| Tudatos Vásárló
Mi fán terem? Sóska
Ki ne ismerné a jó öreg sóskaszószt? Hogy ki szereti, az persze már más kérdés. Pedig néhány sóskalevéllel bármilyen salátát feldobhatunk. Miért egészséges? Hogyan vásároljuk, tároljuk? Mit főzzünk belőle? Receptek.
Sóska-történelem
A sóska a keserűfűfélék családjába tartozó évelő növény. A Kárpát-medencében őshonos, ahol vadon élő alakjai szinte mindenféle termőterületen megtalálhatóak. Mindegyik változata ehető. Előfordul Észak-Amerikában és Ázsiában is.
A jótékony sóska
A sóska minden része fogyasztható, illetve szárítás, porítás után gyógyászati célokra hasznosítható.
✓ Összehúzó, hűsítő, vizelethajtó hatású. Régebben a levét skorbutban szenvedő és lázas betegeknek adták. A gyökeréből készült főzetet sárgaság, vesekő gyógyítására, vérzések csillapítására, bőrbetegségekre, valamint elmozdult csontok helyreillesztésekor a kötésben használták.
✓ Táplálkozástani értékét elsősorban kiemelkedő C-vitamin és vastartalma jelenti.
✓ Ásványi anyagai közül említésre méltó a foszfor, a mész, illetve az oxálsav és sói – utóbbiak miatt fogyasztása csak módjával javasolt.
✓ Frissítő és élénkítő hatását magas gyümölcssav tartalmának köszönheti.
Hogyan vásároljunk, hogyan tároljuk a sóskát?
- A hűvösebb, nedvesebb időben szedett levelek enyhébb ízűek, kevésbé savanyúak.
- A piacon válasszunk élénk zöld, fényes, hibátlan leveleket.
- A fiatalabb levelek tisztítása könnyebb, mert erük vékonyabb.
- A fonnyadásnak indult levelek sajnos már elvesztették zamatukat.
- Ha nem tudjuk a vásárlás/szedés napján feldolgozni, válogassuk át és tegyük szellős papírzacskóba.
- A hűtőszekrényben 2-4 napig tárolhatjuk.
Hogyan használjuk fel?
A fiatal friss levelekből nyersen is érdemes elrágcsálni párat. Nyersen tehetjük salátába, ízesítőként, fűszerként. Elkészíthetjük levesnek, főzeléknek, szósznak. Bármilyen sós levesbe darabolhatunk belőle.
Savanyú ízét tompíthatjuk salátával, spenóttal keverten, illetve tejföl vagy más zsiradék hozzáadásával. Jól illik főtt/sült burgonyához, egyszerű tejfölös mártásokhoz, szalonnához/sonkához, gabonafélékhez, puliszkába.
Receptek
Nyers sóskaleves
Hozzávalók (2 adag):
- 500ml tej
- 600g sóskalevél, mosva, tisztítva
- 3 ek tejföl
- 2 ek méz
- só
Elkészítés
- A sóskaleveleket áztassuk 200ml sózott vízbe.
- Adjuk hozzá a tejet, a mézet és a tejfölt, majd turmixoljuk le.
- Tálaljuk fokhagymás kétszersültdarabkákkal.
Zöldséges tésztasaláta
Hozzávalók (4 adag):
- 250g száraztészta (laposmetélt)
- 2 sárgarépa, tisztítva, reszelve
- 2 zöldpaprika, kockára vágva
- 2 szál újhagyma, felkarikázva
- 5 db piros retek, felkarikázva
- 2 tojás
- 1-1 nagy marék sóska és spenótlevél, vékonyra vagdalva
- szezámmag
- curry
- 4 ek tejszín
- 2 ek olaj
- A tésztát főzzük ki.
- Eközben előkészítjük a zöldségeket.
- A felvert tojásokból szezámmagos rántottát sütünk, azt csíkokra szeleteljük.
- Nagy tálban mindent összekeverünk.
Termesztési tanácsok
A sóska a veteményeskertben 3-4 évig ugyanazon a helyen hagyható, a tövéről felújuló növény. Szaporíthatjuk vetéssel: az ősszel komposzttal dúsított talajba egészen korán szórhatjuk a magvait. A sekély vetés és lassú csírázás miatt eleinte védeni kell a területet a madarak és a szél kártétele ellen.
Ha már van sóska a kertben, a tő óvatos több részre bontása és szétültetése egyszerűbb szaporítási módszer. Ha letelt a 3-4 év, válasszunk ki néhány fiatal hajtást, és telepítsük át sóskabirodalmunkat új helyre.
Elviseli az árnyékot, de gyorsabb fejlődésű a napos helyeken. A nagy meleg és szárazság hatására könnyen magszárba indul, ezért a félárnyékos, vízzel gazdagon ellátott területek lehetnek a legalkalmasabbak számára.
Gondozásának legfontosabb eleme a gyakori, kis adagokban végzett óvatos öntözés. Folyamatosan lehet szedni, azonban a középső, ún. szívleveleket ne távolítsuk el.
A sóskát elsősorban a lisztharmat és a rozsda támadhatja meg. Az állomány rendszeres átvizsgálása és fertőzött levelek eltávolítása hasznos lépés e betegségek ellen. A meztelen és házas csigák ellen a sóska köré szórt fahamuval, kőzetőrleménnyel védekezhetünk.
Kép: Canva.com