a cikkünkben.
DIVAT, FOGYASZTÓ
Hogy készül a cipőd? – Mérgező króm vegyületek a lábunkon
A krómmal cserzett bőr feldolgozása során keletkezett hulladék mindössze 14%-a, a tanninnal cserzett bőrnél a hulladék 100%-a újrahasznosítható. Cikksorozatunk 6. részében a cipőiparban használt veszélyes anyagokról olvashatsz.
BOLYGÓ, DIVAT, FOGYASZTÓ
Hogy készül a cipőd? Veszélyes hulladék és szennyvíz probléma
1 tonna nyersbőrből mindössze 200-250 kg cserzett bőr marad a kikészítés során, valamint tetemes mennyiségű vegyi anyaggal szennyezett víz és hulladék. Cikksorozatunk 5. részében a bőrfeldolgozás környezeti hatásait járjuk körbe.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Tévhitek a méltányos kereskedelemről
A méltányos kereskedelem az átláthatóságot hirdeti, mégis sok homályos és valótlan tévhit kapcsolódik hozzá. Most ezeket tisztázzuk.