| Tudatos Vásárló
Olyanok vagyunk, mint a vevő szeme, szája
Termelőtől az asztalra: egy vállalkozás, amely kistermelők portékáit szállítja házhoz hetente kétszer. A minőségi alapanyagokon felül gasztrobloggerek receptjeivel inspirálják a vásárlókat. A termelők kiválasztásáról és a cégről Molnár Eszterrel a Nekedterem tulajdonosával beszélgettünk.
Neked mit jelent a tudatos, fenntartható életmód?
-Interjú a Szegedi Zöldségkosárral.
Emberi léptékben igyekszem gondolkodni. A hazai termények, termékek beszerzésével tudom, hogy hazai termelőket támogatok. Figyelek a csomagolóanyagok újrahasznosítására, szelektív gyűjtésére. Szeretem az energiatakarékos építészetet és háztartási gépeket.
Hogyan járulsz hozzá ehhez a hétköznapok során? Mondj három konkrét példát!
Népszerűsítem az egészségtudatos, fenntartható táplálkozást és háztartás vezetést. A Nekedteremnél a termékeket lebomló vagy újrahasznosított csomagolóanyagba tesszük. A keletkező hulladékot szelektíven gyűjtjük, a vásárlóktól visszagyűjtjük a csomagolóanyagokat, és amit lehet, újrahasznosítunk illetve visszajuttatjuk a termelőhöz (pl. tojásdoboz, szörpös üveg). A hétköznapokban és a cég vezetésekor is szem előtt tartom a fenti szempontokat.
Mi a kedvenc terméked (a saját árukínálaton belül) miért?
Minden termék, amelyet forgalmazunk minőségi termék, minden termelő egy külön történet, ami miatt számomra kedves. Sok különböző ízvilág, sok finomság van a kínálatban. A szülőnek sincs kedvenc gyereke:)
Honnan jött az ötlet, hogy ilyesmivel foglakozz?
Személyes indíttatásból. Úgy éreztem, hogy nagyon nehéz beszerezni minőségi, hazai, friss élelmiszereket, ha kevés ideje van az embernek. Párommal sokat gondolkodtunk, sok termelővel beszélgettünk, a többi alakult. Szerettünk volna egy rugalmas rendszert létrehozni. Kultúrális antropológiát tanultam, mindig érdekelt a vidék, az egészség, a gasztronómia.
A Tudatos Vásárló kedvezménykártya elfogadóhelyek közé, olyan üzletek csatlakozását fogadjuk el , amelyek legalább egy lépéssel a többiek előtt járnak fenntarthatóság szempontjából. Ti mitől vagytok különlegesek?
Nem vagyunk különlegek, csak tesszük a dolgunkat.
Milyen elvek mentén döntitek el, hogy mi kerül a kínálatba?
Szubjektív szempontok alapján vizsgáljuk elöszőr a terméket. Olyanok vagyunk, mint a vevő szeme, szája. Kóstolunk!
Ha ízlik nekünk, akkor megvizsgáljuk, hogy milyen alapanyagból készül, illetve, hogy hazai munkával állítják-e elő. Amennyiben egészséges, jó minőségű és hazai előállítású a termék, akkor a készítővel, termelővel megpróbálunk megállapodni a szállítási feltételekben.
A termékkínálaton felül nyújtotok-e bármilyen szolgáltatást, képzést vagy foglalkozást?
Házhozszállítást is biztosítunk vásárlóinknak. Fontosnak tartjuk a gasztrobloggerek munkáját és a minőségi gasztronómia fejlődését, ezért minden héten recepteket is ajánlunk a szezonálisan összeállított heti doboz mellé. Évente egyszer tartunk NekedTerem napot is, amelynek keretében meglátogatunk termelőket, kóstolunk és közösen főzünk.
Kép: Kristóf Judit, Nekedterem.hu
Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással. Köszönjük!
Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!
A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.
A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült.