fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tessék csak! Ahol több pénz marad helyben

| Bajomi Bálint

A Tessék csak! közösségi vásárlómozgalom 2013 szeptemberében indult a hangulatos miliőjéről híres budapesti Wekerle telepen. A program célja, hogy a wekerlei lakosok jobban megismerjék a helyi boltokat, a közeli őstermelőket, és a nagy bevásárló központok helyett inkább náluk vásároljanak.

Az Ernst F. Schumacher „A kicsi szép” című könyvének szellemében indította útjára Szeghi Gábor a Tessék csak! kártya mozgalmat.

„Nem szeretem a hipermarketeteket. Túl nagyok, az ember szinte eltűnik bennük, és a hatalmas árutömegben nehéz megtalálni azt, amit az ember éppen keres. Építészetileg se túl kreatívak: mindegyik egy-egy óriási cipős dobozra hasonlít. Nincs természetes fény, mesterségesen világítják meg az épület belső terét. Az akciókkal becsalogatják a vásárlókat, akik aztán persze egy csomó másik terméket is meglátnak és megvásárolnak.

A fizetés futószalagon történik. Mindig sajnálom a pénztárosokat, akik egész nap végzik a monoton munkát és hallgatják a vonalkód-leolvasó folyamatos pittyegését. Az áruházban nem nagyon lehet kérdezni, nehezen találunk olyan munkatársat, aki érdemben válaszolna az ember kérdésére. A legtöbb árut nagy távolságokra szállítják kamionokkal – így jut el hozzánk a hollandiai répa és januárban a spanyolországi eper. Ez a szállítás nagy környezetterhelést okoz.

 

Szeghi Gábor az ötletgazda (Fotó: Bajomi Bálint)

Egy kisbolt vagy a helyi termelői piac viszont sokkal hangulatosabb és emberléptékű. A visszatérő vásárló napi kapcsolatban van az eladóval, akár egy kicsit beszélgethet is vele, amikor megveszi a tejet. Innen indul a hétköznapi környezetvédelem: az ember nem autózik ki a város szélére, hogy bevásároljon, hanem fogja a kosarát, a tejesüvegét, és lesétál a tejboltba, ahol megtöltik neki az üveget. Ezzel megspóroljuk a környezetnek az autó szén-dioxid-kibocsátását és a tej csomagolásából se lesz plusz szemét.” – vélekedik az ötletgazda.

 

Pónilovaglás, kerámia, kisbolt

„Tudod, hogy a közvetlen környezetedben hol lehet a legszebb húst és a legfinomabb zöldséget venni? Tudod, melyik cipész dolgozik határidőre vagy ismered a legmegbízhatóbb kisboltost? Ha igen, oszd meg másokkal is, hogy mindenki a jó helyen költhesse a pénzét! (…) Te jó áron vásárolhatsz emberhez méltó körülmények között, ennek következtében pedig több pénz marad helyben, a helyi ügyekre!” – a szórólapján így reklámozzák a Wekerletepen működő Tessék csak! kártyarendszert.

Aki kiváltja a kártyát,  kedvezményt kap a Wekerletelep területén lévő kisboltokban és iparosoknál. A program profilja elég tág: van benne kisbolt, nyelviskola, pónilovaglás, keramikus. Néhány példa a kínált szolgáltatásokra: Biciklisti kerékpár műhely, Lajosmizsei Sajtműhely, DenTotal Fogászat, Harmónia Kuckó gyógymasszőr.

Jellemzően 5-10 % kedvezményt kaphatnak a vásárlók kártyájuk felmutatásával. A rendszerhez egy internetes felület is tartozik, ahol helyi hírekről és akciókról lehet értesülni, és böngészni lehet a résztvevő vállalkozások között.

Jelenleg 35 boltos, szolgáltató és 300 vásárló tagja van a rendszernek. A vállalkozásokat a lokálpatriotizmus motiválja a részvételre, ezenkívül a program által ismertebbek lesznek a helyiek körében, és reklámfelületet is kapnak. A boltosok, szolgáltatók szimpatizálnak a Tessék csak! szellemiségével, és támogatják a wekerlei rendezvényeket: a kis piacot népszerűsítő disznóvágást és termelőlátogatást, illetve a Garázsvásár fesztivált.

Fotó: Szeghy Gábor

A vevő megfinanszírozza a boltok reklámköltségét

Szeghi Gábor a kártyák eladásából finanszírozza a rendszer működését, amelyet eredetileg 10-15 agglomerációs településre terveztek. Ha egy ekkora területen be tuják indítani, akkor „elbír” majd egy teljes állású munkatársat a rendszer.

Wekerle túl kicsi a rentábilis működéshez, így a kezdeményezés egyelőre próbafázisban van. Tervezik, hogy bővítik a programot, így több irányba elindult a tárgyalás, előkészítés.

A kártya megvásárlásával a vevő megfinanszírozza a boltok reklámköltségét, cserébe kedvezményesen vásárolhat, így végül akár a kártya árának többszörösét is visszakapja. Szeghi Gábor elmondása szerint a résztvevők válogatása során az volt a cél, hogy lokális legyen a termelés, ne kelljen száz kilométert közlekednie az árunak. A kisboltokat preferálta a nagyáruházakkal szemben. „Ezek a cégek önállóan nem tudnának reklámozni, közösen viszont igen” – mondta Szeghi Gábor. 

 

Kép: Bajomi Bálint, Szeghy Gábor

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok