fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Az lenne jó…

Fáj a szíved, sajog a lelked, ha pusztuló Földünkre gondolsz? Tennél valamit, de tehetetlennek érzed magad? Úgy érzed, túl kicsi vagy a változtatáshoz? Akkor az ÖkoKört pont neked találták ki.

Először is segít, ha tudatosítjuk, hogy mások is így éreznek. A globális környezetvédelmi válság mindannyiunkat letaglózza, hiszen ki gondolhatná, hogy egyedül is elbánik a sok milliárd ember által közösen legyártott problémákkal?

 

Ha mindenki vállalna egy szólamot, s mindenki fújná a dallamot

Az első lépés, ha elfogadjuk, hogy pontosan annyi a dolgunk, hogy megtegyünk annyit a környezetünkért, amennyit tudunk. Ebben segítenek az ÖkoKörök, melyek a legalapvetőbb egységből, a háztartásból indulnak ki. Háztartásaink felelnek ugyanis az összes környezetszennyezés legalább negyedéért. Ebben éppúgy benne van a hulladék, amelyből naponta fejenként közel másfél kilót termelünk, mint a gépeinket működtető áram előállításához szükséges környezetterhelés. Életmódunk persze nem független a maradék háromnegyedtől sem, hisz az ipar, a közlekedés, a mezőgazdaság és a többi szektor is a legtöbb esetben értünk, fogyasztókért van, de tudatos fogyasztói döntésekkel ezek működését is hatékonyan tudjuk befolyásolni.

Az ÖkoKörök egy globális kezdeményezés, melyet 1990 óta koordinál a Global Action Plan International (GAP) nevű nemzetközi civilszervezet. Azóta több mint húsz országba vitték el és fejlesztették tovább az ötletet a skandináv régiótól az Egyesült Államokig. De nemcsak a jólétben élőkre koncentrálnak, az Ökokörök olyan fejlődő országokban is sikeresen működnek, mint például Fehéroroszország vagy Vietnam. Ma már összesen kétmillió ÖkoKörös vallja a világon: igenis lehet változtatni!

 

Aszaló barkácsolás a workshopon

 

Az Ökokörök sikerének titka, hogy nem abból az elavult tézisből indulnak ki, amely a pusztuló környezet miatti lelkiismeret furdalásunkra épít, és nagy lemondásokat követel tőlünk. Az ÖkoKörök nem az áldozathozatalról szólnak, sőt. A résztvevők egyszerű, a mindennapi életbe könnyen beépíthető módszerekkel teszik fenntarthatóbbá életmódjukat. A változás eredményét – és egyúttal az egyéni cselekvés erejét – pedig közvetlenül tapasztalhatják meg. A program ugyanis néhány hónap alatt mérhető, sőt sokszor forintosítható eredményeket produkál: nemcsak a háztartások ökolábnyoma csökken, de a számlákon szereplő közüzemi díjak összege is. A nemzetközi tapasztalatok szerint a részvevők a program végére majd fele annyi hulladékot dobtak a kukába, ötödével kevesebb vizet használtak és nyolcadával csökkentették energiafogyasztásukat.

 

És mindenki hagyja a másikat

Az ÖkoKör a háztartások tagjainak szemlélet- és magatartásváltoztatására épít, amit hosszú távú és intenzív személyes kapcsolattartáson keresztül ér el. Egy-egy kör öt-tíz résztvevőből áll, akik két-három hónapig járnak össze, hogy hétről-hétre különböző környezettudatos fortélyokat tanuljanak meg, próbáljanak ki és gyakoroljanak be. A résztvevők minden találkozón megbeszélik, és együtt eldöntik, hogy melyek azok az akciók, lépések, amelyeket szeretnének és képesek saját otthonukban, környezetükben megvalósítani.

 

Komposztálás elméletben és…

 

Olvass tovább az ÖkoKörökről, és jelentkezz a szeptemberben induló ÖkoKörök egyikébe, ha Egerben, Esztergomban, Kecskeméten, Szegeden vagy Tatabányán ill. környékükön laksz! 

Az ÖkoKör első ránézésére olyan, mint egy esti iskola: vannak csoportvezetők és munkafüzetek is. Ám ezek feladata inkább az inspiráció és a rávezetés, nem pedig a szakmai tanácsadás vagy a kész válaszok szállítása. Itt nem az a legjobb tanuló, aki bemagolja a leckét. Nem is lenne igazán mit. Hiszen a munkafüzetek bebiflázni való megoldások helyett csupán ötleteket adnak, és segítséget az újabb és újabb ötletek kidolgozásához. A csoportvezetők szerepe pedig főként a csoportszellem fenntartása, és a találkozók levezénylése.

Egy szokványos esti iskolában akár bóbiskolni is lehet a hátsó sorban, az ÖkoKörben viszont minden tagra nagy szükség van. Az ÖkoKörök tagjai ugyanis egymást támogatják az egyes ötletek kipróbálásában, finomításában és begyakorlásában. A csoporttagok együtt döntik el, hogy a munkafüzetek által ajánlott változtatási lehetőségekből, a „vállalásokból” melyeket próbálják ki, mint ahogy a közösen elérendő eredményeket is együtt határozzák meg.

 

…. gyarolatban

 

A programot a csoporttagok otthonuk „átvilágításával” kezdik. Ahhoz ugyanis, hogy látható legyen a haladás, tudni kell, honnan indulunk. Az átvilágítás első lépése, hogy a résztvevők feljegyzik háztartásuk főbb fogyasztási mutatóit (pl. mennyi vizet vagy áramot fogyasztanak). A mérést a program végén megismétlik. Ilyen módon egyaránt látható lesz az egyéni haladás és a csoportok, illetve a csoportok munkájának összesített eredménye is.

Végül pedig, aki élvezte a munkát és büszke az eredményeire további kihívások elé nézhet, és legközelebb csoportvezetővé válhat. Ehhez mindössze egy rövid képzést kell elvégeznie, amelynek során a Tudatos Vásárlók Egyesülete trénerei felkészítik a hatékony és zökkenőmentes csoportvezetésre.

 

Hogy énekeljen úgy, ahogy a szívéből fakad

Az ÖkoKörök sikerének titka elsősorban a csoportmunka. Másokkal együtt sokkal könnyebb cselekedni. A közös munka egyszerre nyújt közvetlen visszajelzést és viszonyítást, kölcsönös támogatást, ösztönzést és húzóerőt. Ha másokkal együtt vesszük kezünkbe a dolgokat, még a nagyobb kihívások is teljesíthetővé válnak. Könnyen kiderülhet, hogy az a bizonyos tenger nem is olyan végtelen. Sőt, tenger helyett inkább csak valamiféle vödör az, amit még cseppenként is meg lehet tölteni. Egy jól működő csoport minden tagja segítséget kap a többiektől, hogy a kitűzött céljait elérje – épp úgy, ahogy ő maga is segít a többieknek a saját céljaik elérésében.

 

Kozmetikumot készítenek az ÖkoKörösök

 

A program második fontos vonása, hogy lépésről lépésre, türelmesen és kitartóan haladunk. Az ÖkoKörök résztvevői nem áltatják magukat azzal, hogy egyik percről a másikra minden problémát meg tudnak oldani. Apránként változtatnak életvitelükön, személyes környezetükön.

És végül legalább ennyit számít a könnyedség is. A résztvevők próbálkozásaikat nem önkínzásként, kíméletlen fogyókúraként élik meg. Egyszerűen jól érzik magukat. Nem a világmegváltás itt a cél; zöldnek lenni egyszerűen jó!

A TVE 2009-ben kezdte el a módszertan hazai átültetését és kipróbálását. 2009 és 2012 folyamán mintegy 74 csoportban mintegy 450 háztartás indult el a zöldülés útján. 

 

Megjelent a Zöldítés örömmel c. kiadványban. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás