fbpx
repülés zöldre festés klm

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Beperelték a KLM-et zöldre festés miatt

Támogasd ősszel induló kampányunkat, hogy még több zöldre festésnek, még több esetnek tudjunk utána járni!

Környezetvédelmi csoportok perlik az Air France KLM holland leányvállalatát a cég reklámkampánya miatt, mely szerintük megszegi az európai fogyasztóvédelmi előírásokat: félrevezeti az ügyfeleket azzal kapcsolatban, mennyire fenntarthatóak a légitársaság járatai.

A KLM greenwashing tevékenysége miatt a Fossielvrij NL holland aktivista-csoport két környezetvédelmi jogi szervezet (a ClientEarth és a Reclame Fossielvrij) támogatásával adta be a keresetet a KLM ellen július 6-án az Amsterdam Körzeti Bíróságon.

A KLM azt állítja, eurómilliókat invesztált már egy fenntarthatóbb légiflotta kialakításába, illetve a légiközlekedési ágazat 2050-re kitűzött célja, azaz a nettó zéró karbonkibocsátás elérésére törekszik; a légitársaság le is ült a környezetvédelmi csoportokkal tárgyalni még a kereset benyújtása előtt, de nem sikerült megfelelő megoldást találni.

„Világos, hogy nem lehet érdekünk ügyfeleink félrevezetése. A mi felelősségünk, hogy a jövőben az utazások a lehető legfenntarthatóbbak legyenek” – közölte a légitársaság a Reuters-nek küldött közleményében. „Azt gondoljuk, hogy a kommunikációnk megfelel az aktuális előírásoknak és szabályozásoknak.”

A KLM elakadt ennél a hamis üzenetnél, miszerint a fenntarthatóbb légiközlekedés felé tartana. Hiszen addig, amíg a cég a légi forgalom folyamatos növelését tervezi, mely a klíma összeomlásához vezet, erre semmi esélye nincs” – ezt már Hiske Arts, a Fossielvrij NL egy, a kampányban részt vevő munkatársa nyilatkozta.

Aktivisták klímaváltozással kapcsolatos perek százait indították el cégek, kormányzatok és hatóságok ellen, hogy megpróbálják felgyorsítani a világ alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállását, illetve, hogy tegyenek valamit az eszkalálódó klímaválság ellen.

A KLM megoldása a probléma része

Az aktivisták konkrétan a KLM „Repülj felelősséggel” reklámkampányát akarják leállítatni : szerintük a reklám sérti az EU (fogyasztókkal szemben folytatott) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló (2005/29/EK) irányelvét, és hamisan azt a képzetet kelti, hogy a KLM légi járatain való utazás nem fogja súlyosbítani a klímaválságot.

A KLM múlt decemberben indította el a reklámkampányt, arra buzdítva ügyfeleit, hogy támogassák a légi közlekedés „fenntartható jövőjének” kialakítását: az újraerdősítési projektek finanszírozásával vagy a zöldebb légi közlekedési üzemanyagok költségeihez való hozzájárulással. Ezt a fogyasztók a KLM CO2ZERO-akción keresztül tudták megtenni; ezt a programot a cég kifejezetten a légi közlekedésből eredő karbon-kibocsátás csökkentésére hozta létre.

Az aktivista csoportok szerint nem az extra pénz, hanem a kevesebb repülőgépjárat a megoldás.

Az aktivista csoportok szerint a légi közlekedést nem lehet elég gyorsan a globális klímacéloknak megfelelő módon fenntarthatóvá tenni pusztán azokkal az eszközökkel, amelyekkel a légi társaság operál, vagyis a fosszilis repülőgép-üzemanyag lecserélésével, a repülőgéphajtómű fejlesztésével, a hatékonyság növelésével vagy egyéb technológiával.

Támogasd ősszel induló kampányunkat, hogy még több zöldre festésnek, még több esetnek tudjunk utána járni!


ökokör, life, greenandsafeA cikket az Agrárminisztérium KFSF/27/2022 szerződése társfinanszírozta. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

539
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


372
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás