fbpx

| Tudatos Vásárló

Küszöbön a felújítás!

Ma már sok helyen olvasni, hogy a lakóépületek energiahatékonyságában hatalmas megtakarítási potenciál rejlik. A téma egyre divatosabb, az emelkedő energiaárak miatt pedig sajnos egyre aktuálisabb is. Az Energia Klub új honlapja hasznos információkkal segíti a felújítást, hogy valóban eredményes legyen.

Az ésszerű beruházásokkal megtakarítható energia mennyiségét hazánkban először az Energiaklub hiánypótló Negajoule2020 kutatása számszerűsítette. Az eredmények megdöbbentőek. A magyar háztartások energiafelhasználását csupán energiahatékonysági korszerűsítések révén közel felével lehetne csökkenteni.

Megtakarítás számokban

A NegaJoule 2020 című kutatás legfontosabb tanulságai, hogy a családi házaknál óriási lehetőség rejlik energiamegtakarításra

 • az ország összes energiafogyasztása (kb.): 1100 PJ
 • lakóépületeink éves energiafogyasztása: 360 PJ
 • felújításokkal elérhető összes energiamegtakarítási lehetőség: 152 PJ
 • családi házak felújításával elérhető: 128 PJ
 • egy átlagos magyar családi házban 600.000 Ft folyik el évente fűtésre és meleg vízre.

Ennek oka, hogy a családi házak jellemzően jóval nagyobb alapterületűek, mint a társasházi lakások, és arányaiban sokkal nagyobb felületen veszítenek hőt. A magyar háztartások legnagyobb része (66%) családi házakban él.

A kutatás a maga nemében egyedülálló: a számításokat nagy mintás, reprezentatív statisztikai adatfelvétel előzte meg. A vizsgálatok során 74 tipikus háztípusra több száz energetikai alapszámítás készült el. 

 

 

Hasznos segítség ésszerű beruházásokhoz

Újítsa fel otthonát, megéri! – hangzik a jó tanács, amivel egyre gyakrabban találkozhatnak az ingatlantulajdonosok. Aki aztán kedvet kap, hogy belevágjon egy ablak- vagy fűtési rendszer cserébe, vagy szigetelésbe, később szembesül azzal, mindez mennyi utánajárással és szervezéssel jár. Az Energiaklub áprilisban indult országos programja, a Küszöbön a felújítás! az ésszerűbb és gazdaságosabb felújítások lebonyolításához nyújt hasznos és hiánypótló segítséget.

A weboldalon praktikus és közérthető információkat találnak az érdeklődők, amelyek megkönnyítik egy energetikai célú felújítás lebonyolítását. Például áttekinthetik a különböző lakástípusokhoz tartozó megtérülési számításokat, a legfontosabb szakmai fogalmak jelentését, vagy olvashatnak mások felújítási tapasztalatairól. A Korszerűsítés-korszerűen című munkafüzet segítségével pedig pontról-pontra végig lehet követni, mire kell figyelni az árajánlatok bekérésekor, a szerződések megkötésekor, vagy éppen a munkák végeztével.

A weboldal, illetve a program az Energiaklub több éves kutatási tapasztalatain, valamint részletes gazdasági és műszaki háttérszámításokon alapul, illetve épít műszaki szakemberek, piaci szereplők tapasztalataira is.

 

Gazdaságosság állami és lakossági szinten

Az energiahatékonysági potenciál kiaknázásában kulcskérdés, hogy milyen gazdaságossági mutatók kísérik a beruházásokat. Az Energiaklub Hatékonyabb lakások- Makrogazdasági hatások című kutatása erre is választ ad. Az államháztartási mérleget vizsgáló elemzés azt a régen feltételezett hipotézist támasztja alá tudományos igénnyel, hogy az energiahatékonysági beruházások és e beruházások állami támogatása nem csak az adott háztartások szintjén jár kedvező hatásokkal, hanem a nemzetgazdaság és a társadalom számra is jelentős hasznot hajt.

Amennyiben az állam elkötelezetten és stabilan támogatná az energiahatékonysági beruházásokat, úgy nem csak milliárdokat tudnának megtakarítani a háztartások, de jelentős mennyiségű új munkahellyel számolhatnánk, illetve pozitív hatással lenne az államháztartásra és hosszú távon a külkereskedelmi mérlegre is.

Az elmúlt évek munkájának eredményeképpen döntéshozói körben is egyre inkább felismerik, hogy az energiahatékonyságba fektetett pénz az egyének és az államháztartás szintjén is megtérül.

 

Forrás: Energia Klub

Kép (cc) imagesofmoney

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás