fbpx

| Tudatos Vásárló

Termékteszt: mosható intimbetétek

Egészségügyi vagy környezeti okok miatt egyre többen érdeklődnek alternatív egészségügyi betétetek iránt. Az egyik jó megoldás lehet a mosható intimbetét. A TVE támogató tagjai letesztelték az Emilla magyar termékcsaládot, hogy mennyire praktikus és kényelmes a használatuk.

A női higiéniai termékekre nem kötelező ráírni, hogy milyen vegyi anyagot tartalmaznak, pedig a nyálkahártyával közvetlenül érintkező termékekből számos káros anyag is felszívódhat. Több külföldi kutatás mutatott ki egészségre káros szennyezőket betétekből és tamponokból. 2014-ben a TVE által laboratóriumban vizsgált tamponoknál és egészségügyi betéteknél is, habár nagyon alacsony mennyiségben, de minden tesztelt termék tartalmazott valamilyen hormonrendszerre kockázatot jelentő anyagot. Mivel a szervezetbe sok más forrásból (pl. ételek, házi por) is jut ezekből a vegyszerekből, az egyenként határérték alatti mennyiségek összeadódnak. Ezek a vegyületek nemcsak a termékeket használó nőkre, de a később születendő gyermekre is veszélyt jelenthetnek.

Egy átlagos nő élete során mintegy 12 ezer tampont vagy betétet használ el. Az ebből adódó hulladék csökkentésére a legnépszerűbb alternatíva az intimtölcsér és a reneszánszát élő mosható betét, sőt újabban már mosható menstruációs fehérneműt is piacra dobtak.

 

Mit teszteltünk?

Jó hír, hogy mosható betéteket már magyar gyártótól is beszerezhetünk, ezért választottuk tesztünkhöz az Emilla termékeit. A méretválaszték épp olyan széles, mint az eldobható betétek esetében: az egészen kicsitől kezdve a szülés utáni betétekig terjed. Így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő betétet, ráadásul kamuflázs minták segítenek elrejteni, ha esetleg a foltok nem jönnének ki teljesen.

A teszt létrejöttét a Zöldbolt segítette. Köszönjük!

Négy különböző Emilla mosható női intimbetétet kaptak a TVE tesztelői:

·         Afrodité (S) közepes vastagságú: ez egy kisméretű betét, hossza 20 cm, szélessége 5,5 cm. Tisztasági betétként, vagy intimtölcsér, tampon kiegészítőjeként a szivárgás ellen használható.

·         Pénelopé (M) vékony: menstruációs betét közepes méret, hossza 25 cm, szélessége 6 cm.

·         Pénelopé (M) vastag: ugyanolyan méretű, mint az előző, de vastagabb.

·         Pénelopé (M) széles, vastag: hossza 25 cm, szélessége 7 cm vastagsága azonos az előzővel. Ezt elsősorban szélesebb bugyikra ajánlja a gyártó, például francia bugyira és nagyobb méretekre, így ha kisebb bugyiban alkalmazzuk, akkor el fog csúszni.

 

Eredmények

A betéteket otthon napközben és éjszaka, illetve lakáson kívül is tesztelték a TVE támogató tagok, valamint arra kértük őket, sportolásnál is vessék be, ha van rá lehetőségük. A tapasztalatok megosztották a tesztelőket, többen kifejezetten pozitívan csalódtak, mások nagyon rossz élményekről számoltak be. A felmerülő problémák talán orvosolhatóak lettek volna más, nagyobb vagy vastagabb méret választásával, mivel az Emilla termékkínálatában vannak még nagyobb nedvszívó-képességű betétek, amelyek nem vettek részt a tesztelésben.

Minden szempontot négyes skálán értékeltek a tesztelők, ahol 1-es volt a legrosszabb, 4-es a nagyon jó. Egy-egy szempontnál elérhető maximális pontszám 32 volt, mivel 8 tesztelő volt.  

A legmagasabb pontot arra kapta a termék, hogy nem volt kellemetlen szaga használat közben (31 pont). A többi szempontnál (kényelmes-e, moshatóság, átázás, macerás használat) nem volt nagy eltérés az pontszámban (22-24 pont).

Két tesztelő kivételével mindegyikük használná a jövőben is ezt a terméket, csak magában, vagy az első napokon eldobható betéttel, tamponnal kombinálva.

 

Szempont/tesztelő

Pont

1 T

2 T

3 T

4 T

5 T

6 T

7 T

8 T

Mennyire volt kényelmes használni?

24

3

3

2

4

4

3

1

4

Egy eldobható betéthez képest tapasztaltál-e kellemtelen szagot?

31

4

4

4

3

4

4

4

4

Mennyire ázott át?

22

4

4

1

4

3

1

2

3

Mennyire lehet könnyen kimosni?

24

2

3

2

4

4

2

3

4

Mennyire volt körülményes a használata?

23

3

2

3

2

3

3

4

3

Használnád-e még?

26

3

4

3

4

4

2

2

4

Ajánlanád-e nem öko-fanatikusoknak?

19

1

3

2

2

4

1

2

4

 

Mennyire volt kényelmes a használata? – 24 pont

Egy tesztelőtől 1-es , egy másiktól 2-es pontot kapott, a többi értékelés 3-as 4-es volt.

Az Emilla betétek cseppmentesen zárhatóak, amennyiben úgy hajtjuk össze, hogy a vízzáróréteg kerül kívülre, majd összepatentoljuk. Azonban voltak tesztelők, akik ennek ellenére sem szerették volna a táskájukban hordozni, ezért nem tartották megfelelőnek otthontól távoli alkalmazásban. Szintén kifogásolták, hogy nedvesebb érzés volt, mint a hagyományos eldobható betéteknél. Ez azzal magyarázható, hogy az eldobható betétek szuperabszorbens polimereket tartalmaznak, amelyek géles anyaggá alakítják a vért. Ezt értelemszerűen egy mosható betét nem tudja produkálni.

Alapvetően viszont többek szerint kifejezetten kényelmes a viselése:

„Összességében a tapasztalataim: könnyű és kényelmes használni, de nekem az első napon elég “erős” szokott lenni, és itt egy kicsit problémás megoldani a folyamatos cserét, főleg amikor dolgozni megyek vagy jövök-megyek a városban. A többi napon teljesen jól meg tudtam oldani a cserét, és azt, hogy utána otthon kimossam a betéteket.”

 „Kényelmes volt és higiénikus érzetet adott, de kétségtelen, hogy szokni kell, mert más, mint az eldobható.”

„Intenzívebb mozgáskor sem mozdult el, csak egy icipicit.”

“Az első alkalommal elmúlt minden előítéletem. Bár csak egy kapocs van rajta, nem csúszkál, szinte fixen a helyén marad.”

 

Egy eldobható betéthez képest tapasztaltál-e kellemetlen szagot? – 31 pont

Ebből a szempontból egyöntetű volt a kép, senki nem említett kellemetlen szagot, és egy kivétellel mindenki maximális pontot adott erre a szempontra.

 

Mennyire ázott át? – 22 pont

Az átázással kapcsolatban nagyon különbözőek a tapasztalatok, ez nyilvánvalóan a vérzés erősségétől is függött. Két 1-es pontot, egy 2-es pontot kapott a termék, viszont 2 tesztelő 3-ra, 3 tesztelő pedig 4-re értékelte a terméket ebből a szempontból.

Ezt problémát vastagabb betéttel, vagy intimtölcsérrel lehet kiküszöbölni, amit a gyártó is kifejezetten ajánl a termékei mellé, hiszen azok alá is érdemes használni valamilyen betétet.

„Nekem az a tapasztalatom, hogy nem nagyon képes átázni, még a legerősebb napon sem.”

„Nagy lelkesedéssel vágtam bele az Emilla mosható betétek tesztjébe, és nagyot csalódtam már az első alkalommal. Szinte fél óra sem telt el, a betét már elmocorgott a helyéről, már szivárgott a szárnyak felé. Ekkor még nem vontam le a következtetést, kimostam, kicseréltem, hátha a nagyobb beválik. Sajnos a nagyobb méret is csüggedésre késztetett, mintha nem oszlana el a folyadék egyenletesen, szinte csak oldalra akart távozni, pedig volt neki hely elöl-hátul. Többé nem akartam kitolni magammal, intimtölcsérrel folytattam a tesztet. Ezzel tökéletesen megfelel, hiszen azt a kevés folyadékot, amit a tölcsér átenged, simán felveszi.”

“Bár erősebb napokon tampont is használtam hozzá, nem volt gondom az átázással.”

 

Mennyire lehet könnyen kimosni? – 24 pont

Három tesztelő 2 pontot adott erre, a többiek 3 vagy 4 pontot.

Ez a kérdés mindenkit foglalkoztat a mosható betétekkel kapcsolatban. A gyártó ajánlása, hogy amint hazaértünk hideg vízzel öblítsük ki a betéteket, egészen addig, amíg tiszta nem lesz a kicsavart víz. Ezután érdemes mosószappannal bedörzsölni, kiöblíteni, majd megszárítani. A ciklus végén az összes betétet mosógépben kell kimosni 30-40°C-on mosószerrel. Öblítő használatát semmiképp nem ajánlják, mivel ez csökkenti a textilek nedvszívó képességét, ezért inkább ecetet javasolnak helyette. Lássuk, hogy ment a mosás a gyakorlatban:

 „Amikor például a munkahelyről haza kellett vinni, vagyis több órát állt a „csomag”, nem lehetett rendesen kisikálni. Még sikálás, áztatás és gépi mosás után is maradtak foltok. Amikor otthon voltam, és rögtön tudtam mosni, akkor jobb volt az eredmény.”

„Számomra hatalmas meglepetés volt, az hogy nagyon könnyű kimosni, és nem marad meg a folt, ha az ember hideg vízben alaposan kiöblíti, aztán mosószappannal bedörzsöli. (Persze az is lehet, hogy a szép piros minta miatt nem látszott a folt J) Mehet is a szárítóra, aztán pedig használható újra!”

„Még nem használtam mosható betétet, így elég nagy fenntartásaim voltak a termékkel kapcsolatban, de a végeredmény pozitív csalódás lett. A mosása sem okozott akkora problémát, mint azt előre vártam, igaz, hogy mindig azonnal ki tudtam öblíteni csere után.”

„A mosással nem volt gondom, minden alkalommal először hideg vízzel, majd mosószappannal mostam és radiátoron azonnal szárítottam. Minden alkalom után egy leheletnyivel több folt maradt rajta. Egy alkalommal gépbe is dobtam, de sajnos az sem bánt el a folttal.”

„A mosás is egyszerű, főleg a mosható pelenkázás mellett.”

“A mosása sem volt elrettentő, sőt várakozásom ellenére sokkal egyszerűbben illeszkedik a megszokott mosási rendbe.”

 

Mennyire volt körülményes a használata? – 23 pont

A legtöbb tesztelő nem tartotta különösebben körülményesnek a használatot, csak ketten adtak kettest erre a kérdésre, a többség hármast adott.

„… maga a használat nem körülményesebb, mint más megoldásoké”

„Az intenzívebb napokon én csak úgy tudom elképzelni a használatát, ha otthon van az ember, és nem csinál semmi komolyabb dolgot, csak üldögél, teszeget ide-oda.”

Azt sajnálom csak, hogy korábban nem próbáltam ki.”

 

Használnád-e még? – 26 pont

A nyolc tesztelőből hatan 3-4 pontot adtak erre a kérdésre, vagyis valószínűleg használnák még. Ketten pedig kettest, őket nem annyira győzte meg a termék. Többen vannak, akik erősebb napokon kombinálnák az eldobható verziókkal, így kihasználnák azok kényelmét, de közben mégis csökkenthetik hulladéktermelésüket.

„Szerintem nagyon jó alternatívája az eldobható verziónak, gyakorlatilag az első nap kivételével (este persze első nap is) végig moshatót használtam.”

 „Összességében sajnos csalódott vagyok az Emilla termékekben. Barátnőmmel beszéltem, aki ugyanezeket használja, és ő teljesen elégedett, az én tapasztalataimra csak kerek szemekkel nézett. A jövőben is szeretnék mosható betéteket kipróbálni, de ez a márka nem győzött meg.”

„Számomra az előnye, hogy nem keletkezik eldobható hulladék, és nem találkozik annyi vegyszerrel a szervezetem, mint az eldobható betétnél. A jövőben mindenképp használni fogom, de valószínűleg az első napokban kombinálva az eldobhatóval.”

 

Ajánlanád-e nem öko-fanatikusoknak? – 19 pont

Erre a kérdésre adták a legkevesebb pontot a tesztelők, tehát abban csak kevesen bíznak, hogy nem öko-fanatikus nőket is meggyőzné ez a megoldás: csak hárman adtak hármast vagy négyest erre a kérdésre.

„Összességében nem öko-fanatikusoknak az első és utolsó, gyengébb napokon ajánlanám, egyébként pedig olyan napokra, amikor nyugodt körülmények között otthon tudnak maradni.”

 

Összességében úgy tűnik, hogy kényelmes, használható termékről van szó. Azok számára akik, egészségügyi és/vagy környezeti szempontból fontolgatják az átállást az eldobható termékről jó megoldást jelent, még akkor is, ha részben kombinálják eldobható termékkel vagy intimtölcsérrel. Mivel nem olcsó termékről van szó, mielőtt bevásárolunk, érdemes kikérni a bolti eladók vagy akár a gyártó véleményét, hogy az alkatunkhoz megfelelő terméket válasszunk, vagy akár kipróbálni és összehasonlítani más gyártó termékével. 

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.    

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás