fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Beperelték a KLM-et zöldre festés miatt

repülés zöldre festés klm

Támogasd ősszel induló kampányunkat, hogy még több zöldre festésnek, még több esetnek tudjunk utána járni!

Környezetvédelmi csoportok perlik az Air France KLM holland leányvállalatát a cég reklámkampánya miatt, mely szerintük megszegi az európai fogyasztóvédelmi előírásokat: félrevezeti az ügyfeleket azzal kapcsolatban, mennyire fenntarthatóak a légitársaság járatai.

A KLM greenwashing tevékenysége miatt a Fossielvrij NL holland aktivista-csoport két környezetvédelmi jogi szervezet (a ClientEarth és a Reclame Fossielvrij) támogatásával adta be a keresetet a KLM ellen július 6-án az Amsterdam Körzeti Bíróságon.

A KLM azt állítja, eurómilliókat invesztált már egy fenntarthatóbb légiflotta kialakításába, illetve a légiközlekedési ágazat 2050-re kitűzött célja, azaz a nettó zéró karbonkibocsátás elérésére törekszik; a légitársaság le is ült a környezetvédelmi csoportokkal tárgyalni még a kereset benyújtása előtt, de nem sikerült megfelelő megoldást találni.

„Világos, hogy nem lehet érdekünk ügyfeleink félrevezetése. A mi felelősségünk, hogy a jövőben az utazások a lehető legfenntarthatóbbak legyenek” – közölte a légitársaság a Reuters-nek küldött közleményében. „Azt gondoljuk, hogy a kommunikációnk megfelel az aktuális előírásoknak és szabályozásoknak.”

A KLM elakadt ennél a hamis üzenetnél, miszerint a fenntarthatóbb légiközlekedés felé tartana. Hiszen addig, amíg a cég a légi forgalom folyamatos növelését tervezi, mely a klíma összeomlásához vezet, erre semmi esélye nincs” – ezt már Hiske Arts, a Fossielvrij NL egy, a kampányban részt vevő munkatársa nyilatkozta.

Aktivisták klímaváltozással kapcsolatos perek százait indították el cégek, kormányzatok és hatóságok ellen, hogy megpróbálják felgyorsítani a világ alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállását, illetve, hogy tegyenek valamit az eszkalálódó klímaválság ellen.

A KLM megoldása a probléma része

Az aktivisták konkrétan a KLM „Repülj felelősséggel” reklámkampányát akarják leállítatni : szerintük a reklám sérti az EU (fogyasztókkal szemben folytatott) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló (2005/29/EK) irányelvét, és hamisan azt a képzetet kelti, hogy a KLM légi járatain való utazás nem fogja súlyosbítani a klímaválságot.

A KLM múlt decemberben indította el a reklámkampányt, arra buzdítva ügyfeleit, hogy támogassák a légi közlekedés „fenntartható jövőjének” kialakítását: az újraerdősítési projektek finanszírozásával vagy a zöldebb légi közlekedési üzemanyagok költségeihez való hozzájárulással. Ezt a fogyasztók a KLM CO2ZERO-akción keresztül tudták megtenni; ezt a programot a cég kifejezetten a légi közlekedésből eredő karbon-kibocsátás csökkentésére hozta létre.

Az aktivista csoportok szerint nem az extra pénz, hanem a kevesebb repülőgépjárat a megoldás.

Az aktivista csoportok szerint a légi közlekedést nem lehet elég gyorsan a globális klímacéloknak megfelelő módon fenntarthatóvá tenni pusztán azokkal az eszközökkel, amelyekkel a légi társaság operál, vagyis a fosszilis repülőgép-üzemanyag lecserélésével, a repülőgéphajtómű fejlesztésével, a hatékonyság növelésével vagy egyéb technológiával.

Támogasd ősszel induló kampányunkat, hogy még több zöldre festésnek, még több esetnek tudjunk utána járni!


LIFE ITM logoA cikket az Agrárminisztérium KFSF/27/2022 szerződése társfinanszírozta. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok