fbpx

| Tudatos Vásárló

Lakcímke

Az Energia Takarékossági Világnapon az Energia Klub új kampányt indít az otthoni energiamutatók javításáért.

Március 6. a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapja. Az Energia Klub ebből az alkalomból új kampányt indít Lakcímke címmel. A közeljövőben már Magyarországon is kötelező lesz energetikai tanúsítványt mellékelni az ingatlan adásvételekor. A tanúsítvány, a „lakcímke” azt mutatja meg, hogy az adott ingatlanban milyen hatékonyan hasznosul az energia. A kampányban az Energia Klub és partnerszervezetei ingyenes tanáccsal szolgálnak az épületek energiahatékonyságának javítása érdekében, arról, hogyan növelhetjük otthonunk értékét.

A 2002/91/EK Európai Uniós direktíva nyomán a közeljövőben Magyarországon is bevezetendő tanúsítvány megmutatja, hogy az adott ingatlanban milyen hatékonyan hasznosul az energia, és szaktanácsokat ad az épület energiahatékonyságának javítása érdekében. A tanúsítványt csak megfelelő jogosultsággal rendelkező szakember állíthatja ki.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium védnöksége alatt álló és az Európai Bizottság által támogatott kampány ezen tanúsítvány hazai bevezetését hivatott támogatni. A kampány egyik fő eleme az ingyenes „Lakcímke” füzet, amely közérthetően mutatja be az épületek energiafogyasztásának csökkentéséhez vezető praktikákat, technológiákat.

„A tanúsítvány, hasonlóan a mosó- és hűtőgépeknél már ismert kategóriákhoz, A+-tól I-ig címkézi majd az ingatlanokat, így egyből megtudhatjuk, hogy az egyes családi házak és lakások, mennyire felelnek meg az energiagazdálkodás 21. századi követelményeinek” – mondta el Nagy Andrea az Energia Klub projekt menedzsere. A kedvezőbb minősítésű „lakcímke” értelemszerűen növeli az adott ingatlan értékét, hiszen mondjuk a „C” tanúsítványú lakást télen nem csak kevesebb pénzből lehet fűteni, de nyári kánikula idején sem melegszik fel túlságosan. Így nem csak olcsóbb, de sokkal jobb is lesz benne élni. Egy „H” jelű címke viszont mindenki számára nyilvánvalóvá teszi, hogy az ilyen otthont drágább fenntartani, fűteni, hűteni, vagyis nem olyan kellemes benne élni. Energiafelhasználásunk hatékonyabbá tételével nemcsak otthonunk kiadásait csökkentjük, de személyesen is hozzájárulunk környezetünk megóvásához – olvasható a kampány honlapján.

A Lakcímke kiadvány a 06-1-4113518 telefonszámon ingyenesen igényelhető, illetve az letölthető a www.lakcimke.hu címről letölthető.

 

Forrás: MTI

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás