fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Kenyérsütés otthon

| dr. Kovács Ágnes

A rostban gazdag táplálkozás a kenyérnél kezdődik. Nem mindegy azonban, milyen minőségű a kenyér amit eszünk. Ha biztos akarsz lenni a dolgodban, süss kenyeret otthon!

Reneszánszát éljük az otthon elkészített élelmiszereknek. Ez egy kicsit hobbi is, nagyon jó hobbi, hiszen tudatosan alakíthatjuk, egészségesebbé tehetjük a táplálkozásunkat.

Népbetegség lett az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Sajnos ez már nem csupán a felnőttek „kiváltsága”, egyre nő a túlsúlyos, magas vérnyomású és sajnos a cukorbeteg gyerekek száma is. Egyszerűnek látszó, de a mindennapokat megkeserítő és hosszú távon jelentős szövődményeket okozó probléma a székrekedés.

Mindez szorosan összefügg táplálkozási kultúránkkal. Sajnos lényegesen kevesebb rostot és nyomelemet fogyasztunk, mint 20-30 évvel ezelőtt. A növényi rostok és különösen a gabonarostok alkalmasak arra, hogy tökéletessé tegyék az emésztést, a zsírt kivigyék a szervezetből, és olyan nyomelemeket tartalmaznak, amelyek alapvetően szükségesek az egész szervezet és az immunrendszer jó működéséhez. Bármilyen hihetetlen is, a teljes értékű gabonaneműkkel súlycsökkentés is elérhető! A cukorbetegség diétájában is forradalmi változás történt, ma már nem annyira a kenyeret, mint inkább a szabad cukrokat (kristálycukor) és a zsírt, húst szorítjuk meg. Míg korábban óvtuk a gyerekeket a kenyér fogyasztásától, ma már jelentős szerepet kapott egészséges táplálkozásukban a kenyér, illetve a gabonákból készült étel. Az ő esetükben egy optimális táplálkozási kultúra megtanulásáról, annak egész életen át való alkalmazásáról is szó van.

Példaként említem az angolokat. Sok-sok évvel ezelőtt az angol orvosi könyvekben a székrekedés apró betűvel szedve, lábjegyzetként szerepelt, ezzel a problémával ritkán szembesültek. Mindez addig volt igaz, amíg a hagyományos angol reggeli a zabpehely volt. Azután lassan áttértek az ún. kontinentális reggelire: tojás, zsemle, szalonna, sonka, és ezzel együtt megjelent a székrekedés is mint egészségügyi probléma.

Azt mindannyian tudjuk, hogy az egészséges kenyér teljes kiőrlésű gabonából készül, de sajnos nem minden településen hozzáférhető az ilyen pékáru, sőt nem minden barna színű kenyér igazán „barna”. (Vannak barna festékkel színezettek is!) A garantáltan jó minőségű, egészséges kenyerek nagyon drágák, a gyerekek körében nem igazán kedveltek, hiszen nem a mi étkezési kultúránk, ízvilágunk szerint készültek.

A megoldás ma már egyszerű, és nem is kell hozzá nagy beruházás. Sokak számára elérhető áron kaphatók kenyérsütőgépek, és egyre több receptkönyv is segíti az otthoni kenyérsütést vállalók munkáját. Munkát írtam, bár nekem inkább jó móka. Mindössze 10-20 perc teendőt igényel, a többit a gép elvégzi. Többféle gabonából készült, teljes kiőrlésű liszt kapható, akár naponta más és másféle kenyeret süthetünk, gazdagítva így az elfogyasztott rostok, nyomelemek és ásványi anyagok sokféleségét. Garantáltan tudjuk, hogy mi kerül bele, nem kell félnünk a tartósítószerektől, adalékanyagoktól, és a saját ízlésünk szerint készíthetjük el, amit majd a gyerekek is kedvelni fognak, különösen, ha közösen végezzük!

 dr. Kovács Ágnes gyermekorvos, A doktor néni könyve szerzője.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok