fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

NoPack: Megnyílt az első magyarországi csomagolásmentes bolt és kávézó

| Radovics Rita

Az október 1-én nyílt budaörsi boltban, amely egyúttal kávézó is, nincs felesleges csomagolóanyag. Mindenki a saját dobozába, üvegébe vagy kosarába teheti a megvásárolt élelmiszert. A tulajdonosok hitvallása, hogy egy előre eltervezett vásárlással nem csak élelmiszert és csomagolóanyagot, de pénzt is spórolhatunk. Képes beszámoló a helyszínről. 

Nyugat-Európában már találkozhattunk a zéró hulladék mozgalommal, illetve a csomagolásmentes üzletekkel. A tudatosvasarlo.hu korábban már hírt adott a legismertebb berlini Original Unverpakt boltról valamint a hasonló szellemiségű belgiumi boltról, amely nemrég nyílt Leuvenben.

A budaörsi noPack is hasonló elven működik:

 

1. Hozd Magaddal a tárolóedényed (vagy vásárolj a boltban befőttesüveget/vászonzsákot)!

2. Válaszd ki a terméket!

3. Töltsd meg a számodra szükséges mennyiséggel!

4. Méresd le!

5. Fizesd ki!

5+1. Legközelebb se felejtsd el magaddal hozni a tárolóidat!

 

 

Az első magyarországi üzletben, Budaörsön 2015 október elsejétől várják a vásárlókat. A noPack nem csak a bevásárlás helyszíne, de a hangulatos üzlet kávézóként is üzemel, ahova be lehet ülni egy kávéra, teára, vagy a közeli pékségben készült friss-ropogós croissont-ra. A tervek szerint franchise rendszerben további noPack bolt nyitása várható a jövőben.

 

 

A bolt vezetőjét kérdeztük, az ötletről, készülődésről, termékekről.

 

Milyen típusú termékeitek vannak?

A kínálat széles: zöldség, gyümölcs, méz, lekvárok, tésztafélék, péktermékek mellett többféle kávé, tea, csoki, fűszer, magvak, aszalványok, keksz és naturkozmetikum közül is választhatnak a vásárlók. 

 

Csak bio termékeket árultok?

A kínálat nem csak minősített bio termékekből áll, de törekszünk a vegyszermentes, ellenőrzött gazdálkodásokból származó termékek használatára, így van bio és fair trade termékünk is. Mivel fontosnak tartjuk az egészséges életmódot, nem árulunk kristálycukrot vagy cukorkaféléket, helyette erotritet, xilitet lehet kapni a boltban.

Lisztek közül is a válogatott minőséget részesítjük előnyben pl. kiralybuzaliszt, kukoricaliszt. Jó hír, hogy hamarosan érkezik a hazai rizsliszt is.

  

A nem minősített bio terméknél, hogy tudjátok ellenőrizni a vegyszermentességet?

Fontosnak tartjuk, és ezért lehetőségeink szerint igyekszünk vegyszermentes termékeket beszerezni. Mi leginkább a gondosan megválogatott termelőkbe és forgalmazókba vetett bizalomban hiszünk.

Honnan érkeznek a termékek?

A legtöbb terméket 50 kilométeres körzetből szerezzük be. A péksütemény Budaörsről érkezik, a zöldség és a méz 50 kilométeres körzetből. Viszont a fair trade csokoládét már „egy kicsit” messzebbről Columbiából hozatjuk be.

 

Hogy viszonyultak a termelők ahhoz az igényetekhez, hogy csomagolás nélküli, ömlesztett árut szeretnétek?

Változóan, de végül is az lett partnerünk, aki hozzánk  hasonlóan gondolkodik.

Hogy ösztönzitek a vásárlókat arra, hogy tényleg vigyenek magukkal dobozt/szatyrot, és ne helyben vegyék meg, ha anyagilag mégis megtehetik?

Mivel a kávézó miatt közösségi tér leszünk, fontosnak tartjuk a kommunikációt, a közvetlen kapcsolatot, beszélgetést a vásárlókkal. Ezek során az elveinket is szeretnénk átadni nekik.

Mennyibe kerül a boltban a doboz és a szatyor?

A vászonszatyor mérettől függően 300-500ft. Az üvegek pedig szintén mérettől függően 80-200ft között kaphatók.  

Milyen árkategóriájú bolt vagytok?

A piac es biobolt között helyezzük el magunkat.

Miért pont Budaörsöt választottátok?

Itt élünk, itt a legjobb a helyismeretünk, ismerjük a közösséget, a családokat és az igényeiket. Itt vagyunk otthon.

Néhány adat a mindennapi fogyasztásunkról

–       A világon naponta 500 millió műanyag szatyor kerül forgalomba, Magyarországon ugyanez a szám 1,5 millió.

–       A hazánkban keletkező kommunális hulladék mennyisége 500 kg/fő/év, amelynek jelentős része csomagolóanyag.

–       A hazai kommunális hulladéknak csak mintegy 14%-a kerül újrahasznosításra, 6% hulladékégetőbe, 80% pedig lerakásra.

–       A világon évente megvásárolt élelmiszer 30%-a végzi hulladékként. Ez közel 1,3 billió tonna élelmiszerhulladékot jelent éves szinten, amely négyszerese a 868 millió éhező ember élelmiszerszükségletének.

–       Európában 89 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente.

–       Magyarországon évente 1,8 millió tonna ételt dobunk a kukába, ez háztartásonként mintegy 100 kg kidobott ételt jelent.

–       A kidobott élelmiszerrel nem csupán csak a konkrét terméket pazaroljuk el, hanem azzal együtt az annak előállításához felhasznált erőforrásokat – energiát, vizet, termőterületet – is.

–       Ha az élelmiszerpazarlás egy képzeletbeli ország lenne, akkor ezt az országot a világon csak Kína és az USA előzné meg a szén-dioxid-kibocsátás mértékében. 

 

Cikket és a fotókat köszönjük Radovics Ritának, a TVE önkéntesének!

Kép: nopack, Radovics Rita

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

                

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára