E 902 - Kandelilla viasz

Egyéb elnevezések

kandellina viasz

 

Leírás

A kandelilla (papucsvirág, Pedilanthus tithymaloides) a pozsgás növények családjába tartozik. Mexikó félsivatagos részein, valamint az USA Texas, Arizona, és Kalifornia államaiban honos. A szárát és a néhány levelét körülvevő viasz védi a kiszáradástól.

A kandelilla viasz színe sárga-barna lehet, kemény és egyértelműen olcsóbb, mint a méhviasz (E 901). Főként gyümölcsök felületkezelésére használják, hogy megvédjék a kiszáradástól. A növényi viasz ezenkívül fényt és a színek jobb érvényesülését adja a gyümölcsnek. Amelyik gyümölcs ilyen kezelésben részesül, azt „viaszozott” figyelmeztetéssel kell ellátni.

Előállítás

A kandelilla viaszt a kandelilla növény szárából és leveleiből nyerik. A növényi részeket vízben főzik, ezalatt a viasz a felszínre úszik. Lemerítés után a nyers viaszt több lépésben tisztítják.

Használat

A kandelilla viasz mennyiségi korlátozás nélkül fényezőanyagként a következő élelmiszerekben engedélyezett:
• Édesség és csokoládé
• Csokoládéval bevont kekszek és sütemények
• Snack-ek
• Dió, mogyoró
• Babkávé
• Táplálékkiegészítők
• Alma, körte, ananász, dinnye, citrusgyümölcsök és barack

A természetes viaszt ezen kívül a kozmetikában is használják.

Biztonság

A kandelilla viasz veszélytelennek számít. A szervezet változatlan formában kiválasztja.

Ezekbe a típusokba tartozik



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében