fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Egyél helyit! – Forrás Bevásárlóközösség és helyi piac Tatán

| Tudatos Vásárlók Egyesülete Mayer Barbara

Forrás bevásárlóközösség Tata

Tavaly indult útjára a Forrás Bevásárlóközösség Tatán, amely heti átadásai egy kis helyi termelői piac formájában valósulnak meg. Környékbeli termelőkkel dolgoznak együtt, akik heti rendszerességgel szállítják finomabbnál-finomabb portékáikat a vásárlóknak. A szervezők, Herczig Szabolcs és Pál Zsuzsi várja a csatlakozókat.

Herczig Szabolcs és Pál Zsuzsi tavaly novemberben indította útjára a Forrás Bevásárlóközösséget Tatán, hosszas tervezés és előkészületek után. A modell egyelőre az előrendeléses vásárlás és egy kis helyi termelői piac hibridjeként működik, lehetőséget teremtve a személyes találkozásra, beszélgetésre és ismerkedésre. Környékbeli termelőkkel dolgoznak együtt, akik heti rendszerességgel szállítják finomabbnál-finomabb portékáikat a vásárlóknak.

Hibrid modell

Az átadások péntekenként vannak, a Jávorka Sándor Mezőgazdasági Szakközépiskola ebédlőjében, jó idő esetén az udvarán. Van lehetőség rendelés nélkül is vásárolni, de a termelők a leadott rendeléseket teljesítik először.

Szabolcsék azért döntöttek emellett a hibrid modell mellett, mert induláskor még nem volt egy erős fogyasztói közösség, amire építhettek volna. Így, hogy az átadások egy kis helyi piac formájában valósulnak meg, a fogyasztók jobban megismerhetik a termelőket, és az átadásokon lehetőség van a közösség építésére is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók nagyon megszerették a piacot, a többség még előrendelés nélkül vásárol, de szépen lassan növekszik a leadott rendelések száma is. Jelenleg közel 30 termelővel dolgoznak együtt, és heti szinten közel 200 fogyasztó vásárol tőlük.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required

Együttműködés a helyi termelőkkel

Szabolcs és Zsuzsi ellátogat minden érdeklődő termelőhöz, mielőtt azok csatlakoznak a bevásároló közösséghez, hogy jobban megismerjék őket és bemutassák nekik a rendszert, hiszen ez sokkal több egy egyszerű termelői piacnál.  A termelők akkor tudnak csatlakozni, ha megfelelnek az alábbi szempontoknak:

 • Távolság: a termelőnek helyinek kell lennie, ez kb. 30 km-es körzetet jelent a Forrás esetében,
 • Termelési mód: előnyben részesítik a bio- vagy ökológiai gazdálkodást folytató termelőket és azokat, akik ha még nem ilyen termelést folytatnak, de nyitottak, hogy ebbe az irányba változtassanak termelési módszereiken,
 • Szellemiség és együttműködés: szellemiségükben azonos értékeket képviselnek, mint a Forrás, és nyitottak a hosszabb távú elköteleződésre és együttműködésre mind a szervezőkkel, mind a gazdák és a fogyasztók közösségével.

Szabolcs és Zsuzsi ott voltak a TVE részvételi minőségbiztosításról szóló képzésein. A közeljövőben szeretnének kialakítani egy ilyen rendszert, a közösség általi minősítés modelljére építve bevonnák a bevásárlóközösség aktívabb fogyasztóit és termelőit a közös építkezésben. Hosszabb távon egy helyi védjegyet bevezetését is tervezik.

A részvételi minőségbiztosítás segíthet az ilyen közösségek építkezésében: az érintett termelők, szervezők és fogyasztók a közös víziójuk, álmuk megvalósítása érdekében közösen találják ki a működései keretek, hozzák meg a magukra vonatkozó szabályokat és közösen ellenőrzik azokat. A helyi értékekre, adottságokra és környezeti kihívásokra fókuszálnak, és segítik egymást a közös munkában.

Milyen termékek kaphatók?

A helyi termelők által kínált portékák köre nagyon széles, rengeteg finomság kapható. Vannak termelők, akiktől heti rendszerességgel lehet vásárolni, míg mások szezonálisan vagy 2-3 havi rendszerességgel kínálják áruikat. Mit vásárolhatnak azok, akik csatlakoznak a közösséghez vagy ellátogatnak a pénteki piacra?

 • zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet, lekvárt, szörpöt
 • kenyeret, pékárukat, péksüteményeket, rétest
 • tejtermékeket tehén- és kecsketejből
 • mézeket, mézes szörpöket
 • füstölt és friss húsárut
 • gyógy- és fűszernövényeket, gombát
 • bio borokat
 • levendula- és homoktövis termékeket
 • natúr kozmetikumokat

Ha szeretnél csatlakozni

Ha vásárlóként szeretnél csatlakozni, az aktuális rendelési listát letöltheted a közösség Facebook oldaláról, vagy ha feliratkozol a hírlevélre, automatikusan megkapod azt hetente. A rendelést szerda reggelig lehet leadni az adott hétre. Ha rendelés nélkül vásárolnál, vagy csak szeretnél többet megtudni a bevásárlóközösségről, ellátogathatsz a heti átadásra, a Jávorka Sándor Mezőgazdasági Szakközépiskolába, péntekenként délután 4 és 6 óra között.  Ha termelőként szeretnél csatlakozni, a pénteki piacon találkozhatsz személyesen Szabolccsal és Zsuzsival, vagy felveheted velük a kapcsolatot a  bevasarlokozosseg@gmail.com email címen.

Képek: Herczig Szabolcs


 Az EATINGCRAFT projektet az Európai Bizottság támogatja. Az oldalon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek