fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Lakcímke

| Tudatos Vásárló

Az Energia Takarékossági Világnapon az Energia Klub új kampányt indít az otthoni energiamutatók javításáért.

Március 6. a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapja. Az Energia Klub ebből az alkalomból új kampányt indít Lakcímke címmel. A közeljövőben már Magyarországon is kötelező lesz energetikai tanúsítványt mellékelni az ingatlan adásvételekor. A tanúsítvány, a „lakcímke” azt mutatja meg, hogy az adott ingatlanban milyen hatékonyan hasznosul az energia. A kampányban az Energia Klub és partnerszervezetei ingyenes tanáccsal szolgálnak az épületek energiahatékonyságának javítása érdekében, arról, hogyan növelhetjük otthonunk értékét.

A 2002/91/EK Európai Uniós direktíva nyomán a közeljövőben Magyarországon is bevezetendő tanúsítvány megmutatja, hogy az adott ingatlanban milyen hatékonyan hasznosul az energia, és szaktanácsokat ad az épület energiahatékonyságának javítása érdekében. A tanúsítványt csak megfelelő jogosultsággal rendelkező szakember állíthatja ki.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium védnöksége alatt álló és az Európai Bizottság által támogatott kampány ezen tanúsítvány hazai bevezetését hivatott támogatni. A kampány egyik fő eleme az ingyenes „Lakcímke” füzet, amely közérthetően mutatja be az épületek energiafogyasztásának csökkentéséhez vezető praktikákat, technológiákat.

„A tanúsítvány, hasonlóan a mosó- és hűtőgépeknél már ismert kategóriákhoz, A+-tól I-ig címkézi majd az ingatlanokat, így egyből megtudhatjuk, hogy az egyes családi házak és lakások, mennyire felelnek meg az energiagazdálkodás 21. századi követelményeinek” – mondta el Nagy Andrea az Energia Klub projekt menedzsere. A kedvezőbb minősítésű „lakcímke” értelemszerűen növeli az adott ingatlan értékét, hiszen mondjuk a „C” tanúsítványú lakást télen nem csak kevesebb pénzből lehet fűteni, de nyári kánikula idején sem melegszik fel túlságosan. Így nem csak olcsóbb, de sokkal jobb is lesz benne élni. Egy „H” jelű címke viszont mindenki számára nyilvánvalóvá teszi, hogy az ilyen otthont drágább fenntartani, fűteni, hűteni, vagyis nem olyan kellemes benne élni. Energiafelhasználásunk hatékonyabbá tételével nemcsak otthonunk kiadásait csökkentjük, de személyesen is hozzájárulunk környezetünk megóvásához – olvasható a kampány honlapján.

A Lakcímke kiadvány a 06-1-4113518 telefonszámon ingyenesen igényelhető, illetve az letölthető a www.lakcimke.hu címről letölthető.

 

Forrás: MTI

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok