| Kaprinyák Szilvia
Alma chips másképp
Mivel foglalkozik egy élelmiszertudományi kutatóintézet? Többek között alma chipset készít, amelynek megkóstolása után a boltokban kapható almachips-et újra kell értelmeznünk. Képes beszámolónk következik.
A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Élelmiszertudományi Kutatóintézetben szervezett nyílt napon Ferenczi Sándor tudományos segédmunkatárs bemutatta, hogyan készül ez a fajta almachips.
A mikrohullámmal és vákuumszárítással való kezelés kíméletes szárítási eljárást takar a forró levegős szárítás helyett. A mikrohullámok melegítik a nagy nyomás alatt lévő anyagot (ilyen körülmények között a víz már 30 fokon forr). A nedvesség elpárologásával puffasztott hatást érnek el.
Az eljárás kíméletes, mivel rövid ideig, alacsony hőmérsékleten történik a szárítás, így a termék aromája, hasznos komponensei megmaradnak. Ami a mikrohullámok élettani hatásait illeti, a szakértő szerint ezek a hullámok hasonlítanak a fényhez: bizonyos dolgokon áthaladnak, elnyelődnek, vagy visszaverődnek. Ha valamilyen káros anyag keletkezik általa, akkor az a sima hevítéssel is ugyanúgy keletkezne.
Bal oldalon az előszárított gyümölcs, jobb oldalon már puffasztott formában
Kutatóintézetben már több fajta gyümölccsel is próbálkoztak, pl. banán, barack, szilva, meggy, eper, kaliforniai paprika, hagyma, csicsóka, sütőtök – mindegyiknél más paramétereket kell beállítani. Ezeket nem kell előszárítani, mivel nem olyan lédúsak, mint az alma.
Az alma azért került előtérbe, mert ez az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett és feldolgozott gyümölcs Magyarországon.
Több almafajtával is kísérleteztek, de a legjobbnak és legélvezhetőbbnek az Idared alma bizonyult. Ez a legjobban eltartható és ennek a legkoncentráltabb az íze. Magyarul a legfinomabb.
Ami az íz tesztet illeti. Ezek után jelenleg a boltokban kapható alma chips-et simán gyümölcs szárítványnak nevezném, ugyanis a fogak alatt roppanó érzés nincs meg benne. Viszont a fenti eljárással készült almaszeletek méltóak lennének az alma chips elnevezésre: finom, alma ízű.
Kép: Kaprinyák Szilvia, nurtitionistinthekitch
Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással. Köszönjük!
Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!
A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.