fbpx

| Tudatos Vásárló Mayer Barbara

Közösségi gazdaságok a világ minden tájáról – 7 jó példa

A közösségi gazdaságok találkozóját 2018-ban a görögországi Szalonikiben tartották. Mi is ott voltunk. Történet egy japán gazdáról, aki a fukusimai katasztrófa után a közösség segítségével nyitott új gazdaságot, közösségi halászat, egy állam, ahol a gazdák gépeket is építenek maguknak, klip az uborka áldásos tulajdonságairól.

Tavaly novemberben Szalonikiben tartották a közösségi gazdaságok 7. nemzetközi és 4. európai találkozóját. A 300 fős találkozón a TVE is részt vett egy magyar delegációval: kis csapatunkat a Magosvölgy Ökológia Gazdaság, a B10 Művek, a Dunaszigeti Zöldségközösség és a Táncoskert gazdái egészítették ki.

A két napos találkozón számos előadáson és workshopon vettünk részt, amelyek a közösségi gazdaságok különböző aspektusaival foglalkoztak, például a szolidáris gazdaság, pénzügyi fenntarthatóság, tréning programok vagy hálózat építés.  Az alábbiakban megosztunk veletek néhány érdekességet, amit a találkozón hallottunk:

#1  Már közösségi halászatok is vannak

A közösségi gazdaságok mintájára az elmúlt évtizedben számos közösségi halászat alakult, ahol a tagok heti vagy kétheti rendszerességgel veszik át a hal-dobozokat.  A dobozokért előre fizetnek és egész vagy konyhakész állapotban kapják meg a friss tengeri halakat és más tengeri herkentyűket. Erről a témáról részletesen is olvashattok ebben a cikkünkben

#2  Ahol a gazdák együtt építenek gépeket

A CAPÉ egy szövetség, amely közel 200 québeci ökológiai kisgazdaságot tömörít. A tagok együttműködnek marketingben, közös beszerzésekben, tréningeket és találkozókat szerveznek. Ami minket nagyon megfogott, hogy a tagok gépeket is építenek. Ezek kisebb-nagyobb szerkezetek, amelyek segítik a gazdálkodást és a gazdák együtt építik őket a közös műhelyükben.

#3  A pénzügyi fenntarthatóság mindenhol kihívás

A közösségi gazdaságok pénzügyi fenntarthatósága nem csak hazánkban jelent kihívást, derült ki a találkozón bemutatott kutatásból. A kutatás a SolidBase Erasmus+ projekt előkészítő szakasza, amelyet a TVE koordinál. Cseh, német és francia partnerekkel egy képzéssorozatot dolgozunk ki, amely a közösségi gazdaságok pénzügyi fenntarthatóságára fókuszál. A képzések itthon is hamarosan indulnak.

#4  A részvételi minőségbiztosítást már közösségi gazdaságokban is használják

A részvételi minőségbiztosítás rendszerei (Participatory Guarantee Systems – PGS) helyi szinten kínálnak megoldást a kistermelők minősítésére.   A TVE részt vesz az EATingCRAFT néven futó Erasmus+ projektben, az IFOAM-mal és más európai szervezetekkel együttműködve képzéseket tart a részvételi minőségbiztosításról. A találkozón több olyan példával is találkoztunk, ahol a közösségi gazdaságok hálózata alakított ki egy ilyen rendszert. Ilyen például a belga hálózat, a GASAP.

 

#5  Gazdaság a fukusimai katasztrófa után

A találkozón meghallgattuk Shimpei Murakami előadását is. Ő egy japán gazda, aki 2002 és 2011 között Fukusima prefektúrában, egy kisebb Iitate nevű faluban működtetett egy közösségi gazdaságot és oktatási központot. A 2011 márciusi, fukusimai katasztrófa következtében otthonukat el kellett hagyniuk a radioaktív sugárzás miatt. Családjával a 650 km-re lévő Mie nevű faluban kezdtek új életet, ahol a közösség segítségével újraindították a gazdaságot és az oktatási központot.

#6  A kukumba sok ásványi anyagot tartalmaz

Macka B, az Anglia születésű jamaikai reagge zenész Medical Monday nevű youtube sorozatában különböző zöldségek és gyümölcsök pozitív élettani hatását mutatja be igen vicces stílusban. Az alábbi videóban az uborka, azaz kukumba áldásos tulajdonságairól hallhattok. Nekünk nagyon tetszett.

#7  Kanadában a tagok finanszírozzák a hálózatot

A közösségi gazdaságoknak sok országban van formális vagy informális szövetsége, amely összefogja a gazdákat és szervezőket és népszerűsíti a közösségi mezőgazdálkodást.  Források hiányában ezek fenntartása gyakran kihívást jelent. A kanadai Équiterre a québeci ökológia módon termelő közösségi gazdaságokat fogja össze. A finanszírozást úgy oldották meg, hogy a gazdák a tőlük vásároló tagság létszáma szerint fizetnek egy fix éves díjat. A szövetséghez csatlakozó több mint 110 gazda 2018-ban 57 ezer tagot látott el.

A találkozón sok új inspirációt és ötletet gyűjtöttünk. A résztvevő közösségi gazdák kiemelték, hogy jó volt kiszakadni a dolgos hétköznapokból és térben is eltávolodni kicsit a gazdaságoktól. Az előadásokon és a workshopokon hallottak sok mindent új megvilágításba helyeztek, és így kívülről tudták szemlélni a saját munkájukat.

Képek: Urgenci, SoleShare, CAPÉ, Mayer Barbara

 A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás