fbpx

| Kerekes Anna

Fagylaltkészítés – géppel vagy gép nélkül?

Ugye ismerős a kép, amikor a konyhaszekrényben sorakoznak azok a konyhai gépek, amelyeket nem tudod miért vettél, és mikor használtad utoljára. Sorozatunkban olyan háztartási kisgépeket mutatunk be, amelyeket egy gyenge pillanatunkban megveszünk, aztán kerülgetjük. Először lássuk a fagylaltgépet.

A nagy hőségben nincs is jobb egy fagylaltnál. A nyári meleg hevében sokan beruháznak elektromos fagylaltgépre, pedig érdemes lenne néhány kérdést végiggondolni: Tényleg szükségetek van-e rá? Milyen gyakran fogjátok használni? Megéri-e ekkora összeget áldozni a fagylaltkészítésre?

Ezeknek a gépeknek az ára elég változó. A neten böngészve már 10 ezer forintért is lehet találni, de egy komolyabb gépért, akár 40-60 ezer forintot is elkérnek a gyártók. Egy drágább gép árából akár egy kisebb családi nyaralás is kijöhet, de még az olcsóbb gép árából is vehetünk egy 4 fős belépőt valamelyik strandra.

 

A fagylaltgépek típusai

A fagylaltgépeket általában két csoportba oszthatjuk.  Az olcsóbb kategóriába tartoznak azok a gépek, amelyeknek a tartályát a fagylaltkészítés előtt a fagyasztóba kell tenni, típustól függően, de akár 12 órára is. Ezután nincs más dolgunk, mint beletenni a fagyi alapanyagát a gépbe, ami addig kavargatja nekünk, míg a massza kellőképpen lehűl, és finom krémes lesz, ami általában 1 órát vesz igénybe. Ezek a gépek körülbelül 8-30 ezer forint körül kaphatóak.

 

Fagyasztórész nélküli fagylaltgép, aminek a tartályát fagyasztóba kell tenni 

A drágább árkategóriába azok a gépek tartoznak, amelyek már rendelkeznek egy kis fagyasztórésszel is. Ezeknek a tartályát nem kell hűteni, hiszen azt megteszi maga a gép, és mivel ez a lépés kimarad, akár egy óra alatt is készíthetünk fagylaltot. Cserébe viszont jóval nagyobb helyet foglalnak. Kérdés, tudjuk-e majd hol tárolni fagyiszezon alatt és után?

 

Előnye

A fagylaltkészítés lényege, hogy folyamatosan kevergessük a masszát, így nem képződnek benne jégdarabok, hanem egy homogén masszát kapunk a végén. Ezt gép nélkül úgy oldhatjuk meg, ha körülbelül fél óránként átkeverjük egy habverővel vagy egy botmixerrel. Ez így elég sok ideig eltarthat, és elég macerás is lehet. Ezt a problémát küszöbölik ki a fagylaltkészítő gépek, amelyek a hűtés alatt folyamatosan keverik a masszát. Így igazán selymes állagú fagylaltot kaphatunk a végén.

 

A drágább és nagyobb gép saját fagyasztóval – viszont egy óra múlva már ehetjük is a fagylaltot

 

Hátránya

A gépek hátrányának leginkább a méretük tekinthető. Mindkét típust tárolni kell valahol, szezonban a konyhapulton, szezonon kívül valahova elsűllyesztve. 

Az olcsóbb kategóriájú gépek további hátránya, hogy tartáját az alapanyagok betöltése előtt akár fél napig is a fagyasztóban kell tárolni, hogy kellőképpen lehűljön. Méretét tekintve ez egy előlnyílós fagyasztó esetében kb. fél fiókot jelent, vagyis ennyi állandó üres helyünk kéne legyen.

A fentieket érdemes átgondolnod mielőtt beruházol egy ekkora monstrumba. 

Fagyi 1000 forintból, kütyü nélkül

Számos blogrecept és -beszámoló igazolja, hogy nagyobb beruházás nélkül is lehet jó házifagyit készíteni. Ha igazán meg akarod adni a módját még egy pár szász forintos jégkrémformára is beruházhatsz, és kész a siker. Az igazi minimalisták pedig használhatják a jégkockatartót, ami alapból jár az újabb típusú fagyasztókhoz. 

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány oldalt házilag készíthető fagylalt receptekkel. Ezek segítségével akár már 1000 forint körüli összegből is készíthetsz egy nagy adag fagyit.

http://idotetrisz.cafeblog.hu/2014/06/10/hazi-fagylaltok-2-3-alapanyagbol-osszegyujtott-idotetrisz-receptek-kellek-lelohelyekkel/

http://bezzeganya.reblog.hu/zsuzsi-foz-keszits-jegkremet-hazilag

http://streetkitchen.blog.hu/2014/05/01/a_3_legjobb_hazi_fagyi

 

kép: pixabay.com, ariete.net, todayifounout.com

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás