fbpx

| Sebestyén Éva

Mérgező farmerek

Mindannyiunk ruhatárának alapvető részét képezi egy-két farmernadrág, -dzseki, netán farmerszoknya. Vajon tisztában vagyunk-e vele, hogy a farmer mekkora veszélyt jelent a környezetre, az őt előállító munkások életére vagy akár saját egészségünkre?

Százötven évvel ezelőtt a farmert kimondottan a munkások számára készítették, mert az erős, strapabíró, ugyanakkor kényelmes viselet jól ellenállt a nyúzásnak. Mára azonban feledésbe merült a farmer e funkciója, és a divattervezőknek köszönhetően azok a darabok váltak „trendivé”, amelyek úgy festenek, mintha már azok a bizonyos munkások is leselejtezték volna őket. Minél kopottabb és szakadtabb, annál divatosabb.

A technológia azonban, amellyel a nyúzott farmert előállítják, emberek ezreinek egészségébe kerül – derül ki az International Consumer Research & Testing (ICRT) legújabb tanulmányából.

A farmerek mesterséges öregítését ún. kőmosással, lézerrel, kemikáliákkal vagy homokfúvással érik el. Utóbbi az, amely különösen veszélyes, hiszen a levegőben szálló homokszemcsék belélegzése súlyos tüdőkárosodáshoz és ún. szilikózishoz vezet.

Ráadásul az egészségügyi problémák megelőzéséhez komoly védőfelszerelésre lenne szükség, de az esetek többségében nemhogy ezt, de még a minimális óvintézkedéseket sem biztosítják a munkások számára.

Bár a széleskörű civil tiltakozás hatására a homokfúvásos technikát elvileg a legtöbb országban betiltották. Az olasz Altroconsumo tavalyi vizsgálata során azonban döbbenten tapasztalta, hogy még Olaszországban is használnak homokfúvókat – igaz, ott legalább óvintézkedések mellett.

A kevésbé szigorú és kevésbé ellenőrzött távol-keleti országokban azonban, például Kínában, Indiában, Pakisztánban vagy Bangladesben sokkal rosszabb a helyzet.

Az elmúlt években Törökország esetében próbálták felmérni, hogy hányan betegedtek meg a homokfúvóknak köszönhetően. Becslések szerint ez a szám ott eléri az ötezer főt. A helyzetet ráadásul az is bonyolítja, hogy erre a munkára előszeretettel alkalmaznak feketemunkásokat (nem ritkán illegális bevándorlókat), akik teljesen kiszolgáltatott helyzetben vannak, és esélyük sincs, hogy megfelelő munkakörülményeket harcoljanak ki a maguknak.

 

Néhány megdöbbentő adat a farmergyártásról

Éves globális farmertermelés: 5 milliárd db

Eladott farmerek száma Európában egy év alatt: 389 millió db

A farmerért kifizetett ár az alábbi módon oszlik meg:
50% a kereskedőé ill. forgalmi adó
24% marketing
13% szállítási költség
12% a nyersanyag és az előállítási költsége
1% a munkások bérére

Vegyszermaradványok a ruhákban

A farmereket előállításuk során – a gyapot termesztésétől kezdve a festésen át a koptatásig – számtalan kemikáliával kezelik. Ezek között vannak nehézfémek, peszticidek, oldószerek vagy pl. formaldehid is.

A már említett Altroconsumo laboratóriumban teszteltette a legismertebb márkákat, hogy melyikben mennyi vegyszermaradvány található a boltba kerülés után.

A rossz hír az, hogy több esetben is találtak nehézfémeket és formaldehidet a farmerekben, például a Lee, a Levi’s és a H&M nadrágokban, igaz csak kis mennyiségben.

Szerencsére azonban ha használat előtt alaposan átmossuk ezeket a ruhadarabokat, akkor a vegyszermaradványok eltűnnek belőlük.

A Wrangler esetében azonban ennél elkeserítőbb eredmény született, ugyanis a vizsgált farmerekben talált réz mennyisége jóval meghaladta az ajánlásoknak megfelelő 50 mg/kg szintet. Ez azért is különösen problémás, mert a réz ilyen mértékű felhasználása a környezet számára is megterhelő, ugyanis nagyobb mennyiségben a természetbe visszajutva mérgező hatású az élővilág számára.

 

Környezeti ártalmak

A kemikáliák alkalmazásán kívül számos olyan része van az előállítási folyamatnak, amely káros környezetünkre.

A legfontosabb ezek közül az, hogy óriási mennyiségű vizet használnak fel a farmerhez szükséges gyapot termesztéséhez. 1 kg gyapot előállításához mintegy 7.000 liter vízre van szükség. Ez különösen ijesztő annak tükrében, hogy a 2009-2010-es időszakban 22 millió tonna gyapotot termesztettek.

A másik probléma, hogy rengeteg energiát emészt fel a farmer előállítási folyamata, ami nagyrészt abból adódik, hogy a termelés egyes fázisai mind más és más helyszíneken folynak. A fonás, szövés, festés és varrás különböző gyárakban, sokszor más-más országban folyik, így óriási mennyiségű félkész terméket kell szállítani folyamatosan nagy távolságokra.

 

Mit tehetünk mi, vásárlók a káros hatások mérséklése érdekében?

Mint minden esetben, itt is rajtunk, fogyasztókon múlik, hogy milyen termék előállítását támogatjuk. Ha nem szeretnéd, hogy farmered miatt a környezet vagy mások egészsége veszélybe kerüljön, érdemes megfogadnod az alábbi tanácsokat:

 • Ne vásárolj koptatott farmert, mert könnyen lehet, hogy „használt hatást” olyan technológiával érték el, ami mások életébe került.

 • Válassz olyan farmert, ami biogyapotból készült! Így hozzájárulhatsz a rovarirtók és egyéb vegyszerek, valamint a víz felhasználásának csökkentéséhez.

 • Addig hordd a farmered, amíg teljesen el nem használódik! Ha végképp rá is unsz egy-egy darabra, akkor se dobd ki, hanem inkább ajándékozd el, vagy cseréld el ismerőseiddel!

 • Vásárolj használt farmert! Így nemcsak nem kell új terméket előállítani, de a korábbi tulajdonosa valószínűleg már párszor kimosta, ezért kevés az esélye, hogy még mindig vegyszermaradvány legyen benne. 

Fotó: vpasson

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-11-D-0007 pályázat keretében valósult meg.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn.

Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!Oszd meg a cikket a facebookon!

Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás