Találat a #fenntartható életmód, #háztartás zöldítés, #Helyi élelmiszer, #hulladékcsökkentés címkére
Cikkek rendezése
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Tessék csak! Ahol több pénz marad helyben
A Tessék csak! közösségi vásárlómozgalom 2013 szeptemberében indult a hangulatos miliőjéről híres budapesti Wekerle telepen. A program célja, hogy a wekerlei lakosok jobban megismerjék a helyi boltokat, a közeli őstermelőket, és a nagy bevásárló központok helyett inkább náluk vásároljanak.
KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
NoPack: Megnyílt az első magyarországi csomagolásmentes bolt és kávézó
Az október 1-én nyílt budaörsi boltban, amely egyúttal kávézó is, nincs felesleges csomagolóanyag. Mindenki a saját dobozába, üvegébe vagy kosarába teheti a megvásárolt élelmiszert. A tulajdonosok hitvallása, hogy egy előre eltervezett vásárlással nem csak élelmiszert és csomagolóanyagot, de pénzt is spórolhatunk. Képes beszámoló a helyszínről.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Légy a részese! Képzéssorozat a közösségi mezőgazdálkodásról
Szeretnél egészséges élelmiszerhez jutni? Érdekel, hogy ki, hol és hogyan termeszti az asztalodra kerülő zöldséget? Vagy gazdaként szeretnéd közvetlenül a fogyasztóknak értékesíteni a terményeidet? Akkor téged is várunk a TVE új képzéssorozatán, ahol az első alkalommal a közösségi alapon szerveződő, helyi élelmiszerrendszerekről lesz szó.
KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
Ahol még a mosószer is helyi – csomagolásmentes bolt Belgiumban
2014 decemberében nyílt meg Belgium második csomagolásmentes boltja Leuvenben. A termékek nagy részét kimérve árulják, de már az alapanyag beszerzésénél is törekednek a fenntarthatóságra: még a mosószer is helyi.
KONYHA ÉS KERT
Fagylaltkészítés – géppel vagy gép nélkül?
Ugye ismerős a kép, amikor a konyhaszekrényben sorakoznak azok a konyhai gépek, amelyeket nem tudod miért vettél, és mikor használtad utoljára. Sorozatunkban olyan háztartási kisgépeket mutatunk be, amelyeket egy gyenge pillanatunkban megveszünk, aztán kerülgetjük. Először lássuk a fagylaltgépet.
BOLYGÓ, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
Egy fesztivál, ahol tízezer látogató csupán 21 gramm hulladékot termel fejenként
- #Emberi jogok, esélyegyenlőség
- #Gazdasági egyenlőtlenségek
- #Helyi élelmiszer
- #Hulladék
- #Környezetvédelem, környezetszennyezés
Május végén 27. alkalommal rendezték meg a belgiumi Leuvenben a Wereldfeest-et. A Világfesztivál a szórakoztatás mellett kiemelten foglalkozik a fejlődő országok problémáinak bemutatásával, mindezt tudatosan zöld környezetben.
KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
Ökokör találkozó: közösségi kert, Átalakuló Wekerle, biobrikett
Többek között ezeket a kezdeményezéseket ismerhettük meg az Ökokör találkozón, ahol részt vett a nemzetközi Ökokör program kitalálója Marilyn Mehlmann is. Elkészült a várva várt kisfilmünk az Ökokörökről. Hangulatképek és videó nem csak zöldeknek.
KONYHA ÉS KERT
A Házikónál jártunk: helyi élelmiszer, fenntarthatóság és minden jó
Meglátogattuk a közvetlen helyi alapanyagokból dolgozó, fantasztikus büfészolgáltatást és ebédeket kínáló Házikó üzemét. Szívmelengető ilyen profi és elkötelezett csapatot látni. A bizalmat pedig csak növeli, hogy a minőségbiztosítás alapja náluk a termelőkkel ápolt szoros kapcsolat. Képriport következik.
KONYHA ÉS KERT
Olyanok vagyunk, mint a vevő szeme, szája
Termelőtől az asztalra: egy vállalkozás, amely kistermelők portékáit szállítja házhoz hetente kétszer. A minőségi alapanyagokon felül gasztrobloggerek receptjeivel inspirálják a vásárlókat. A termelők kiválasztásáról és a cégről Molnár Eszterrel a Nekedterem tulajdonosával beszélgettünk.
KONYHA ÉS KERT
Nemzetközi példák: a közösség szerepe az ökogazdaságok minősítésében
Jól sikerült a külföldi és hazai szakértőkkel zajló előadásunk és workshopunk, amelyen a részvételi minőségbiztosítás szerepéről volt szó a biztonságos élelmiszerellátásban.