fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ökokozmetika

| Markovics Vera

Rajtunk is múlik, milyen kép fogad bennünket a tükörben. Ha elégedetlenek vagyunk, érdemes változtatnunk néhány rossz szokásunkon.

Evés

Már kívülről fújjuk a leckét a teljes értékű táplálkozásról, mégis sokszor az egyik végletből a másikba esünk: fogyókúra és méregtelenítés, majd nassolás, üres kalóriák, zacskós vagy agyonfőzött, agyonsütött ételek. Aztán kezdődik az egész elölről. Az elkeseredett küzdelemben a jojóeffektustól előbb-utóbb olyanná válhat a bőr, mintha egy számmal nagyobb lenne a kelleténél. A kudarc megviselő, és elmélyíti a vonásokat. Pedig a felesleges hercehurca sok mozgással és mértéktartó, kalóriaszegény táplálkozással elkerülhető.

Ivás és cigi

Ha már a rossz szokásoknál tartunk, rögtön itt van a bögreszámra elfogyasztott feketekávé és az alkohol, amelyek az egészségünkkel együtt a bőrt is megviselik, mivel vizet vonnak el tőle. A dohányosok több szempontból is rosszul járnak: a nikotin szűkíti a hajszálereket, bőrük sárgásszürke árnyalatúvá válik, az ajkak körüli ráncok a cigaretta szívásától idő előtt kirajzolódnak.

Ha azt szeretnénk, hogy sokáig szép legyen a bőrünk, változtassunk szokásainkon!

1.  Az elegendő alvás, pihenés, mozgás és szabad levegő áldásos hatása a bőrön is meglátszik.

2.  Fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget. Felnőttkorban mérsékeljük a fehérjebevitelt, együnk kevesebb állati eredetű ételt.

3.  Ne hagyjuk kiszáradni a bőrt. Ne használjunk intenzíven szárító hatású szappanokat, igyunk meg naponta legalább öt pohár vizet.

4.  Védjük a bőrt a hidegtől, a széltől és az erős UV-sugaraktól. Ne vigyük túlzásba a napozást, szoláriumozást.

5.  A bőr tisztítása legyen kíméletes, és amikor szükséges, védjük és tápláljuk.

Önjelölt kozmetikusok

A nem megfelelően kezelt pattanásokból maradandó hegek keletkezhetnek. A bőr kitisztításánál a felülfertőzések elkerülése miatt is lényeges a megfelelő higiénia. Tisztítás után a bőrt fertőtleníteni, nyugtatni kell, és a pórusokat is össze kell húzni. Vannak esetek, amikor jobb kozmetikushoz fordulni. A pattanásos, mitesszeres bőr kitisztítása, a grízecskék kivétele szakember feladata.

Túlápolás

Elég gyakori, hogy nem a bőr állapotának megfelelő vagy túlságosan sok kozmetikumot használunk. A túlápolás legalább olyan káros, mint ha egyáltalán nem foglalkozunk a bőrünkkel.

A felesleges krém eltömi a pórusokat, gátolja a bőrlégzést, akadályozza a bőr természetes működését. Ha nem tudjuk, milyen készítményekre van szükségünk, kérjük kozmetikus segítségét. A lelkiismeretes kozmetikus bőrünk állapotának felmérése után pontos tanácsot tud adni.

Akinek érzékeny a bőre, lehetőleg ne használjon egyszerre többféle terméket, így könnyebben rájöhet, mi okozza a problémát.

A fiatalok az első ráncoktól megijedve gyakran idősebbek bőrére kifejlesztett regeneráló (például liposzómás vagy hormonhatású) krémekre váltanak. Pedig ha túl korán hozzászoktatjuk a bőrt az intenzív hatóanyagokhoz, nem lesz mihez nyúlni, amikor valóban szükség lesz rájuk.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 18. számában.

Fotó [cc]: bara-koukoug

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok