fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Így építs fel egy kapszula ruhatárat

| Molnár Tímea

A költség-és időhatékony gardróbépítés trükkje a “kapszula elmélet”, vagyis az egymással jól párosítható ruhatár. Ha egyszer megérted az alapelvét, képes leszel átvenni az irányítást a ruhásszekrényed felett.  Molnár Tímea stílustanácsadó tippjei. 

A módszer az egymáshoz illő darabok kombinálását jelenti. Egy kapszula konkrét számú ruhadarabot tartalmaz (pl: 2 db kardigán, 2 db nadrág, 4 db top, 2 pár cipő stb.). Lehetnek külön kapszuláink utazáshoz, munkához, esti szórakozáshoz stb., a lényeg, hogy ugyanazon szabályok mentén kell felépítenünk őket.

 

1) Válassz bázisszíneket!

Ahhoz, hogy sokféleképpen variálható ruhatárunk legyen, semleges színekre kell alapoznunk. A semleges szín észrevétlen, nem vonzza magára a figyelmet, tehát sokféle dolgot lehet párosítani vele.

Mint az öltözködésben általában, ebben az esetben is érdemes a színtípusunknak megfelelően válogatni. Ha nem is tudjuk pontosan, melyik évszaktípusba tartozunk, mindenképpen érdemes ügyelnünk rá, hogy egy kapszulában ne keverjük a hideg és a meleg árnyalatokat.

 

2) Tegyél hozzá még egyet!

 • Minden egyes (helyesen) kapszulához adott darab többszörösére ugrasztja a variációk számát! Mire figyelj a ruhák kiválasztásánál?

 • Törekedj rá, hogy a kapszulában minden mindennel passzoljon! Az újonnan betett felsőrészeknek legalább 3-4 db alsórészhez illenie kell.

 • Ügyelj rá, hogy stílusban, minőségben közel egyforma darabokat használj.

 • A könnyedebb anyagokat rétegesen viselni is egyszerűbb.

 • Olyan színárnyalatokat tegyél csak be a kapszulába, amik működnek együtt!

 • Minél kevesebb a minta, annál több a variációs lehetőség. Ha mégis mintás felsőt/alsót választasz, annak színei legyenek összhangban a kapszulával.

 • Minél többféle felsőrészed van, annál változatosabbnak érzed a variációkat is.

 • A kiegészítők is fontosak.

Vegyünk példaként hideg színeket.

Kiindulásnak tegyük fel, hogy a kapszulánkban (a ruhásszekrényünk mélyén) találunk egy kosztümöt és egy nadrágot, melyeknek nagyon jó, semleges színük van (szürke, sötétkék).

Ehhez előveszünk egy pólót. A kapszulánk mérete tehát 4 db ruhából áll. Ezt összesen 4 különböző módon viselhetjük.(póló+nadrág/szoknya, póló+blézer+nadrág/szoknya)

Hozzáadunk 1 db kardigánt
A kapszula mérete: 5 ruhadarab

A lehetséges kombinációk száma 2-vel nő
A kapszula variálhatósága: 6

Hozzáadunk 2 db alsórészt
A kapszula mérete: 7 ruhadarab

A lehetséges kombinációk száma 6-al nő
A kapszula variálhatósága: 12

 

Hozzáadunk 3 db felsőrészt
A kapszula mérete: 10 ruhadarab

A lehetséges kombinációk száma 36-al nő
A kapszula variálhatósága: 48

1 db top/blúz tehát kombinálható az összes alsórésszel önmagában, illetve a kardigánnal, vagy a blézerrel együtt. Látható, hogy nem érdemes végtelen számú ruhadarabot pakolni egy kapszulába, hiszen már 10-12 darabból közel 72 féle variáció létrehozható. Ez azt jelenti, hogy egy kapszula hónapokra elegendő munícióval szolgál!

A kapszulákban a kiegészítők ugyanolyan kiemelkedően fontosak, mint maguk a ruhák! A sálak, kitűzők, táskák, cipők még tovább növelik a kapszula értékét!

Ha 1-2 különböző munkahelyi kapszulát felépítünk, nem lesz olyan kollégánk, aki ne a divat fekete öves nagymesterének látna minket.

Néhány példa a 48 féle összeállításból:

Mit gondolsz, melyik a hatékonyabb megoldás? Ha 10 db ruhából csinálsz 48 féle variációt, vagy ha 48 féle ruhából örökké ugyanazt a kettőt-hármat veszed csak fel?

 

Kép: polyvore, dreamstime.com

A teljes cikk a Stílusmentor oldalon olvasható. Köszönjük a cikket Molnár Tímeának!

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok