• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Menstruáció műanyagok nélkül

2007.06.15. /
Egy átlagos nő tizenkétezer darab tampont vagy betétet használ el élete során. Ennek ellenére a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy ezek a termékek milyen anyagokat tartalmaznak, és abba is kevesen gondolunk bele, hogy használatukkal tekintélyes mennyiségű veszélyes hulladékot termelünk.

A menstruáció nyűg?

A menstruációt ráadásul az élet kellemetlen velejárójának fogjuk fel. A betéteket és tamponokat reklámozó hirdetések is gyakran azt hangsúlyozzák, hogy segítségükkel megfeledkezhetünk a nehéz napok kellemetlenségeitől. „Sokak szerint az eldobható betétek és tamponok is hozzájárultak a nők függetlenedéséhez, de ahogy ezek a médiában, a reklámokban megjelennek, az csak a tabuk megerősítését szolgálja" - állítja egy környezettudatos nőket tömörítő szervezet, a brit Women's Environmental Network.

Ezt a jelenséget gúnyolta ki egy 92-es sci fi novella, amiben Connie Willis egy olyan jövőbeli társadalmat ír le, ahol megvalósult férfiak és nők teljes egyenjogúsága. A képlet része, hogy a nők egy tabletta segítségével a menstruációs periódusuktól is megszabadulnak. Ez hamarosan valósággá is válhat. 2007. május 30-án Amerikában engedélyezték a Lybrel nevű fogamzásgátló tablettát, ami megszűnteti a menstruációt.

Ezzel szemben egyes kultúrákban a nőiségnek fontos része a menstruáció. A ciklus kezdetét a navahó indiánok mai napig megünneplik, de hasonló szertartásokat végeznek Dél-Indiában, Sri Lankán, valamint Afrika déli és nyugati részein is.

A fejlett nyugati társadalmakban nemcsak az ünneplés marad el, arról sem beszélünk, hogy a tampon és a betét használata milyen hatással van a szervezetünkre és a környezetünkre. Emiatt azok a termékek is kevesek számára ismertek, amik az általánosan elterjedt márkákhoz képest alternatívát nyújtanak. 

 

„A tampon okozta toxikus sokk szindróma (TSS) viszonylag közismert az 1980-as évek közepén kirobbant botrány óta, amikor csak az USA-ban 814 esetet regisztráltak, és a mérgezéshullám 38 halálos áldozatot követelt. A tampongyártók azzal védekeztek, hogy a dioxin csekély mértékben található termékeikben, de a helyzet az, hogy egy nő élete során 10-15 000 tampont használ el, miközben jelentősen felgyülemlik a méreganyag."
Véres valóság a Tűsarkon >>>

 Nem tudjuk, mit tartalmaznak

Sem a tamponok, sem a betétek csomagolásán nem tüntetik fel, hogy milyen anyagokat tartalmaznak, és a nagyobb gyártók weboldalai is csak részinformációkkal szolgálnak. A mai tamponok általában pamutból, műselyemből, vagy a kettő keverékéből készülnek, és előállításukhoz klórt is használnak. Ezen felül találhatóak bennük illatanyagok és más adalékanyagok, de a gyártók ezekről sem adnak felvilágosítást. A fehérítés során dioxin is kerül beléjük, de a legtöbb gyártó azt állítja, hogy ez a mennyiség nem jelent egészségügyi kockázatot.

Ezek az összetevők okozhatnak egyszerűen csak irritációt, allergiás tüneteket, de a tampon extrém esetekben toxikus sokk szindrómát is előidézhet. Ennek a ritka, de veszélyes bakteriális fertőzésnek a veszélyére már a tamponok csomagolásán is felhívják a figyelmet. A tünetei láz, hányinger, hasmenés és a bőrön megjelenő piros foltok.

 

Bio változatok

Néhány bioboltban Magyarországon is be lehet szerezni fehérítés nélkül, biopamutból előállított tamponokat, betéteket. A kínálatot feltérképezve két gyártó, a Natracare és az olasz Fiordiluna termékeivel találkoztunk. Mindkét cég termékei műanyagmentesek, nem használnak például nedvszívó képességet növelő polikarbonátot, fehérítőt. A felhasznált pamut pedig biodinamikus termesztésből származik, így a termesztés során nem használnak gyomirtót, rovarirtót, gombairtót.

Ezekkel megóvhatjuk magunkat attól, hogy testünk legkényesebb része rendszeresen érintkezzen nagyrészt ismeretlen szintetikus anyagokkal és kémiai vegyületekkel. Ráadásul nemcsak saját egészségünknek, de a környezetnek is jót teszünk, hiszen a pamutból készült betétek és tamponok lebomlanak, szemben az általánosan elterjed műanyag termékekkel. A biobetétekben polietilén helyett egy cellulózból készült réteg állítja meg a menstruációs vért, ami a műanyaggal ellentétben idővel lebomlik.

A biotamponok és -betétek ugyanúgy három méretben kaphatók, mint az ismert márkák. Persze áruk is van, a műanyagot és klórt tartalmazó áruk két-háromszorosa. Egy tizennégy darabos szárnyasbetét például 950 forint, egy húsz darabos tampon 1090 forint körül beszerezhető.

Sima bioboltban nem biztos, hogy kapunk ilyet, bár Budapesten, a Múzeum körúti Bio ABC-ben például tartanak ilyet. Széles választékot találunk a White Lotus naturdrogériában a Mechwart liget mögött, a Keleti Károly utcában, és a Szabolcska Mihály utcában a Holdboltban (Budapest, XI. ker. Szabolcska Mihály u. 5. tel: 209-4668). Utóbbiban két fajta biovattát is árulnak ugyanerre a célra.

 

Még több alternatíva

Még kevesebb terhelést jelentenek a környezetre az alternatív, nem eldobható termékek. A Holdboltban arról tájékoztattak minket, hogy a textilpelenkákat forgalmazó Monapel nevű cég tervezi a mosható betétek bevezetését. Ehhez hasonlóak a tengeri szivacsból készült tamponok, de ilyesmivel egyik boltban sem találkoztunk [itt >>>  viszont olvasható egy élménybeszámoló - a szerk.].

A nálunk még be nem vezetett alternatív megoldások közül a menstruációs kelyhek tűnnek a leghasználhatóbb megoldásnak. A Mooncup és Diva Cup interneten beszerezhető, mindkét gyártó szállít Magyarországra is, de külföldi utazás során is beszerezhetünk egyet. Az ára nem sokkal tízezer forint alatt van, viszont évekig használható. Ezeket a szilikonból készült átlátszó csészéket a hüvelybe kell felhelyezni, ahol anélkül gyűjtik össze a vért, hogy teljesen kiszárítanának. Akár tizenkét órába is beletelhet, amíg a kehely megtelik, de általában napi 2-4 alkalommal kell tisztítani, ami irodai munka mellett azért gondot jelenthet.

 

Az Ethical Consumer nyomán.

Képek [cc] le, educeme

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében