fbpx

| Frazon Zsófia

A pocakok pacásítása

Agócs Írisz illusztrációi közül nem cenzori, hanem elemző tekintetünk emelt ki néhányat, melyeken kövér emberek láthatóak hétköznapi helyzetekben.

Amikor egy alkotó munkái közül kiválogatunk néhányat, amelyek egyetlen helyzetet, érzést vagy gesztust sűrítenek egybe, könnyen eszünkbe jut Giuseppe Tornatore Cinema Paradiso című filmjének slusszpoénja: a kisvárosi moziban évtizedeken keresztül vetített filmek kivágott csókjeleneteiből összeillesztett montázsfilm, a maga megejtő érzelmességében, ironikus szerethetőségében.


Agócs Írisz: Átalakítás

A kompozíció első látásra csak az emlékezés eszköze: ismert vagy elfeledett rendezők, szereplők, helyszínek és korszakok egybekapcsolása. Mégis a korról árulkodik, az „illemtankönyvek” helyi változatairól és egyetlen gesztus (a csók) korabeli játékfilmes megformálásáról.

Agócs Írisz illusztrációi közül nem cenzori, hanem elemző tekintetünk emelt ki néhányat, melyeken kövér emberek láthatóak hétköznapi helyzetekben. Ahogy egymás mellett billegnek, hasonló érzésünk támad, mint a Tornatore-film befejező képsorainál: nem ismerjük a teljes történetet, hiszen csak egy-egy epizódot látunk, a részletek mégis felvázolnak különböző összefüggéseket.

A képeken a kövérség egyfelől forma: kerek elemek halmozása és komponálása. De ugyanúgy lelkiállapot, amely nemcsak a formák megrajzolásával, hanem a karakterek létrehozásával is egyenlő.

A képeken – akárcsak a mindennapokban – a kövérséggel kapcsolatos vélemények eltérőek: kövérnek lenni vidám dolog, a kövér emberek mosolygósak, nem idegeskednek – szól az egyik oldal. 


Agócs Írisz: Blokknéni

De kövérnek lenni nehéz is, hiszen minden lassabb és körülményesebb, ruhát venni sem egyszerű, és az egészség sem jár kézen fogva az elszabadult zsírpárnákkal. Az egymásnak ellentmondó nézetek könnyen összekapcsolódnak az irónia eszközeivel; így történik ez Agócs Írisz képein is.

A billegő alakok nem visszataszítóak, vonzóvá mégsem teszik a kövérséget. Amennyire mesealakok, épp annyira valóságosak, ironikus, de semmiképp nem cinikus lenyomatai a hétköznapoknak. 

A kerek formák nagyítása, a pocakok pacásítása, a statikusság, a mozgás, az egyensúly és a billegés ábrázolása, a stílusos kellékeknek (nagy csomagok, kerek dakszlik, oszlopszerű soványak) a figurákhoz ragasztása együttesen hozza létre blokknénik és blokkbácsik mesebeli, filmszerű, de a valósággal összekacsintó, felnőtt világát.

 

További képek Agócs Írisz blogján.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 18. számában.

Képek forrása [cc]: Agócs Írisz

***

Tetszik a Tudatos Vásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás