E 173 - Alumínium

Leírás

Az alumínium a Föld harmadik leggyakoribb eleme. A hétköznapokban többek között csomagolóanyagokban, tartályok anyagában, konyhafelszerelésekben, festékekben és gyógyszerekben fordul elő.

A levegő és a víz mellett az emberek a legtöbb alumíniumot az élelmiszerrel veszik magukhoz. Részben az állatok és a növények is tartalmaznak alumíniumot, de evőeszközökről és edényekről is bekerül az élelmiszerekbe. Ehhez járulnak hozzá az alumínium-tartalmú élelmiszeradalékok is.

Az alumíniumot mint ezüstös-szürke színezéket használják. Ellentétben a folyadékokban oldódó színezékekkel az alumínium nem oldódik; finom részecskéi anélkül oszlanak szét a közegben, hogy kémiai összetétele változna.  

Előállítás

Az alumíniumot elektrolízissel állítják elő bauxitból. 

Használat

Az alumínium kizárólag a következő felhasználásokra engedélyezett:
• Cukortermékek bevonatai (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Sütemény és keksz dekorációk (mennyiségi korlátozás nélkül)

Biztonság

A szokásos, nagyon csekély felhasználási szint mellett az alumínium mint élelmiszeradalék veszélytelen.

Az alumíniumot a szervezet csak csekély mértékben veszi fel. Kelátképzők hatására azonban az alumíniumfelvétel jelentősen növekedhet. Az egészséges emberben a fölösleges alumíniumot a vese kiválasztja. Azoknál, akik vesebetegségben, esetleg veseelégtelenségben szenvednek, ez a kiválasztó folyamat nem működik, és a szervezetben felhalmozódás kezdődhet meg. Ha a vérbe sok alumínium kerül, mérgezés, ideg- és csontbántalmak alakulhatnak ki. Az alumíniumnak a gyanúk szerint szerepe van az Alzheimer-kór kialakulásában. 

Figyelem!

  • KOCKÁZAT: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi problémák, kellemetlen hatások merülhetnek fel.

Ezekbe a típusokba tartozik



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében