Találat a #Étel-ital, #Helyi élelmiszer, #Szupermarket, piac, kisbolt címkére
Cikkek rendezése
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Szandaszögi Ökokertészet – ahol a salátában is az embert látják
Keresztesiné Drevenka Orsolya egy igazán talpraesett fiatal anyuka, aki kezdőként vágott bele a gazdálkodásba, egy kis nógrádi faluban. 2015-ben indították el férjével és szüleivel a Szandaszögi Ökokertészetet, igazi családi gazdaságként. Ma már 95 családnak termelnek biozöldséget, Budapesten, Vácon és Balassagyarmaton van átadópontjuk. Sok erőt ad nekik a mindennapokhoz, hogy közösséget alkotnak a vásárlóikkal.
KONYHA ÉS KERT
Milyen lassúfőzőt válasszak?
A lassúfőző egyre ismertebb konyhai felszerelés. Rajongói szerint a keményebb hús is porhanyóssá válik, és az alapanyagok értékes tápanyagai is jobban megmaradnak. Mit tudnak a lassúfőzők? Kinek mekkorát érdemes venni és mennyiért? Melyikkel készíthetünk valóban finom ragut vagy sült csirkét? Nemzetközi webáruházakban kapható és Magyarországra is rendelhető lassúfőzőket teszteltünk.
BABA-MAMA, SZÉPSÉG-EGÉSZSÉG, Zöld Otthon mindenkinek
Mitől fogok végre jól aludni?
A fokozott munkaterhelés, tartós stressz miatt nem csoda, ha tele vagyunk feszültséggel, és ezért nehezen alszunk el. Pedig a pihentető, regeneráló alvás hiányát mind az egészségünk, mind a bőrünk és a kinézetünk is megszenvedi.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Virágosélet – zöldségközösség a szőlőhegyen
- #bioélelmiszer
- #Helyi élelmiszer
- #idénynövény
- #közösség
- #közösségi gazdaság bemutatkozás
- #Zöldség-gyümölcs
Fóris Anna és Ödön Pátkán él 3 gyermekével. 40 családot látnak el zöldséggel, gyümölccsel, gombával, fűszernövényekkel Székesfehérvár vonzáskörzetében.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Egyél helyit! – Forrás Bevásárlóközösség és helyi piac Tatán
Tavaly indult útjára a Forrás Bevásárlóközösség Tatán, amely heti átadásai egy kis helyi termelői piac formájában valósulnak meg. Környékbeli termelőkkel dolgoznak együtt, akik heti rendszerességgel szállítják finomabbnál-finomabb portékáikat a vásárlóknak. A szervezők, Herczig Szabolcs és Pál Zsuzsi várja a csatlakozókat.
KONYHA ÉS KERT
Mennyiért tudsz jó beépíthető sütőt venni? Segítünk
Beépíthető konyhai sütőket teszteltünk. Kiderült, ha olyan sütőt szeretnénk, amelyik jól átsüti a süteményt vagy a grillhúst, stabilan tartja a belső hőmérsékletet, ráadásul viszonylag alacsony energiafogyasztású és könnyen használható, akkor 130-200 ezer forint körüli kiadással kell terveznünk. Találtunk olyan típust is, amelyikben sütés közben eldeformálódik a sütőrács.
BOLYGÓ, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
A fenntartható pálmaolaj, ahogy most van, becsapás – válaszunk a Magyar Édességgyártók Szövetségének
A Tudatos Vásárlók Egyesülete számos hazai szervezettel együtt pálmaolajmentes kampányba kezdett: arra szólítottuk fel a kereskedőket, tegyék könnyebbé, hogy vásárlóként a pálmaoljamentes terméket választhassuk. Azokat a fogyasztókat, akiknek fontos a saját és gyermekeik jövője, arra kérjük, kerüljék el a pálmaolaj-tartalmú élelmiszereket: a pálmaolaj tartalmú édesipari termékeket és feldolgozott élelmiszereket. A felhívásra reagált a Magyar Édességgyártók Szövetsége: szerintük a pálmaolajnak nincs reális alternatívája, a fenntartható pálmaolaj viszont jó megoldás. Megmonjuk, miért nem az.
KONYHA ÉS KERT
Mi fán terem? Cékla
A csokorba kötött kisméretű céklák tavasztól őszig szerezhetőek be a piacon, de a jól tárolható gumók télen is rendelkezésünkre állnak. A legfontosabb, ami róla elmondható: a mélypiros színű céklából fogyasszunk minél többet nyersen!
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Így működnek a közösségi gazdaságok
Az alábbiakban bemutatjuk nektek, hogyan is működnek a hazánkban egyre népszerűbb közösségi gazdaságok. Most megtudhatod, hogyan válhatsz taggá és mit kell tudnod a működésről.
BOLYGÓ
Tönke, alakor és a máriapócsi paradicsom – mivel készüljön a magyar mezőgazdaság a klímaváltozásra?
Szárazság, nagy esőzések, kevesebb termény – a klímaválság már a hazai mezőgazdaságban is érezhető. Milyen kihívások várnak a hazai mezőgazdaságra a következő évtizedben, és milyen növények fogják túlélni a változást? Dr. Drexler Dórával, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) vezetőjével az intézetben folyó kutatásokról, a biológiai növényvédelemben, a tájfajtákban, ősi gabonafajokkal rejlő lehetőségekről beszélgettünk.