Találat a #Bio, #Szupermarket, piac, kisbolt címkére
Cikkek rendezése
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Cégek, akik odaadják a maradék árut a rászorulóknak
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által összegyűjtött élelmiszer évente 300 ezer embernek segít. Tavaly több mint 11 ezer tonna, boltokban megmaradtadt élelmiszer juttattak jó helyre. Melyek azok az üzletláncok, akik együttműködőek és segítik a mentést? Miért járnak ebben fényévekkel előttünk a csehek? Az egyesület fejlesztési igazgatójával, Újhelyi Katalinnal a sikerekről, az együttműködő cégekről és a mentést korlátozó tényezőkről beszélgettünk.
KONYHA ÉS KERT
Génbankból kiszabadított ritka paradicsomok kerülhetnek forgalomba
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet elfeledett tájfajták öko-palántáiból adományozott a Kortárs Építészeti Központ Kerthatár Közösségi Kertjének. A különleges ízvilágú tájfajta-palánták május közepétől – korlátozott mennyiségben – kereskedelmi forgalomban is elérhetők lesznek.
BABA-MAMA, KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
10 lépés a gyermekkori elhízás ellen
- #Baba, gyerek
- #Egészség, betegség, gyógyulás
- #Ép test
- #Gyorsétterem
- #Hús, vegetáriánus
- #Ital
- #Sport
- #Szupermarket, piac, kisbolt
- #Zöldség-gyümölcs
Tíz tudományosan is igazolt tippet mutatunk be, ami segít a gyermekek egészségének megőrzésében. A főzéstől a bevásárláson át az alvásig ezeket teheted meg, hogy egészséges életmódra bátorítsd a gyermeked.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
2019-ben is várnak a közösségi gazdaságok
Ha szeretnél vegyszermentes, hazai zöldséget, gyümölcsöt vagy szabadtartásos állati terméket enni, csatlakozz egy közösségi gazdasághoz! Így ismert forrásból jó minőségű friss termékekhez juthatsz, támogatod a termelőt és még egy közösség részévé is válsz. Itt a lista azokról a gazdaságokról, amelyekhez most lehet csatlakozni.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Közösségi gazdaságok a világ minden tájáról – 7 jó példa
A közösségi gazdaságok találkozóját 2018-ban a görögországi Szalonikiben tartották. Mi is ott voltunk. Történet egy japán gazdáról, aki a fukusimai katasztrófa után a közösség segítségével nyitott új gazdaságot, közösségi halászat, egy állam, ahol a gazdák gépeket is építenek maguknak, klip az uborka áldásos tulajdonságairól.
BOLYGÓ, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
A budapestiek 3/4-e betétdíjas palackokat akar
- #Étel-ital
- #Hulladék
- #Környezetvédelem, környezetszennyezés
- #multik
- #Otthon és Iroda
- #Szupermarket, piac, kisbolt
A budapestiek elsöprő többsége, 75%-a támogatná a betétdíjas rendszer bevezetését, és választaná a visszaváltható palackot az egyszer használatos helyett − derül ki a Greenpeace Magyarország 2018 decemberében végzett reprezentatív közvélemény-kutatásából. Azt várják a kormánytól: vegye figyelembe a lakosság akaratát, tiltsa be hazánkban az egyszer használatos műanyag zacskókat és vezessen be betétdíjas rendszert a palackokra.
KONYHA ÉS KERT
Így eszünk mi – a 60-as nők főznek a legtöbbet, nem túl lelkesen
A 60-as nők fele főz naponta, de közülük minden másodiknak csak púp a hátán a főzés. A reggeli és az ebéd mindent visz. Az íz az első, utána jön az egészség. A hazai étkezési és főzési szokásokat valamint a konyhatechnológiához kapcsolódó attitűdöket mérte fel a GfK Hungária egy átfogó kutatásban. Az eredményből kirajzolódnak a magyarok étkezési szokásaira jellemző tendenciák.
BOLYGÓ, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
35 ezren tüntettek a fenntartható mezőgazdaság és a bio-élelmiszerek mellett Berlinben
- #Bio
- #Egészség, betegség, gyógyulás
- #Étel-ital
- #Fogyasztás, életmód, fogyasztás pszichológiája
- #Helyi élelmiszer
- #Hús, vegetáriánus
- #Klímaváltozás
- #Környezetvédelem, környezetszennyezés
Tejeskannákkal, bödönökkel, fakanalakkal tüntetők ezrei meneteltek január 19-én Berlinben, hogy figyelmeztessék a döntéshozókat: a kisléptékű gazdaságok, a fenntartható bio-mezőgazdaság az egyetlen út bolygónk klímájának és élővilágának megmentéséhez.
KONYHA ÉS KERT
Világnapot kapott az élelmiszer-biztonság – 5 tanácsunk, ha biztonságos élelmiszert keresel
Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek napja lesz. A tematikus világnap szükségességével először 2015-ben kezdtek el foglalkozni a szakemberek, végül az ENSZ 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot. Örülünk neki, és örömünkben néhány tippet is adunk, mit tehetsz azért, hogy jó minőségű ételhez juss.
KONYHA ÉS KERT
Veszélyes-e a citrusok héja – mielőtt belereszelnéd a sütibe, bedobnád a teába
Ha C-vitamin kell, akkor jöhet a citrom, a narancs. A déligyümölcsökkel azonban az a helyzet, hogy bármilyen egészségesek, héjukból egészségre káros vegyi anyagok is a szervezetünkbe kerülhetnek. Mennyire kell komolyan vennünk, hogy a citrusok héja veszélyes? És mit csináljunk, ha csomagolás és címkék híján nem tudunk semmit a megvásárolt gyümölcs héjáról? Tényleg felejtsük el a teába dobott citromkarikát? Mossunk kezet citromfacsarás után?