fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Az lenne jó…

| Tudatos Vásárló

Fáj a szíved, sajog a lelked, ha pusztuló Földünkre gondolsz? Tennél valamit, de tehetetlennek érzed magad? Úgy érzed, túl kicsi vagy a változtatáshoz? Akkor az ÖkoKört pont neked találták ki.

Először is segít, ha tudatosítjuk, hogy mások is így éreznek. A globális környezetvédelmi válság mindannyiunkat letaglózza, hiszen ki gondolhatná, hogy egyedül is elbánik a sok milliárd ember által közösen legyártott problémákkal?

 

Ha mindenki vállalna egy szólamot, s mindenki fújná a dallamot

Az első lépés, ha elfogadjuk, hogy pontosan annyi a dolgunk, hogy megtegyünk annyit a környezetünkért, amennyit tudunk. Ebben segítenek az ÖkoKörök, melyek a legalapvetőbb egységből, a háztartásból indulnak ki. Háztartásaink felelnek ugyanis az összes környezetszennyezés legalább negyedéért. Ebben éppúgy benne van a hulladék, amelyből naponta fejenként közel másfél kilót termelünk, mint a gépeinket működtető áram előállításához szükséges környezetterhelés. Életmódunk persze nem független a maradék háromnegyedtől sem, hisz az ipar, a közlekedés, a mezőgazdaság és a többi szektor is a legtöbb esetben értünk, fogyasztókért van, de tudatos fogyasztói döntésekkel ezek működését is hatékonyan tudjuk befolyásolni.

Az ÖkoKörök egy globális kezdeményezés, melyet 1990 óta koordinál a Global Action Plan International (GAP) nevű nemzetközi civilszervezet. Azóta több mint húsz országba vitték el és fejlesztették tovább az ötletet a skandináv régiótól az Egyesült Államokig. De nemcsak a jólétben élőkre koncentrálnak, az Ökokörök olyan fejlődő országokban is sikeresen működnek, mint például Fehéroroszország vagy Vietnam. Ma már összesen kétmillió ÖkoKörös vallja a világon: igenis lehet változtatni!

 

Aszaló barkácsolás a workshopon

 

Az Ökokörök sikerének titka, hogy nem abból az elavult tézisből indulnak ki, amely a pusztuló környezet miatti lelkiismeret furdalásunkra épít, és nagy lemondásokat követel tőlünk. Az ÖkoKörök nem az áldozathozatalról szólnak, sőt. A résztvevők egyszerű, a mindennapi életbe könnyen beépíthető módszerekkel teszik fenntarthatóbbá életmódjukat. A változás eredményét – és egyúttal az egyéni cselekvés erejét – pedig közvetlenül tapasztalhatják meg. A program ugyanis néhány hónap alatt mérhető, sőt sokszor forintosítható eredményeket produkál: nemcsak a háztartások ökolábnyoma csökken, de a számlákon szereplő közüzemi díjak összege is. A nemzetközi tapasztalatok szerint a részvevők a program végére majd fele annyi hulladékot dobtak a kukába, ötödével kevesebb vizet használtak és nyolcadával csökkentették energiafogyasztásukat.

 

És mindenki hagyja a másikat

Az ÖkoKör a háztartások tagjainak szemlélet- és magatartásváltoztatására épít, amit hosszú távú és intenzív személyes kapcsolattartáson keresztül ér el. Egy-egy kör öt-tíz résztvevőből áll, akik két-három hónapig járnak össze, hogy hétről-hétre különböző környezettudatos fortélyokat tanuljanak meg, próbáljanak ki és gyakoroljanak be. A résztvevők minden találkozón megbeszélik, és együtt eldöntik, hogy melyek azok az akciók, lépések, amelyeket szeretnének és képesek saját otthonukban, környezetükben megvalósítani.

 

Komposztálás elméletben és…

 

Olvass tovább az ÖkoKörökről, és jelentkezz a szeptemberben induló ÖkoKörök egyikébe, ha Egerben, Esztergomban, Kecskeméten, Szegeden vagy Tatabányán ill. környékükön laksz! 

Az ÖkoKör első ránézésére olyan, mint egy esti iskola: vannak csoportvezetők és munkafüzetek is. Ám ezek feladata inkább az inspiráció és a rávezetés, nem pedig a szakmai tanácsadás vagy a kész válaszok szállítása. Itt nem az a legjobb tanuló, aki bemagolja a leckét. Nem is lenne igazán mit. Hiszen a munkafüzetek bebiflázni való megoldások helyett csupán ötleteket adnak, és segítséget az újabb és újabb ötletek kidolgozásához. A csoportvezetők szerepe pedig főként a csoportszellem fenntartása, és a találkozók levezénylése.

Egy szokványos esti iskolában akár bóbiskolni is lehet a hátsó sorban, az ÖkoKörben viszont minden tagra nagy szükség van. Az ÖkoKörök tagjai ugyanis egymást támogatják az egyes ötletek kipróbálásában, finomításában és begyakorlásában. A csoporttagok együtt döntik el, hogy a munkafüzetek által ajánlott változtatási lehetőségekből, a „vállalásokból” melyeket próbálják ki, mint ahogy a közösen elérendő eredményeket is együtt határozzák meg.

 

…. gyarolatban

 

A programot a csoporttagok otthonuk „átvilágításával” kezdik. Ahhoz ugyanis, hogy látható legyen a haladás, tudni kell, honnan indulunk. Az átvilágítás első lépése, hogy a résztvevők feljegyzik háztartásuk főbb fogyasztási mutatóit (pl. mennyi vizet vagy áramot fogyasztanak). A mérést a program végén megismétlik. Ilyen módon egyaránt látható lesz az egyéni haladás és a csoportok, illetve a csoportok munkájának összesített eredménye is.

Végül pedig, aki élvezte a munkát és büszke az eredményeire további kihívások elé nézhet, és legközelebb csoportvezetővé válhat. Ehhez mindössze egy rövid képzést kell elvégeznie, amelynek során a Tudatos Vásárlók Egyesülete trénerei felkészítik a hatékony és zökkenőmentes csoportvezetésre.

 

Hogy énekeljen úgy, ahogy a szívéből fakad

Az ÖkoKörök sikerének titka elsősorban a csoportmunka. Másokkal együtt sokkal könnyebb cselekedni. A közös munka egyszerre nyújt közvetlen visszajelzést és viszonyítást, kölcsönös támogatást, ösztönzést és húzóerőt. Ha másokkal együtt vesszük kezünkbe a dolgokat, még a nagyobb kihívások is teljesíthetővé válnak. Könnyen kiderülhet, hogy az a bizonyos tenger nem is olyan végtelen. Sőt, tenger helyett inkább csak valamiféle vödör az, amit még cseppenként is meg lehet tölteni. Egy jól működő csoport minden tagja segítséget kap a többiektől, hogy a kitűzött céljait elérje – épp úgy, ahogy ő maga is segít a többieknek a saját céljaik elérésében.

 

Kozmetikumot készítenek az ÖkoKörösök

 

A program második fontos vonása, hogy lépésről lépésre, türelmesen és kitartóan haladunk. Az ÖkoKörök résztvevői nem áltatják magukat azzal, hogy egyik percről a másikra minden problémát meg tudnak oldani. Apránként változtatnak életvitelükön, személyes környezetükön.

És végül legalább ennyit számít a könnyedség is. A résztvevők próbálkozásaikat nem önkínzásként, kíméletlen fogyókúraként élik meg. Egyszerűen jól érzik magukat. Nem a világmegváltás itt a cél; zöldnek lenni egyszerűen jó!

A TVE 2009-ben kezdte el a módszertan hazai átültetését és kipróbálását. 2009 és 2012 folyamán mintegy 74 csoportban mintegy 450 háztartás indult el a zöldülés útján. 

 

Megjelent a Zöldítés örömmel c. kiadványban. 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok