fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hogy készül a cipőd? – Mérgező króm vegyületek a lábunkon

| Tudatos Vásárló

A krómmal cserzett bőr feldolgozása során keletkezett hulladék mindössze 14%-a, a tanninnal cserzett bőrnél a hulladék 100%-a újrahasznosítható. Cikksorozatunk 6. részében a cipőiparban használt veszélyes anyagokról olvashatsz. 

A cserzésre alkalmas anyagok két csoportra oszthatók: növényi és ásványi eredetű anyagokra. A világon leggyakrabban (80%-ban) használt cserzőanyag az ásványi eredetű króm. A legelterjedtebb növényi cserzőanyag a tannin, amelynek – a krómmal ellentétben – van egy nagyon hasznos tulajdonsága: a feldolgozás során keletkező hulladék teljes mértékben újrahasznosítható.

 

A króm-alapú cserzési folyamat során keletkezett hulladékból újrahasznosítható anyag aránya mindössze 14%, ezt az az építőipar hasznosítja.

 

Króm vegyületek a vásárlók bőrén

A krómnak számos formája van. A cserzés során leggyakrabban használt formája a trivalens króm, amely a tudomány jelenlegi állása szerint nem káros az emberi egészségre.

Bizonyos körülmények között azonban a cserzett bőrben maradt trivalens króm (III) vegyületek oxidáció során hexavalens króm (VI) vegyületté alakulhatnak, amely viszont rendkívül mérgező.

A hexavalens króm vegyületei irritálják a szemet, a bőrt és a nyálkahártyát. Nem mellesleg pedig ismert rákkeltő vegyületként tartják nyilván (az ENSZ Rákkutató Intézete, az IARC szerint az egyes csoportba tartozik). 

Az EU 301/2014-es rendelete szerint tilos forgalomba hozni olyan bőrterméket, amely 3 mg/kg-nál magasabb koncentrációban tartalmaznak hexavalens krómot. [A rendelet 2015 májusában lépett hatályba, 12 hónapos türelmi idővel. Szerk]

Minél több trivalens króm marad kötés nélküli formában a feldolgozott bőrön, annál nagyobb az esélye, hogy hexavalens krómmá alakul. Az egyik megoldás ennek elkerülésére a lehető legjobb minőségű feldolgozás, a másik pedig a króm helyettesítése más vegyületekkel.

 

 

A fordítás Centro Nuovo Modello di Sviluppo (CNMS) engedélyével készült. Az eredeti tanulmány: Did you know there’s a cow in your shoe?

Köszönjük a közreműködést Hegedüs Nikolettnek és Kovács Andreának!

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A cikk az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma 201201/00186 pályázat támogatásával készült. 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára